ÉszakA projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


Szekszárd MJ Város és a szekszárdi kistérség északi felének lakossági szerves hulladék komposztálási programja

Projektazonosító: KEOP-6.2.0/A/09-2009-0008

Kedvezményezett: Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány

Honlap: www.zoldtars.hu

E-mail cím: info@zoldtars.hu

Telefonszám: 74/414-217

Támogatás összege, mértéke: 9.998.750 Ft (95%)

Közreműködő szervezet: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság, honlap: http://www.kvvmfi.hu, cím: 1134 Budapest, Váci út 45.
Telefonszám: 06-1/238-6666

A program célja:
Elsősorban a lakosság figyelemfelkeltése, és tájékoztatása a jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszerekről és a hulladék csökkentésének lehetőségeiről. Ennek érdekében a helyi médiákban a program ideje alatt folyamatos megjelenést biztosítunk. Szekszárdon két, míg a kistérség településein összesen 6 előadást tervezünk, melyeken a komposztláda rendeltetésszerű használatát mutatjuk be, illetve olyan fenntarthatósági üzeneteket közvetítünk, mint a tudatos vásárlás vagy a szelektív hulladékgyűjtés. A Zöldtárs Alapítvány kuratóriumában több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező környezetvédelmi szakemberek találhatóak, kiknek véleménye megegyezik abban, hogy a hulladékgazdálkodás során a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. A pályázatunkban szerepel 1500 db környezetbarát vászonszatyor legyártatása, mellyel az általunk legfontosabb üzenetre szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a hulladékot nem kezelni, hanem megtermelni sem kell, melynek legegyszerűbb eszköze a tudatos vásárlás. Programunkban összesen 510 darab komposztláda legyártatása aprítógép beszerzése található. A Zöldtárs Alapítvány megalakulása óta egyik legnagyobb kihívásnak a lakossági kommunális hulladék mennyiségének csökkentését érzi. Szerintünk a lakosság részéről komoly szemléletváltásra van szükség a jövőben. Éppen ezért a komposztládáink egy része újrahasznosított műanyagból készült edény lesz, melynek segítségével a kommunikációs tevékenységünk során a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is felhívjuk a figyelmet. Számunkra fontos a fenntartható életmód elősegítése, melynek érdekében előadásainkban külön kitérünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, aminek legegyszerűbb módja a lakosság részéről a közlekedésből (elsősorban a szállításból) adódó terhelés csökkentése. Ennek érdekében a komposztládáinkat helyi fűrészüzemmel (parkettagyártási fahulladékból) fogjuk legyártatni, és a kommunikációs tevékenységünkbe beépítjük a helyi termékek vásárlására való figyelemfelhívásunkat is.