ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Advent idején a Kisjézus megszületését várjuk, illetve ünnepeljük, mi, szekszárdiak azonban mást is ünnepelünk – kezdte köszöntő beszédében Pócs Margit. A Mentálhigiénés Műhely elnöke úgy folytatta, a városban annak idején született valami, amit az itt lakók teremtettek meg, és teremtenek még ma is nap mint nap. Ez a Szőlő-Szem Mozgalom. – Maga a csoda, hogy vannak, akik maguk mellett másokkal is törődnek, felelősséget vállalnak a szomszédaikért, a tanyavilágban élőkért és értékeikért – tette hozzá.

Mindez a Szőlő-Szem Civil Bűnmegelőzési Mozgalom évadzáró értekezletén hangzott el 2012-12-07-én, melyen az önkormányzat, a rendőrség és egyéb szervezetek képviselői is szép számban voltak jelen. Az eseményen dr. Horváth Kálmán, a város Közbiztonsági Ideiglenes Bizottságának elnöke és Kopasz Árpád nyugalmazott rendőr dandártábornok is részt vett. A rendezvény egyik díszvendége dr. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója volt, aki kiemelte, hogy a mozgalom rendkívül fontos szereppel bír, és mindenhol szükség lenne rá, ahol létezik tanyavilág.

A Szőlő-Szem tevékenysége jóval több a figyelemfelhívásnál és a biztonság elősegítésénél. A Zöldtárs Alapítvány és a Növényvédő Zrt. segítségével ugyanis időről időre ismeretterjesztő előadásokkal igyekeznek a gazdák tudását bővíteni, elősegíteni a mind hatékonyabb termelést, illetve a környezettudatosságot.

Az évadzáró ünnepségen Balogh László, a Szőlő-Szem Mozgalom vezetője személyes élményeiről is beszélt. Elmesélte, hogy annak idején több alkalommal is betörtek hozzá, és mintegy 1,5 millió forint értékben vittek el tőle berendezéseket, tárgyakat. Ezzel sajnos nem volt egyedül. A többi gazdával egyöntetűen jelentették ki: "ebből elég volt". A rendőrségen értő fülekre talált dr. Varga Péter, a megyeszékhely korábbi rendőrkapitánya személyében.

Ezek voltak az első lépések a mozgalom létrejötte érdekében.

A szoros együttműködés azóta is töretlen a hatósággal. Ez is szerepet játszik abban, hogy a 2009 márciusi megalakulást követően 90 százalékkal csökkentek a tanyabetörések.

Balogh László felhívta a figyelmet, hogy egyre gyakoribbak itt is a trükkös lopások, van, aki babakocsiba rejti az eltulajdonított értékeket vagy éppen az ellopott termést. A kiemelt figyelem tehát elengedhetetlen az év egész részében, ilyenkor pedig főleg, hiszen a bűncselekmények 60 százaléka november és húsvét között történik a tanyavilágban.
A péntek esti eseményen elismerték azokat, akik tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a mozgalom sikeréhez. Kozma Istvánné Borika és Kovács Antal a kezdetek óta segíti a civil szervezet munkáját. Ugyancsak nagy szerepet vállalt ebben dr. Buda Bernadett, a Szekszárdi Rendőrkapitányság sajtóreferense, aki úgymond a kapocs volt a Szőlő-Szem és a hatóság között. Köszönetet mondtak továbbá Gaál Zsófiának - a Zöldtárs Alapítvány volt titkárának - munkájáért. 


Szép és biztonságos környezetet teremtettek

A rendezvényen a "Biztonságos tanya, szép környezet" című verseny győzteseit is díjazták. Balogh László elmondta, a fő szempontok azok voltak, hogy milyen a tanya biztonsága (zárak, kerítés illetve biztosítás megléte), valamint mennyire környezettudatos a tulajdonosa (mennyire gondozott a tanya környezete, szokott-e komposztálni, hogyan kezeli a veszélyes hulladékokat). A három díjazott: Wiedemann György (Bottyán-hegy), Kovácsné Zug Ildikó (Szőlőhegy) és Tóth Sándor (Kerékhegy). Mindannyian ajándékcsomagot kaptak jutalmul.

 

Forrás: Molnár Ágnes, Tolnai Népújság

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap