ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...

ALAPISMERETEK 3.

Rácz Zoltán építész vezetőtervező

 

FŰTÉSI RENDSZEREK:

Talán a barlangban rakott első tűzrakásról és a tábortűzről nem kellene értekeznem, de a divatos kandallós fűtést már érdemes kicsit kivesézni. A hatásfoka 7-8%-os ami nem nevezhető jónak. Ha nincs benne a kéményt elzáró súber, vagy csappantyú, akkor a szobában lévő meleget igencsak kihúzza a kémény folyamatosan. A szoba energiaszükségletét 20-30%-kal is növelheti. A kályhafűtés 25-40%-os hatásfokkal dolgozik. A cserépkályha 40-50%-os hatásfokú, ha jól van megrakva, és sokáig tartja a hőt.

Kezd divatba jönni a kandallószerű üvegajtós melegvizes kazán a szobába elhelyezve. Ez kellemes látvány és akár jó is lehet, hiszen ami meleget termelünk, az ott marad a szobába, látni a tűz fényét és ráadásul melegvizet termel. A hatásfoka igen nagy szórást mutat. De általában jónak mondható.

A húsz- huszonöt éve gyártott gázkazánok 80-85 %-os hatásfokkal dolgoztak, mára viszont a lerakodások, egyéb elhasználódás következtében 60-70% körül van a valós hatásfoka.

Egy korszerű kondenzációs kazán 105%-os hatásfokú. Egy korszerű fatüzelésű kazán, ami elgázosítja a fát, és a füstből is kinyeri egy második körben a szenet, 85-95 %-os hatásfokon működik. Ezek a kazánok alkalmasak a mezőgazdasági hulladék elégetésére is, pellettálva, vagy a nélkül. (Ez egy hosszabb történet.)

 

Mit fűtsünk ezekkel, a kiváló kazánokkal?

 - Radiátoros fűtés. A legelterjedtebb, a huszadik század legtöbbet alkalmazott rendszere a radiátoros fűtés. A radiátorokat a hideglevegő beáramlásának közelébe, ablak alá, vagy bejárati ajtó mellé kell elhelyezni. A hideg levegőt felmelegíti és keringeti a szobában. Egyik legolcsóbb fűtési rendszer. Ma már vékony réz, vagy fém- alumínium csövekben szállítják szivattyús rásegítéssel a vizet. A hőmérséklethatárok, 90/65 C fok tehát magas előremenő vízhőmérséklettel dolgozik és viszonylag magas a visszatérő vízhőmérséklet is. Rugalmas a rendszer, gyors felfűtés és lehűlés az előnye, de egyben hátránya is.

- Falfűtés. Leginkább elektromos fűtőszálakkal készül, a vakolatba építik az ellenállás huzalokat, ez melegíti a falat és sugárzó hője révén, jó hőérzetet biztosít. Drága a beruházási, és az üzemeltetési költsége egyaránt.

- Mennyezetfűtés. Két változat szokásos, az egyik a padlófűtés műanyagcsöveinek mennyezetre felrakásával, egy fejre állított padlófűtés. Általában ehhez társítani szoktak falfűtést is, akkor éri el a hőérzet az abszolút jó minőséget. Izgalmas megoldás, ha ezt nyáron hűtésre is használják, hideg vízzel. Nagyon korrekt jó hűtést biztosít. A másik megoldás, a falfűtés elektromos fűtőszálait helyezik a mennyezetre, és ugyanúgy működik, mint a falfűtés. Az árakra ugyanaz vonatkozik, mint a falfűtés esetében.

- Padlófűtés. Előnye, hogy alacsony vízhőmérséklettel dolgozik, sokáig tartja a hőt, hosszú élettartamú. Hátránya, nem rugalmas, hosszú felfűtési időre van szükség. Az előző fejezetben már írtam arról, hogy a világ legnagyobb fűtési rendszere padlófűtéssel működik, maga a talaj alattunk. Amikor olyan magyarázatokat olvasok, vagy hallok, egy-egy fűtési rendszert eladni akaró ügynöktől, miszerint. A padlófűtés azért nem jó, mert a padló melege felfelé szállítja a port. Akár az is előfordulhatott- ezt már én teszem hozzá- szilikózisban kipusztult a teljes népesség ez alatt a néhány ezer év alatt.

Személy szerint a legkorrektebb fűtési rendszernek tartom. Miért fontos az alacsony hőmérséklet? Ha valaki nem automata kazánnal fűt, hanem szakaszosan, akkor érdemes közbeiktatni egy puffer tartályt, amibe tárolja a „meleget”. Ha felfűti a tartályban lévő vizet 80-85 fokra, akkor hosszú időbe telik, míg 26-27 fokra lehűl. Fontos ez ahhoz is, ha napkollektort akar valaki használni. Egyrészt csak, időszakosan süt a nap, a melegvíz előállítási lehetőség 90 fokra, télen ritkán adódik. Az alacsonyabb hőmérséklet viszont sokszor rendelkezésre áll. Ugyanez vonatkozik egy talaj hőt felhasználó hőszivattyúra is. Pl.: ha van egy 15 C fokos talajvizem, akkor abból igen jó hatékonysággal lehet 30-40 fokos vizet előállítani. A puffer tartály méretezésénél felhasználhatjuk, az első fejezetben ismertetett fajhő, vagy hőkapacitás mérőszámot. 1000 kg víz (kb.1m3) 1 fajhővel 20 C fok hőfok különbséggel 20 KW hőmennyiséget tárol. (50C fokos vizet 30 C fokosra lehűtve)

A központi fűtés mindig gazdaságosabb, mint az egyedi. Ha valaki hosszú távra gondolkodik, olyan alacsony hőfokon is működtethető rendszert épít ki, ami jó, központi fűtésre, jó geotermikus fűtésre, jó napkollektoros rendszerhez.

Ez pedig a nagyfelületű padló, mennyezet, vagy falfűtés.

 

2013-06-05

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap