ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
"Szekszárd időjárása: A múltban és most" című rovatunkban arra keressük a választ, hogy hogyan változik az időjárás Szekszárdon.

A szekszárdi időjárási adatokat közel 40 éve gyűjtő-értékelő helyi agrármeteorológus, Kővári László minden hónapban elküldi a Szekszárdi Klímakörnek az elmúlt 40 év alapján készített összefoglalóját („A múltban…” alatt olvasható), majd a hónapot követően értékeli az adott hónapot („…és most” alatt olvasható).
 
Lássuk az augusztust!
Augusztus

A múltban...

Augusztus a nyár legmelegebb hónapja az esetek 41 százalékában. Az átlagos havi középhőmérséklet Tolnában +22,7 °C. A hónap eleje és vége között mintegy 4 °C a csökkenés. A leghűvösebb augusztusi átlag +19,5 °C volt, 1987-ben, míg a legmelegebb +26,5 °C, 1992-ben. A 70 százalékos gyakoriságú átlagok +21,6 és +23,9 °C közöttiek.

Ebben a hónapban átlagosan 25 nyári nap, azon belül 15 hőségnap van. Az 1987-es hűvös augusztus 15 nyári napot és 1 hőségnapot hozott. Az 1992-es forróság idején 31 nyári nap követte egymást, s közülük 29 hőségnap volt. Hőmérsékleti szélsőségektől tehát ez a hónap sem mentes.

Igaz ez a csapadékmennyiségre is. Az augusztus a negyedik legcsapadékosabb hónap a maga 54,3 mm-es átlagával. De nagy az ingadozás. 1992-ben mindössze 3 mm eső esett, míg 2005 augusztusában 211,8 mm hullott. A 70 százalékos gyakoriságú mennyiségek 30,1 és 68,7 mm közöttiek.

Ebben a hónapban kerül betakarításra a napraforgó, és ekkor kezdődik a repce magágyának készítése és vetése. A szőlőérés legintenzívebb időszaka az augusztus. A hónap végén a korai fajtás szürete is megkezdődik.

...és most (2015 augusztus)

Meleg és igen csapadékos időjárás jellemezte az idei augusztust. A havi középhőmérséklet 24,5 C fok volt, amely 1,8 C fokkal haladta meg az átlagos értéket.

A nyári napok száma (25), átlagos volt, de a hőségnapok száma az átlagos 15 helyett, 20 volt. Ezen belül a 13 napon a 35 C fokot meghaladó hőség volt. Az elmúlt 40 év ötödik legmelegebb augusztus volt az idei.

A havi csapadék mennyisége 184,6 mm-es mennyiségével a az elmúlt 40 év második legcsapadékosabb értékét mértük. A hónap első felében nem hullott csapadék, majd 15-17 között 114 mm majd 22-ig további 50 mm hullott. Ezek így rendkívülinek mondhatóak. A havi csapadék mennyisége így pontosan háromszorosa volt az átlagnak.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap