ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Április

A múltban...

A havi középhőmérséklet +12,6 °C, úgy, hogy a hó eleji +10 °C-ról, a hó végére +16 °C-ra emelkedik a napi átlag. A +10 °C-os középhőmérséklet a vegetációs időszak kezdetét jelzi. Az utolsó fagyos nap április 24-e (Szent György-nap) környékén fordul elő néha, az eddigi adatok alapján. A leghűvösebb április 1997-ben volt, +8,8 °C-os átlagértékkel. A legmelegebb 2009-ben, +15,5 °C-kal. Az átlagos értékek, 70 százalékos gyakorisággal +11,7 és +13,9 °C közöttiek.

Általában 1 fagyos nap és 4 nyári nap fordul elő áprilisban. (Nyári nap, amikor a napi maximum eléri vagy meghaladja a +25 °C-ot. Hőségnap, amikor +30 °C-nál is magasabb ez az érték.) A leghidegebb, 1997-es áprilisban 4 fagyos nap is volt, míg 2009-ben, amikor a legmagasabb hőmérsékletet mérték ebben a hónapban, 10 nyári napot regisztráltak.

A havi csapadék átlagos mennyisége 42,6 mm. Előfordult már 0 mm is, 2007-ben, de 84,6 mm is, 2004-ben. Jellemzőek, 70 százalékos gyakorisággal a 25,9 és 60,8 mm közötti értékek. A havi mennyiség kétharmada, jellemzően április 20-a és 30-a között hullik. A talaj hőmérséklete április 10-e táján éri el a vetéshez szükséges hőfokot. Megindul a vegetáció. A legtöbb szántóföldi munka erre a hónapra esik.

...és most (2015 április)

A havi középhőmérséklet 12,3 °C fok volt, amely átlagosnak mondható. A hónap első fele átlag körüli, egy fagyos nap volt mindössze ebben az időszakban. A hónap közepe és vége azonban melegebb volt, annak ellenére, hogy volt benne pár hűvösebb nap is. A nyári napok száma 3 volt, de ezek a jellemzők is átlagosnak mondhatók.

A havi csapadék mennyisége 12,0 mm volt, amely még az átlag 30%-át sem érte el. A tavasz elmúlt két hónapjában mindössze 40 mm csapadék hullott, amelynek következtében megszűntek a belvizek. Ennek ellenére a tavaszi csapadékhiány, szárazság rontja a talajmunkák minőségét és csökkenti a vegyszerek hatékonyságát. Májusban ezért 80 mm-nyi csapadék kellene az átlagos tavaszi értékekhez.

...és most (2016 április)

Száraz, meleg idő jellemezte a hónap időjárását. Különösen az első tíz nap volt csapadékmentes és a négy nyári nap is erre az időszakra esett. A 20-30-ig tartó hideg napok ellenére a havi középhőmérséklet 13,7 °C fokos értéke 1,1 °C fokkal meghaladta a sokévi átlagot. Fagyos nap nem volt, a négy nyári nap megfelelt az átlagnak. Sajnos a talajfelszínen előfordult fagy és helyenként kettő méter magasságban is.

A 20,7 mm-es csapadékmennyiség a felét sem érte el az áprilisban átlagban mért 42,6 mm-es mennyiségnek. Csapadék tekintetében az idei első négy hónap teljesen hasonló a 2015-ös évhez.

A meleg február miatt a vegetáció kéthéttel korábban járt, amely a hónap végére 10 naposra zsugorodott. A belvizes foltok minimálisra csökkentek. Az őszi kalászosok fejlettek, jó talajelőkészítő munkákat lehetett végezni a tavaszi vetések előtt.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap