ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Április

A múltban...

A havi középhőmérséklet +12,6 °C, úgy, hogy a hó eleji +10 °C-ról, a hó végére +16 °C-ra emelkedik a napi átlag. A +10 °C-os középhőmérséklet a vegetációs időszak kezdetét jelzi. Az utolsó fagyos nap április 24-e (Szent György-nap) környékén fordul elő néha, az eddigi adatok alapján. A leghűvösebb április 1997-ben volt, +8,8 °C-os átlagértékkel. A legmelegebb 2009-ben, +15,5 °C-kal. Az átlagos értékek, 70 százalékos gyakorisággal +11,7 és +13,9 °C közöttiek.

Általában 1 fagyos nap és 4 nyári nap fordul elő áprilisban. (Nyári nap, amikor a napi maximum eléri vagy meghaladja a +25 °C-ot. Hőségnap, amikor +30 °C-nál is magasabb ez az érték.) A leghidegebb, 1997-es áprilisban 4 fagyos nap is volt, míg 2009-ben, amikor a legmagasabb hőmérsékletet mérték ebben a hónapban, 10 nyári napot regisztráltak.

A havi csapadék átlagos mennyisége 42,6 mm. Előfordult már 0 mm is, 2007-ben, de 84,6 mm is, 2004-ben. Jellemzőek, 70 százalékos gyakorisággal a 25,9 és 60,8 mm közötti értékek. A havi mennyiség kétharmada, jellemzően április 20-a és 30-a között hullik. A talaj hőmérséklete április 10-e táján éri el a vetéshez szükséges hőfokot. Megindul a vegetáció. A legtöbb szántóföldi munka erre a hónapra esik.

...és most (2015 április)

A havi középhőmérséklet 12,3 °C fok volt, amely átlagosnak mondható. A hónap első fele átlag körüli, egy fagyos nap volt mindössze ebben az időszakban. A hónap közepe és vége azonban melegebb volt, annak ellenére, hogy volt benne pár hűvösebb nap is. A nyári napok száma 3 volt, de ezek a jellemzők is átlagosnak mondhatók.

A havi csapadék mennyisége 12,0 mm volt, amely még az átlag 30%-át sem érte el. A tavasz elmúlt két hónapjában mindössze 40 mm csapadék hullott, amelynek következtében megszűntek a belvizek. Ennek ellenére a tavaszi csapadékhiány, szárazság rontja a talajmunkák minőségét és csökkenti a vegyszerek hatékonyságát. Májusban ezért 80 mm-nyi csapadék kellene az átlagos tavaszi értékekhez.

...és most (2016 április)

Száraz, meleg idő jellemezte a hónap időjárását. Különösen az első tíz nap volt csapadékmentes és a négy nyári nap is erre az időszakra esett. A 20-30-ig tartó hideg napok ellenére a havi középhőmérséklet 13,7 °C fokos értéke 1,1 °C fokkal meghaladta a sokévi átlagot. Fagyos nap nem volt, a négy nyári nap megfelelt az átlagnak. Sajnos a talajfelszínen előfordult fagy és helyenként kettő méter magasságban is.

A 20,7 mm-es csapadékmennyiség a felét sem érte el az áprilisban átlagban mért 42,6 mm-es mennyiségnek. Csapadék tekintetében az idei első négy hónap teljesen hasonló a 2015-ös évhez.

A meleg február miatt a vegetáció kéthéttel korábban járt, amely a hónap végére 10 naposra zsugorodott. A belvizes foltok minimálisra csökkentek. Az őszi kalászosok fejlettek, jó talajelőkészítő munkákat lehetett végezni a tavaszi vetések előtt.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap