ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
ALAPISMERETEK 2.

 FÖDÉMEK, TETŐK


Rácz Zoltán építész vezetőtervező

Az előző fejezetben megismertük a falak működését, és néhány gyakori példán keresztül eljutottunk a falak műszaki paramétereihez. A födémeknél csak kicsit más a helyzet, mert a meleg felfelé száll, tehát ott jobban meg kell fogni a kiáramlását. A szabvány szerinti követelményérték is erősebb, azaz a mérőszám kisebb: 0,25 W/m2 K.
Megint csak a parasztház klasszikus formájából indulok ki. Kezdetben a tető zsupp, vagy nád volt, aminek a hőszigetelési paramétere megfelelt ennek az igen szigorú feltételnek, sőt azzal tetézve, hogy a padlások annak idején gabona, vagy szénatárolásra voltak használva, így azok, kiváló hőszigetelést biztosítottak a háznak. A gyakori tűzesetek véget vetettek a szalma, vagy nádfedésnek és jött a cserép. Ez volt az első komoly csapás a tüzelőanyag felhasználásnak. Ekkor borították be a födém mindkét oldalát és tűntek el a szép gerendafödémek. A kastélyoknál, kúriáknál, gazdag polgárházaknál a födém eleve egymás mellé helyezett un. csapos gerendafödém volt, ahol 15-20 cm vastag faszerkezet szorosan egymás mellé helyezve, biztosította a kellő hőszigetelést. Kitalálták a viklis födémet, ami abból állt, hogy a gerendákat egymástól 50-60 cm-re helyezték el, kis hornyot vágtak a gerenda belső oldalára, szalmakötéllel és sárba hempergetett viklikkel (husángfával) rakták be a gerendák közét, ami jobb hőszigetelővé tette a födémet.
Az ötvenes évektől megjelentek a vasbeton födémek. Előbb az un. tálcás födémek, ahol a gerendák között 2-4 cm vastag beton tálca biztosította a födém alsó síkját. Ezeknél általában salakkal töltötték ki a gerenda közét, és egy vékony betonréteg adta a padlás padozatát. Itt általában a gerendák közelében és a gerendákon már hő híd keletkezett, ami 25-30%-kal is rontotta a födém valós hőszigetelő képességét.
Jött azután a ma is használatos, B- EB elemes födém, ahol a gerendák és a béléselemek szinte azonos magasságúak. A hőszigetelést ezek fölé kellett elhelyezni. Általában nem sok gondot fordítottak a mennyezetszigetelésre.

Milyen anyagokból ésszerű a hőszigetelést elkészíteni? Jók a polistirol habok. Austrotherm, Hungarocell Roof Met (kék hőszigetelő tábla) vagy a lépésálló kőzetgyapot. Én ez utóbbit tartom a legjobbnak, mert nem támadja meg egyetlen rágcsáló, bogár, madár sem. A laza szerkezetű üvegszál, nem javasolt. A hő hídról az előbb már tettem említést. Ha a szigetelés szerkezeti, vagy építéstechnikai, esetleg trehány munka miatt megszakad, vagy lényegesen lecsökken a vastagsága, akkor ezen a kritikus felületen sokkal jobban megindul a hőáramlás kifelé, és a felületarányhoz képest is sokkal jobban leromlik a hőszigetelés hatékonysága. Ilyenkor jelenek meg télen a fekete penészfoltok, és a fűtésszámla is növekszik. Bizony nagyon könnyen elérheti ez a 30-35 %-os hatékonyság romlást is. Az áthidalók, a vasbeton koszorúk, a vasbeton gerendák, mind kritikus pontjai az épületnek, korrekt megoldások nélkül bizony sok bosszúságot és pénzkidobást jelenthetnek. A belső padlásajtók, a kémények, sok energiát visznek el a lakásból.

A tetők esetében két lehetséges megoldás van, az üres, beépítetlen tető, vagy a tetőtér beépítés.
Az üres tető puffer tartályként működik. Nyáron felmelegszik iszonyatosan, ekkor a szellőztetésről kell gondoskodni, mert az ötven fokos belső hőmérséklet bizony előbb utóbb átküzdi magát a mennyezeten, még ha jól szigetelt is. Télen viszont érdemes benntartani azt a meleget, ami átáramlik a mennyezet hőszigetelésen, sőt az sem eretnek gondolat, hogy télen ide dolgozzon a szellőzőrendszer.

A tetőtér beépítésnél ugyanez a helyzet kicsiben. A hő terhelésnek kitett cserép alatt biztosítani kell a levegő átáramlását, a forró levegőnek ki kell szellőzni ebből a minimum 4 cm vastagságú légrésből. A gerinc körüli magasságban kiömlő, az eresz alatt pedig beömlő levegőztető nyílásnak kell lenni. Hősugárzást visszaverő alátét fóliát célszerű használni, a hőszigetelés felett, mert ez jelentős részét visszaveri a meleg napsugaraknak. 

Tetőtér beépítésnél a 20 cm vastag hőszigetelés bizony szükséges, még akkor is, ha ez felette van a szabványértéknek. 30 cm vastagsággal már egész jó klímát lehet kialakítania tetőtérben. Az illesztési hézagoknak nem szabad lenni, mert rengeteget ront a hőszigetelés hatékonyságán. Úgy ellenőrizhetjük könnyen a hőszigetelést a tetőn, ha hóesés után pár nappal megnézzük, hogy hol olvadt el először a hó. Ahol elolvadt ott biztosan van valami baj.

Most már profi építészek kezdünk lenni. Vajon miért is készítenek vízzel elárasztott tetőt? Mert, átveszi a napi középhőmérséklet körüli értéket, és nem terheli a födémet 70 C fok körüli hőmérséklettel. Ugyanez a helyzet a földdel, azaz tetőkerttel ellátott tető esetében is.

2013-05-29

 

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap