ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Február

A múltban...

Február a téli évszak harmadik hónapja, ennek ellenére a telek 27 százalékában a leghidegebb. A csapadék is legtöbbször hó. Az átlagos havi középhőmérséklet +2,2 °C. Szekszárdon, az eddigi leghidegebb február 1985-ben volt, -3,8 °C-os átlaggal, a legenyhébb pedig 1990-ben, +7,5 °C-kal. Ebben a hónapban mértek már -19 °C-os minimumot és +22 °C-os maximumot is. Az évek 70 százalékában azonban nem volt -1,1 °C-nál alacsonyabb középhőmérsékletű február. Az enyhébb februárok 30 százalékos gyakorisággal haladták meg a +5,2 °C-os átlagot.

A hónapot általában 18 fagyos nap, 5 téli nap és 2 zord nap jellemzi. (Fagyos nap, amikor nem haladja meg a 0 °C-ot a reggeli hőmérséklet. Téli nap, ha napközben is fagypont alattiak az értékek. Zord nap, ha -10 °C-nál hidegebb a reggel.) Az 1985-ös leghidegebb februárban 24 fagyos, azon belül 19 téli, azon belül 11 zord nap volt. Az 1990-es év második hónapjában pedig mindössze 4 fagyos nap fordult elő.

A havi csapadék átlagos mennyisége 37,9 mm. A legkevesebb, mindössze 1,7 mm, 1998-ban, míg a legtöbb, 91,8 mm, 1999-ben volt mérhető. Az évek 70 százalékában 11,6 mm-nél több csapadék hullik februárban, míg 30 százalék az esély arra, hogy ez az érték meghaladja az 53,5 mm-t.

A hónap vége felé – a metszések folytatása mellett – lehetőség nyílik a korai vetések talaj-előkészítésére, vetésre (borsó), esetleg a gabonák fejtrágyázására.

...és most

2015. február


Átlag körüli, havi 2,6 °C-os középhőmérséklet jellemezte a februárt. A fagyos napok száma átlagkörüli, a téli napok száma 2 volt, zord nap nem fordult elő a hónapban. A leghidegebb reggel 8-án volt, akkor -7 °C volt, a legmelegebb maximum 16-án, + 11 °C volt. Februárban nagy hőmérsékleti ingadozás nem volt, az utolsó öt nap során 5-7 °C-os napi középhőmérséklet már meghaladta az ilyenkor jellemző értékeket.

A havi csapadék mennyisége néhány mm-rel meghaladta az átlagos értékeket, ami 42,6 mm volt. A hónap 6-dik napján közel 20 mm hó hullott, majd 22-28 között összesen 20 mm-t meghaladó eső esett. Januárban és februárban összesen 120 mm míg tavaly decemberben 55 mm csapadék hullott, ami másfélszerese a téli csapadék átlagának. A korábbi őszi csapadék mennyisége is kétszerese volt az átlag mennyiségnek, így jelentős belvizek alakultak ki a város körüli mélyen fekvő területein.

2016. február

Csapadékos és igen meleg volt a február időjárása idén. Az átlaghőmérséklet 6,3 °C fokos értéke 4,1 °C fokkal haladta meg az átlag értékét. Az átlagos 18 fagyos nappal szemben mindössze 6 volt ilyen, téli és zord nap pedig egyáltalán nem volt, ezek átlaga egyébként jellemzően 5 és 2 nap ebben a hónapban. Már a hónap elején- 9-ig volt több fokkal melegebb, majd átlagos napok következtek, majd a hónap végén a napi maximumok a 10 °C fokot is meghaladták.

Egy napon, 25-én volt erősebb lehülés a hónapban. Februárban az átlagos csapadék mennyisége 37,99 mm, idén 75,9 mm csapadék hullott, amely kétszeres mennyiség. Összesen 15 napon hullott csapadék, ebből a hónap harmadik napján esett több, mint 10 mm eső. A csapadékos január és február (2012 óta ez az ötödik ilyen tél) ismét jelentős belvizeket okozott Szekszárd határában, a Sárközben. Az elmúlt 40 év negyedik legcsapadékosabb és ötödik legmelegebb februárja volt az idei.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap