ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Február

A múltban...

Február a téli évszak harmadik hónapja, ennek ellenére a telek 27 százalékában a leghidegebb. A csapadék is legtöbbször hó. Az átlagos havi középhőmérséklet +2,2 °C. Szekszárdon, az eddigi leghidegebb február 1985-ben volt, -3,8 °C-os átlaggal, a legenyhébb pedig 1990-ben, +7,5 °C-kal. Ebben a hónapban mértek már -19 °C-os minimumot és +22 °C-os maximumot is. Az évek 70 százalékában azonban nem volt -1,1 °C-nál alacsonyabb középhőmérsékletű február. Az enyhébb februárok 30 százalékos gyakorisággal haladták meg a +5,2 °C-os átlagot.

A hónapot általában 18 fagyos nap, 5 téli nap és 2 zord nap jellemzi. (Fagyos nap, amikor nem haladja meg a 0 °C-ot a reggeli hőmérséklet. Téli nap, ha napközben is fagypont alattiak az értékek. Zord nap, ha -10 °C-nál hidegebb a reggel.) Az 1985-ös leghidegebb februárban 24 fagyos, azon belül 19 téli, azon belül 11 zord nap volt. Az 1990-es év második hónapjában pedig mindössze 4 fagyos nap fordult elő.

A havi csapadék átlagos mennyisége 37,9 mm. A legkevesebb, mindössze 1,7 mm, 1998-ban, míg a legtöbb, 91,8 mm, 1999-ben volt mérhető. Az évek 70 százalékában 11,6 mm-nél több csapadék hullik februárban, míg 30 százalék az esély arra, hogy ez az érték meghaladja az 53,5 mm-t.

A hónap vége felé – a metszések folytatása mellett – lehetőség nyílik a korai vetések talaj-előkészítésére, vetésre (borsó), esetleg a gabonák fejtrágyázására.

...és most

2015. február


Átlag körüli, havi 2,6 °C-os középhőmérséklet jellemezte a februárt. A fagyos napok száma átlagkörüli, a téli napok száma 2 volt, zord nap nem fordult elő a hónapban. A leghidegebb reggel 8-án volt, akkor -7 °C volt, a legmelegebb maximum 16-án, + 11 °C volt. Februárban nagy hőmérsékleti ingadozás nem volt, az utolsó öt nap során 5-7 °C-os napi középhőmérséklet már meghaladta az ilyenkor jellemző értékeket.

A havi csapadék mennyisége néhány mm-rel meghaladta az átlagos értékeket, ami 42,6 mm volt. A hónap 6-dik napján közel 20 mm hó hullott, majd 22-28 között összesen 20 mm-t meghaladó eső esett. Januárban és februárban összesen 120 mm míg tavaly decemberben 55 mm csapadék hullott, ami másfélszerese a téli csapadék átlagának. A korábbi őszi csapadék mennyisége is kétszerese volt az átlag mennyiségnek, így jelentős belvizek alakultak ki a város körüli mélyen fekvő területein.

2016. február

Csapadékos és igen meleg volt a február időjárása idén. Az átlaghőmérséklet 6,3 °C fokos értéke 4,1 °C fokkal haladta meg az átlag értékét. Az átlagos 18 fagyos nappal szemben mindössze 6 volt ilyen, téli és zord nap pedig egyáltalán nem volt, ezek átlaga egyébként jellemzően 5 és 2 nap ebben a hónapban. Már a hónap elején- 9-ig volt több fokkal melegebb, majd átlagos napok következtek, majd a hónap végén a napi maximumok a 10 °C fokot is meghaladták.

Egy napon, 25-én volt erősebb lehülés a hónapban. Februárban az átlagos csapadék mennyisége 37,99 mm, idén 75,9 mm csapadék hullott, amely kétszeres mennyiség. Összesen 15 napon hullott csapadék, ebből a hónap harmadik napján esett több, mint 10 mm eső. A csapadékos január és február (2012 óta ez az ötödik ilyen tél) ismét jelentős belvizeket okozott Szekszárd határában, a Sárközben. Az elmúlt 40 év negyedik legcsapadékosabb és ötödik legmelegebb februárja volt az idei.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap