Gazdálkodj Ökosan

Szekszárd külterületén több mint 4000 tanya, szőlő, kiskert található, melyek tulajdonosai mind különböző módon gazdálkodnak. Gazdálkodj Ökosan című programunkat nekik indítottuk. A programsorozatban négy előadást terveztünk és valósítottunk meg gyakorlati bemutatóval egybekötve. A négy téma a dombvidéki vízgazdálkodás-vízmegtartás, zöld hulladék helyben történő hasznosítása-komposztálás, környezettudatos terméktartósítás (gyümölcsaszalás bemutatása), vegyszerhasználat csökkentése a kertben című előadás.

A program folyamán egy kiadványt készítettünk. „Hogyan gondolkodjunk, hogyan gazdálkodjunk okosan, sőt ökosan, az egyre fenyegetőbb klímaváltozás szorításában? A Gazdálkodj Ökosan játék építőkockái: a termőtalaj, a víz, a szaporítóanyagok és talán a legfontosabb, a természet törvényeit tiszteletben tartó ember. Ebben a kiadványban a Zöldtárs Alapítvány és a Szekszárdi Klímakör elmúlt 10 évi programjaiból, a közreműködők tapasztalataiból szemezgettünk annak érdekében, hogy még sokáig érezzük Szekszárd felé közeledve, itt vagyunk otthon.”

A kiadványban szakmai alapokon nyugvó gyakorlati jó tanácsokkal, már megvalósult jó példák bemutatásán keresztül adunk ötletet a tanyatulajdonosoknak az ökosabb gazdálkodáshoz.


 

 A program a Földművelésügyi Minisztérium

Zöld Forrás támogatásával valósult meg