ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Okos programok, akciótervek a helyi zöldek birtokában

„A klíma adta a civilizációt, de el is veheti azt!” Az emberiség bűne az, hogy kiiktatja a populáció önszabályozását” Eme igazságok alátámasztására hozott fel a szűkebb környezetéből példákat a Szekszárdi Klímakör évadnyitó konferenciáján PTE-TTK Földrajz Intézetének adjunktusa, oktatója, Dr. Hajnal Klára. A Föld sorsáért, az emberi civilizáció továbbélésért aggódó előadó  fenntarthatatlannak nevezte azt, amit a közbeszédben fenntartható fejlődésként emlegetünk. Ellentmondásokat villantott fel előadásában. Miközben már százmilliókban mérhető az éhezők száma a világon, a megtermelt összélelmiszer fele a kukában végzi!... Az pedig, hogy csak néhány végveszélyben levő növényfajtát igyekszünk pótolni valami mással, a többi pusztulásra ítélttel egyáltalán nem, noha az elsivatagosodás, a talajpusztulás ellen kellő védelmet nyújtanának világszerte, nos, ez a szemlélet, szerinte, kimeríti az ökorasszizmus fogalmát.

Tények, negatív következmények

Nem a lázítás, az eltúlzó riogatás volt a célja a további referátumoknak sem, hiszen maguk között voltak a reális zöldeknek is nevezhető szekszárdi klímakörös környezetvédők. De ha már egy konferencia zajlik a témában, akkor illik tényszerűen számba venni az egyelőre tőlünk távoli vad dolgokat: az emberek tízezreit otthonaikból kimosó vad esőzéseket, a rosszullétbe, majd halálba kergető hőhullámokat. Ám, ha ez az objektív valóság Ázsiában, Amerikában, akkor mi a garancia arra, hogy a Kárpát medencében már pedig ilyen nem történhet meg?!... Semmi. Ennek ellenére 10 emberből kilenc egyáltalán nem veszi komolyan, például a globális felmelegedés negatív következményeként Kárpát-medence beláthatatlan következményű elsivatagosodását. Vagy ha valamennyire mégis, gyorsan megnyugtatja magát azzal a megszólított, hogy ez a jelenség az ő és hozzátartozói hátralevő életében biztosan nem következik be. Ami nagy valószínűséggel így van, ha az illető már nem fiatal, de ez az a közömbösség, egoizmus, amivel az újabb generációk életéért tenni akaró „ zöld ember” nem tud mit kezdeni – fölösleges erőlködés részéről minden érvelés a globális felmelegedés okozta édes vízkészlet aggasztó fogyásáról, a víz, a talaj fokozatos eltűnéséről, ezeknek egyre nagyobb, fogyasztásra sok helyütt már alkalmatlan szennyezettségével kapcsolatosan.

E negatív tendencia folytatódása még inkább megbetegítheti az emberi szervezetet. Megdőlni látszik, hogy a halállal fenyegető fertőző betegségek nem terjedhetnek át Európába, de úgy általában a fejlett világba. Dr. Tam Beatrix belgyógyász szakorvos e témában kitekintő prezentációjában szerepelt, , hogy a malária, bizony már nyomul Európa, egész pontosan Balkán felé: Olaszországban már a nyomaira bukkantak. A szennyvízzel pedig jöhet a kolera. Fennáll az antibiotikum rezisztencia, ezekre nem hatnak a jelenleg kifejlesztett gyógyszerek. Megjelenhetnek a speciális vérképzőszervi betegségek is!

Ám a klímakörösöknek nem a nagyvilággal kell foglalkoznia, hanem azzal, ami itt Magyarországon, különösen az országos szövetséghez csatlakozott 19 városban, annak környékén történik – hívta fel a figyelmet a Klímabarát  Települések Országos Szövetségének elnöke, Antal Z. László, aki a közösségben rejlő erőre, a rendszerekben történő gondolkodásra hívta fel a figyelmet.  Kiemelve azt, a két országosan is figyelemre méltó akciótervet, ami Pomázon és Tatabányán, éppen a közösségben rejlő mozgósító erő jóvoltából megszületett, amit információs könyvecskéjükben közkinccsé is tettek, mint követendőek. Az egyik, a tatabányai klímakörösök által kidolgozott hőség és UV-riadó. Kész a cselekvési terv, valamennyi intézményvezető  iskolavezető levélben megkapta, ez megtalálható a szövetsége honlapján, bármely település átveheti, saját elképzelésivel kiegészítheti, ha akarja.

A másik program, a pomázi. Ez a településeken felléphető vízellátási zavarok meg-, illetve átélésére, illetve a tartósan jelenlévő rendkívüli esőzések idején követendő egyéni és közösségi cselekvésekre ad összehangolt  javaslatokat, hogy az emberek inni tudjanak, miként történjen a csapadékvíz-gyűjtés és így tovább.

Megkérdeztük Antal Z. Lászlót, miként látja az immáron 19 települést maga mögött szervezet a hozzájuk 3 évvel ezelőtt csatlakozó Szekszárd aktivitását. Az elnök kiemelve dicsérte azt a  sokszínű programot, amit a Zöldtárs Alapítvány által létrehozott Szekszárdi Klímakör több éve megvalósít, megszólítva a nagy ügyért tenni akaró embertársakat.

„A következő kiadványunkban szeretnénk a szekszárdi csoport sokrétű munkáját, s annak hátterét is bemutatni. Azt az egyedi kuriózumot, hogy a város valóban melléjük állt, és évi 4 millió forinttal támogatja a mozgalmat. Ez óriási dolog, nagyon sok embert megszólítottak, Szekszárd egy olyan város, ahol nagyon sok program megvalósult” –mondta az országos elnök.

Szekszárdi Klímakör: sok jó program, egyedülállóan stabil háttér

Baka György, környezetvédelmi szakmérnök, a Zöldtárs Alapítvány elnöke okkal lehet büszke például arra a szerves anyag megőrzését célzó, háztartási hulladékot komposztáló programra, amely 4 éve kezdődött: 2000 ládát jutattak el a lakosokhoz Tolna megyében, ami mintegy 2 millió liter térfogatot jelent. Elindították a napkollektorral történő gyümölcsaszalás kuriózumnak számító programját. Több előadással, mi több, konkrét helyszínlátogatással, közelebb hozták az érdeklődőkhöz a megújuló energiák használatát a családi háztartásokban. Eljutottak egy olyan passzív házban, ahol nulla az energia-felhasználás, ahol a földhő energiáját hasznosítják. Megmutatták a háztartásokban az évtizedek alatt leamortizálódó nyílászárók hatékonyságának növeléséhez szükséges eszközöket, praktikákat, ha már a cserére nem futja…

A Klímabarát Települések Szövetsége következő kiadványában, amelyben a szekszárdi csoport munkáját mutatják majd be, bizonyára szó lesz arról a tanösvény kialakításáról, annak működtetéséről, ami jó példa a város és civiljei együttműködésére a közös ügy, a környezettudatos magatartás, ezáltal a klímavédelem népszerűsítésére. A Szekszárd Klímakör folytatni kívánja az idén is a jól bevált programjait, kitekintve, megvalósítva azok egy részét a környékbeli, a mozgalom iránt érdeklődést mutató 15 kistelepülésen.

 

2013-01-23 

Bálint György

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap