Az Energiaklub új országos reprezentatív felmérést készített, melyben többek közt arra kereste a választ, hogy a dél-dunántúlon élők mit érzékelnek a klímaváltozásból,  mennyire érzik magukat felkészültnek a változásokra vagy éppen mitől tartanak a legjobban.

Az Energiaklub sajtóközleménye

SAJTÓKÖZLEMÉNY-ENERGIAKLUB
Tízből hét dél-dunántúli lakos védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben 2015.augusztus 12.

A dél-dunántúli régióban megkérdezettek több mint 80%-a a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és ugyanennyien aggódnak a klímaváltozás miatt – derül ki az Energiaklub legújabb, országos reprezentatív felméréséből. Elsősorban a kisebb településeken élők tapasztalnak egyre forróbb nyarakat, egyre gyakoribb aszályokat és a kártevők elszaporodását. A lakosság fele konkrét intézkedéseket vár települése önkormányzatától, és többségük személyesen is bekapcsolódna helyi klímaprogramokba.

 Az Energiaklub kutatásából kiderül, hogy a dél-dunántúli válaszadók körülbelül 70%-a saját településén is egyre forróbb nyarakat, és hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat tapasztal. A megkérdezettek több mint fele gyakoribb heves zivatarokat és szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlel lakóhelyén.

A dél-dunántúli lakosok leginkább attól tartanak, hogy a klímaváltozás egészségügyi problémákat okoz számukra vagy szeretteik számára. Sokan aggódnak amiatt, hogy kár keletkezik termésükben illetve lakóingatlanukban, valamint hogy a szélsőséges időjárás miatt huzamos ideig tartó áramszünetek alakulnak ki.

A dél-dunántúliak közel háromnegyede védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben. Ugyanennyien érzik úgy, hogy nem kapnak elég segítséget ahhoz, hogy védekezni tudjanak a káros hatások ellen – ezen a téren az összes régió közül a dél-dunántúliak voltak a legelégedetlenebbek. A felmérés eredményei szerint a lakosok fele azt gondolja, hogy az önkormányzatának konkrét védekező intézkedéseket kellene indítania a településen.

„Pontosan ehhez szeretnénk hozzásegíteni a települési vezetőket nemrégiben indult, Klímaválasz elnevezésű képzési programunkkal. Az ingyenes, felkészülést segítő programban összesen 140 önkormányzati vezető vehet részt a tél folyamán. A képzés végére a résztvevők várhatóan konkrét lépéseket tudnak tenni a klímaváltozás helyi hatásainak kezelése érdekében” – mondta Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai igazgatója.

A régió önkormányzatai számíthatnak a lakosság aktivitására is – derül ki a kutatásból. A dél-dunántúli lakosok több mint háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy részt venne olyan helyi programokban, melyek célja, hogy a település minél jobban felkészüljön a környezet várható változásaira. A megkérdezettek 16%-a rendszeresen, közel fele alkalmanként, 15%-a pedig vészhelyzetek esetén kapcsolódna be ilyen programokba. A szakértők szerint nem csak homokzsák-pakolásra kell gondolni: faültetések, település-zöldítési programok segítségével még a nyári hőségnapokon is érezhetően hűsebbé válhat egy-egy utca vagy tér mikroklímája.

Az adatfelvétel országszerte 1600 fő telefonos megkérdezésével, 2015 júliusában zajlott. A minta megbízhatóan reprezentálja a magyar lakosságot az életkor, nem, iskolai végzettség és régiók tekintetében.