ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
"Szekszárd időjárása: A múltban és most" című rovatunkban arra keressük a választ, hogy hogyan változik az időjárás Szekszárdon.

A szekszárdi időjárási adatokat közel 40 éve gyűjtő-értékelő helyi agrármeteorológus, Kővári László minden hónapban elküldi a Szekszárdi Klímakörnek az elmúlt 40 év alapján készített összefoglalóját („A múltban…” alatt olvasható), majd a hónapot követően értékeli az adott hónapot („…és most” alatt olvasható).
 
Lássuk a decembert!
December

A múltban...

A decemberi középhőmérséklet Szekszárd térségében +1,5 °C. Az esetek 27 százalékában ez a leghidegebb téli hónap. A legmelegebb decemberi átlagot 1985-ben mérték, +6,2 °C-ot, a leghidegebbet 2001-ben, -3,3 °C-ot. A 70 százalékos gyakoriságú átlaghőmérséklet +0,2 és +3,1 °C közötti. De előfordult már -22 °C-os minimum és +19 °C-os maximum is.

Átlagosan 18 fagyos nap, azon belül 8 téli nap, azon belül 2 zord nap jellemzi a decembert. De 2001-ben 29 fagyos nap, 17 téli nap és 9 zord nap volt. Az 1985-ös mérések szerint pedig mindössze 5 fagyos nap és 2 téli nap fordult elő. A hónap átlagos csapadékmennyisége 51,7 mm. A legkevesebb 2013-ban esett: 1,9 mm. A legtöbb 1993-ban: 122,1 mm. A legjellemzőbb, 70 százalékos gyakoriságú értékek 26,3 és 71,6 mm közöttiek. A hónap vége felé a csapadék már egyre többször havas eső, hó.

A földeken, ha az idő engedi, ilyenkor fejezik be a mélyszántásokat. Az ültetvények biológiai mélynyugalomban vannak.

...és most (2015 december)

Igen száraz és meleg időjárás jellemezte a hónapot. A havi csapadék mindössze 2mm volt, amely az elmúlt 40 év második legszárazabb decembere volt. Ennél csak 2013-ban hullott kevesebb csapadék decemberben, akkor 1,9 mm-nyi csapadék volt. Az átlagos 51,7 mm-hez képest azért rendkívül száraznak mondható a hónap.

A havi középhőmérséklet 2,9 °C fokos értéke közel másfél fokkal haladta meg az átlagos értéket. A fagyos napok száma 12 volt, szemben az átlagos 18 nappal. Téli és zord nap nem volt a hónapban. Szilveszter napján volt a leghidegebb reggel -7 °C-os értékkel. A hónap első harmadában a maximumok 5-10 °C fok között voltak. A hónap további részében 0 °C fok és 5 °C fok közötti értéket mértünk.

A hónap időjárása kedvezett az őszi szántási munkáknak.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap