ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
FALAZATOK

Rácz Zoltán építész vezetőtervező

Anyaguk szerint lehetnek:  természete,  mestersége.

A természetes anyagok a föld, a kő a fa,mesterséges anyagok a tégla, beton habszilikát (YTONG). Különböző cementkötésű faforgács, egyéb cellulóz tartalmú anyagok (szalma, nád stb.) gipsz, és egyéb anyagok.

Megint elő kell hoznom a fajhőt. Mi is volt ez? Egy g víz hő kapacitása, azaz hőelnyelése egy C fok hőmérséklet különbség mellett egységnyi idő alatt. A falazatoknál is fontos szerepe van ennek a tényezőnek. Az egyik legfontosabb tényező ebből a tömeg, vagyis a súly. A másik a hő felvevő képessége egységnyi idő alatt. (a vízé volt az 1, a tégláé 0,2-0,3)

Azt is tudjuk, hogy nyáron a legmagasabb hőmérséklet akár 40 C fok is lehet, éjjel viszont 18-20 C fok. Ha ezt függvényben ábrázoljuk, a vízszintes tengelyen az időt, a függőlegesen a hőmérséklet, akkor egy szinusz hullámhoz hasonló eredményt kapunk.

Vizsgáljunk két szerkezetet. Az egyik legyen egy téglafal, rajta 10 cm hőszigetelés. Ennél a szerkezetnél az történik, hogy a vastag hőszigetelés miatt lassan ugyan de mégis átmelegszik a hőszigetelő anyag belső felülete, és kezdi átadni a hőt, a téglafalnak. Amíg a téglafal át nem melegszik teljes vastagságában, addig nem engedi át a hőt a szoba felé. Azt könnyű belátni, hogy pl. 50 liter víz egy bojlerben fele annyi idő alatt melegszik fel 1KW-os cekásszal, mint egy 100 literes bojler, ugyanekkora teljesítményű cekásszal. A falazatnál is így van, minél nagyobb a tömege (a súlya) annál lassabban melegszik át. Télen ez a folyamat fordított. Minél nagyobb tömeget fűtöttünk fel, annál lassabban hűl ki. Visszatérve az előbb felrajzolt sinusgörbére, a hullámok magasságát (amplitúdóját) jelentősen csökkenti a falazat tömege. Nem melegszik úgy át, és nem hűl úgy ki.

Nézzük egy faháznál mi a helyzet. Lehet kiváló hőszigetelő, hiszen ma 20 cm hőszigetelő anyagot szoktak készíteni, de minden szigetelés egyszer csak átengedi a hőt, és ha átengedte, akkor az a kétszer 12 milliméter vastag gipszkarton, bizony percek alatt átveszi, és továbbítja a hőt a szobába.

Amerikában, de különösen Kanadában elterjedt a faház technológia, a házak jelentős része így készül. Döntő érv, különösen Kanadában, hogy alig négy- öt hónap az építésre fordítható időjárási korlát. A faház gyorsan felépül, azonnal lakható. Az üvegpaloták teljesen más technológia szerint készülnek egy csomó, olyan feltételt kell ezeknél biztosítani, amit ebben a leírásban sem terjedelme miatt, sem a kis érdeklődés miatt nem érdemes taglalni.

Eljutottunk oda, hogy tulajdonképp a kultúránknak leginkább megfelelő építési forma a falazott teherhordó fal, hőszigetelve. Van itt egy sem nem tégla, sem nem hőszigetelő anyag a leginkább alumínium porral habosított gázszilikát az YTONG. Kétség kívül jó anyag, gyorsan lehet vele dolgozni, már ha betartják a technológiai előírást. (Kőművest még nem igen láttam, aki ezt tette volna) akkor ez egy jó anyag. A legtöbbször közönséges habarcsba rakják, ezzel hő hidakat képezve soronként, és repedéseket kívül belül. Talán a gyártónak is határozottabban kellene eljárni a minőségrontó kivitelezőkkel szemben.

Újabban elkezdték itt Magyarországon is a csiszolt Porotherm téglák árusítását, amihez 3 milliméter!! vastag ragasztó tartozik, a tégla maga, tized milliméter pontos. Csak képzett szakemberek kapják és építhetik ezzel a falakat. Szuper minőséget lehet készíteni ebből, igen szép áron.

A beton falak hőszigetelve leginkább az iparosított technológiáknál fordul elő, a csúszó és alagút zsaluzatos építési rendszereknél. Itt nem érdekes ezzel foglalkozni.

Faházak. Akkor teszünk jót, ha a faházunkat kívülről valamiféle téglafallal zárjuk le. Egyrészt az időjárás elleni védelem, másrészt a hő csillapítás miatt érdekes ez. Ugyan nem kívülről lenne épületfizikailag a helye ennek a falnak, hanem belül, de hát kívülről ebben az esetben több haszna van. Akkor javítja lényegesen jobban az épület hő háztartását, ha a hőszigetelő favázas szerkezet és a tégla falazat között a légmozgást igényeink szerint tudjuk nyitni, vagy zárni. Nyáron nyilván ki kell szellőztetni a felgyülemlő meleg levegőt, télen viszont benn kellene legnagyobb részét tartani.

Ennyi ismeret után le lehet szűrni a következő tanulságokat. A legjobb megoldás, ha a legolcsóbb falazatot készítjük, ami statikailag megfelel, és ráteszünk jó vastag hőszigetelést. Az ilyen rendszer nem hazudik.

Valamennyi falazatot úgy kell elkészíteni, hogy a rajta lévő hőszigetelés homogén, folytonos legyen. A koszorúk, áthidalók, ablakok a kritikus helyek. Ezeknél nem szabad kompromisszumokat kötni. Sok kőműves legtöbbször a maga könnyebbsége, nem egyszer pedig szakértelem hiánya miatt olyan kompromisszumokat ajánl, vagy szó nélkül készít, ami később megbosszulja magát. Nagyon komolyan kell venni ezeket az előírásokat, szakmai elvárásokat.

 

2013-06-10

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap