ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
A Zöldtárs Alapítvány és a Nulla Hulladék

A Zöldtárs Alapítvány 2004-es megalakulása óta jelentős figyelmet szentel a hulladékgazdálkodás környezetvédelmi kérdéseinek. Már az uniós csatlakozásnál jeleztük, hogy Magyarország hulladékgazdál-kodásának jelentős változásokon kell keresztülmennie, ha nem akarunk a szemét országává válni.

És itt nem arra gondolunk, hogy milyen újabb és újabb technológiákat lehet nyugatról ellesni, hanem arra, hogy hogyan lehet a hulladékot nem megtermelni.

A Nulla hulladék nem technológiai megoldás, hanem szemléletmód. A Nulla hulladék célja, hogy a lineáris gazdasági rendszerben megtermelt hulladékmennyiséget redukáljuk, felismerjük benne a nyersanyagot, és felfedezzük a hulladékmentes vásárlás előnyeit, és ezen életmód szépségeit. A Nulla hulladék szemléletének bevezetéséhez paradigmaváltásra van szükség.

A Zöldtárs Alapítvány egyértelműen egyetért azzal a gondolattal, hogy a szelektálás bevezetése vagy egy-egy komposztáló üzem építése nem elegendő. A szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás kevés! Sokkal több a tennivaló annál, mint hogy a szemetet "eltérítsük" a lerakóktól. Fogynak a nyersanyagok és a természetes élőhelyek, elszennyeztük a levegőt, a talajt, a vizeket, megszűnt a helyi közösségek önellátása.

A hulladékkérdés sem választható el ezektől a problémáktól, nem lehet a rendszerből kiragadva „megoldani”. Mint a legtöbb területen, itt is a megelőzés jelentheti az egyetlen lehetőséget. És, hogy mit tesz a Zöldtárs Alapítvány ennek érdekében? Az Alapítvány a Tolna megyében már jól ismert komposztálási programjainak keretében 2010 őszére közel 1000 komposztládát osztott ki. Véleményünk szerint a komposztálás a hulladék keletkezésének megelőzésére a legegyszerűbb és leghasznosabb mód. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a szerves hulladékoknak (amik a kukáink 30-40%-át töltik meg) nem a szemétben a helyük. A lehetőség mindig adott, hogy komposztáljunk, csak akarni kell.

A Zöldtárs Alapítvány széles palettát felölelő környezetvédelmi előadásaival járja Tolna megyét. 2008 óta a rendezvényeinken részt vettek száma meghaladja a 3000 főt. Ugyan a tájékoztatóink különböző környezetvédelmi problémákat érintenek, egyben mégis mindig megegyeznek: a jelenkor fogyasztói, "szeméttermelői" társadalma nem fenntartható. Mai világunk problémáira nem technokrata módon kell választ adnunk. Nem egy új technológiától várjuk a megváltást. Az egyetlen megoldás, ha visszaveszünk igényeinkből: fogyasztásunkból, a kényelemből, a folyamatos utazgatásokból stb..

A Humusz programjának keretében több mint 100 javítóműhely elérhetőségét gyűjtöttük össze, és az adatbázis további bővítését tervezzük. Hiszen, ha valami elromlik, azt meg is lehet javítani, így továbbra is használatban maradhat, és nem kerül a lerakókra.

Tehát komposztáljunk, javíttassunk, használjunk újra, csereberéljünk, de legfőképp, ha nem feltétlenül szükséges, ne vegyünk újat, ha mégis, figyeljünk arra, hogy környezetbarát terméket vásároljunk!


A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap