ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...

7. ALAPRAJZI ELRENDEZÉS

Rácz Zoltán építész vezetőtervező

Nyilván, ha valaki erről beszél, kialakult véleménye van a helyes alaprajzi kapcsolatokról, a bejárat, a nyílászárók elhelyezéséről. Mégis érdemes ezt a kérdést mélyebben megvizsgálni, mert a megközelítésből, több gondolat megfogadható.

A történeti áttekintést csak a közelmúlt népi építészet elemeire nyújtom vissza, hiszen ebből még van néhány és egyébként is ez egy jó építészet volt.

A hosszú, vagy három osztatú házak. Az utcára nézett a tisztaszoba, két kis ablakkal, mögötte a konyha lakótér, és tovább még egy szoba. A kamra, a padlásfeljáró a műhely, vagy más egyéb helyiség egy nyitott folyosón, gangon, vagy tornácon át volt megközelíthető. Nemegyszer erről a gangról nyílt még egy szoba a dédikének, vagy nagyinak, az egyedül maradt idős nagyszülőnek. Ha volt hely az udvaron, szemben a nyári konyha állt, kicsi épületecske ahol a piszkos konyhamunkát, a disznóölést, befőzést lehetett elkészíteni. Ez egy korrekt ésszerűen a hagyományok szerint épült épületforma volt, amin évszázadokig nem kellett változtatni. Ezek az épületek általában tornácukkal délre néztek. A tornác nyáron árnyékot vetett, de télen az alacsonyabb napállás miatt besütött a tornácra a nap és melegítette a déli falat. Az ablakok is itt voltak, mintegy napcsapda működtek.

Az ötvenes években jöttek a szoc-reál 10x10-es kockaházak, sátortetővel, mert a „vezér”azt mondta ez a leggazdaságosabb, ez a jövő útja. A jövő a kockaházzal és a hármas ablakkal kezdődik. Akkor is voltak ideológusok, akik megírták az Országos Építésügyi Szabályzatot. A bejárat előszobával kezdődik, innen nyíljon a konyha, a fürdő, a WC, a két szoba.

A szép hosszúházakról leverték a stukkókat, az ablakkereteket, párkányokat, és egyéb „burzsoá” díszeket. Kivették a két kis ablakot és beépítették a hármas ablakot. Népi építészetünk kilencven százalékát tették tönkre. Csak az eldugott zsáktelepüléseken maradt meg néhány falu, aminek ma csodájára járunk.

Ma divatos az un. amerikai konyha, nappali. Tulajdonképpen ennek az előzménye a mi hosszú házunk konyhája.

A hetvenes évek közepe, vége felé nyílott meg kicsit a hatóságiak agya is valami másra. Büszke vagyok arra, hogy az első lakóház építési konferenciára, mint előadót hívtak meg, bemutathattam saját sorházi lakásomat, amely felrúgva minden akkori szabályt „épeszűen” kapcsolta a tereket egymáshoz. A garázst kitettem az előkertbe, ami 10 méter volt. A garázs és az épület közé, egy kellemes három oldalról zárt teraszt terveztem. Szélvédett, zajmentes, de nem az utcára kitett kiülőt nyertem így.

Egy szélfogóval nyitottam meg a lakást, innen nyílt egy zuhanyzós WC és a lakóelőtér (étkező). Ahogy a lakásba léptem balra a lépcső fel a galériára, előttem négy lépcsőfokkal lejjebb a nappali, jobbra az étkező, onnan szabad nyílással a konyha, és kamra. A lakásba lépőt 56m2 üvegfelülettel a város fogadta, mert a ház a Babits által megénekelt Bartina domboldalon épült, gyönyörű kilátással a városra. Mi volt, ami mindenkit megfogott az első pillanatban? Teljesen átlátta a lakást. Azonnal otthon érezte magát az idegen is. A másik, hogy olyan térbe érkezett ahol körbe majd tíz mérette látott azonnal, sőt az üvegfelületek jóvoltából azt is látta, hogy ez egy gyönyörű környezetben van.

A konyhában dolgozó háziasszonyi munka sem került ki a családból. A kommunikáció végtelenül egyszerű volt, mert csak ki kellett lépni a nagy térbe, és fel kellet szólni a galériára például a gyermekszobába. A földszinten volt egy irodaszerű 15 m2-es szoba is, ami alkalmas volt az elmélyült munkára, vagy vendég fogadására, altatására.

Tulajdonképp valahol visszavezethető valamennyi épületem alaprajzi elrendezésében ez a szemlélet.

Nem szeretem az olyan házakat, ahol eltévedhetek. Hosszú folyosó és nem tudom, kire nyitok rá, a WC-be jutok-e vagy a kamrába. A szobába, vagy a konyhába. Szeretem viszont a tereket, amik egymásba kapcsolódnak. Ha belépek egy 3x4 méteres szobába, nekem bezártság érzésem van. Egy viszonylag nagy 5x5 méteres nappaliba érve is csak azt látom, hogy ez egy nagyobbacska szoba, körbe falakkal, a falakon képek, és még egy ajtó. Be vagyok zárva. Ha a helyiségeket lazábban kapcsolom össze. A nappalit csak szabad nyílással az étkező felé, esetleg pár lépcsős szinteltolással jelzem a két funkciót, akkor izgalmasabb teret kapok. A bútorozás sokkal egyszerűbb és megkockáztatom, sokkal kevesebb bútorra van szükség, mégis mozgalmas szép lesz a terem.

Ma a hosszúház, mint alaprajzi elrendezés, vagy téralakítás bizonyos tekintetben elavult, olyan új funkciók váltak szükségessé, amik a régi házakban nem voltak. (fürdő, gardrob, gyerekszoba) ahogy egy szerves fejlődés eredménye volt a hosszúház, úgy a mai igényekhez igazítás is egy komplex gondolkodást igénylő munka. Két utat látok lehetségesnek egy nagyobb alaprajzi átrendezést igénylő koncepcióhoz. Az egyik, hogy „T” alakúra változtatjuk meg az egyenes vonalú házat, úgy, hogy a konyhát az udvar felé bővítjük ésszerű határok között. A másik lehetőség az „L” alakba forgatás, és a házat a sarkon támadjuk meg, azaz innen nyitjuk a bejáratot. Mindkét formában benne van a szép, hagyományokat őrző és nem felrúgó változat lehetősége.

 

2013-07-02

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap