8. AZ ÉPÍTÉSZET, MINT A KOMPLEX GONDOLKODÁS MŰVÉSZETE:

Rácz Zoltán, építész vezetőtervező

Megismertük a falazatok, nyílászárók, a födémek és a fűtési rendszerek alapjait. Már csak egy lépés ebből egy házat összerakni. Azt láttuk, hogy a födémek jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint a falak. A falak sokkal jobb hőszigetelő képességűek, mint a nyílászárók. Azt is láttuk, hogy az érvényes szabvány előírások hogyan viszonyulnak a régi 30-50-100 éve épült házakhoz. Nem csak lényeges a különbség, hanem sok esetben többszörösen több energiát használunk egy régi ház kifűtésére, mint egy új szabványnak megfelelő ház esetében.

Lehet-e ezt fokozni? Igen lehet és ez ma egyre égetőbb probléma

Mivel kezdődik egy ház építése? A telek kiválasztással. A védett helyen lévő építési telek nagy érték. Már csak egy nagyobb ennél, ha a tájolás is kedvező. Szokták mondani, hogy a déli ablak meleg. Ez tévedés, a keleti nap beeső energiája a legnagyobb, utána a nyugati, majd a déli. Miért érezzük mégis, hogy a nyugati ablakú hálószoba a legelviselhetetlenebb nyáron? Mert mire a nap a nyugati falat, ablakot melegíti, addigra mindenütt nagy meleg van nyáron, és a felmelegedést követően, még órákon át, sugározza a meleget a nagytömegű falazat.

Ha úgynevezett ökölszabályt akarnánk felállítani, azt mondhatjuk, hogy a nappali szobát, étkezőt délre, a hálókat és a kamrát az északi falra kell elhelyezni. Ha lehetőség van egy kis keleti ablakra a hálón, nagyon barátságossá teszi azt. Ha a nap első sugara, és párunk csókja ébreszt, ennél aligha van szebb ébresztés. A többi helyiség nem annyira érdekes, mert kevesebb időt töltünk ott. A konyha elhelyezése még izgalmas feladat. Legyen világos, ki lehessen látni is, legyen kapcsolata az étkezővel, a kamrával, a kiülő terasszal, és azzal a helyiséggel, ahol a család többi tagja tartózkodik konyhamunka idején. Ne zárjuk ki az „anyut”. Egy kis sötét lyukba. Ki szeretne dolgozni nap, mint nap, elzárva a családtól.

Következik a falazat megválasztása. Ésszerűnek látszik olyan falazatot választani, ami statikailag megfelelő és a család számára biztonságos otthont jelent. Ennek a hőszigetelő értékét ma 0,45 W/m2 K-ben kell belőni. Azt látjuk viszont, hogy az energiaárak változásai folyamatosan kényszerítik a hő leadás minél kisebb értékének elérését. Ha ma 0,45 W/m2 K értékre kell készíteni a házat, érdemes ezt az értéket inkább 0,2 körülire megcélozni, mert hamar kiderül, hogy bizony jobb lett volna eredetileg azzal a kis különbséggel többet költeni a hőszigetelésre. A mai spórolás bizony utólag nagyon drága. Födémnél ugyan ma  0,25 W/m2 K értéket kell tartani, de nem annyival drágább ma elkészíteni 0,1 értékre, mert meghozza az árát.

Nem beszéltünk még a padozatról. Ez egy érdekes probléma. A talajon keresztül is hűl a ház, különösen akkor, ha a lábazati falak nem szigetelnek jól. Egy padlófűtéses rendszer esetében amúgy is szükséges 5 cm vastag polistirol hab hőszigetelés, ebből a legjobbat érdemes beépíteni, mert utólag ez nem bontható. A legjobb az extrudált hablemez. Ennek pórusai zártak, a vízfelvevő képessége elenyésző. Ha a lábazati falak jól szigeteltek, akkor, ami lefelé a föld felé átmelegszik, az ott is marad, nem nagyon hűt tovább.

Át kell gondolni, kell-e, hogy minden ablak nyíljon? Nem valószínű. A kereszthuzat lehetőségét célszerű biztosítani, tehát szemben lévő ablakokat nyílóvá kell tenni, meg azokat, amit nem tudunk másként pucolni, de a többi lehet fix. Egy részt a beruházási költsége kisebb, másrészt a hő leadása is. A forgó, csúszó és extrém alakú ablakokat kerülni érdemes, mert a zárásuk nem igazán szokott jó lenni, sok a meghibásodási lehetőség.

Korábbi fejezetben már írtam, hogy a jól kialakított (nyáron árnyékolt, télen, napnak kitett) déli tájolású ablak milyen komoly hő nyereséget képes produkálni téli, napos órákban.

Milyen tető kerüljön a házra? Itt elég egyszerűnek tűnik a választás. A környezetbe illő, leginkább cserép. Ha megnézünk egy régi szép cseréppel fedett épületet, azt látjuk, hogy a cserépnek olyan „jó” színe van. Vajon miért nem foglalkozunk azzal, hogy mennyire egységes a színe, vagy miért nem pirosabb, vagy barnább. Épp az a szép benne, hogy olyan sokszínű. Ha piros, nem egy ecsetvonással festett piros, hanem a pirosnak számtalan árnyalata, ha sárga, akkor a sárgától a barnáig széthúzódik a színskála. A beton cserepeket alapvetően én ezért sem szeretem, mert egyszínű és olyan mesterkélt, ha meg sokszínű, akkor meg annyira, sok, hogy az már bántó. A tető hajlásszögét is a környezetben található épületekhez célszerű igazítani. Én nem azt állítom, hogy ettől kezdve minden csak egyforma legyen, sőt, a másféle gondolkodást is be lehet társítani a környezetbe. Nem úgy, hogy uralja azt, hanem diszkréten „kiabálás” nélkül, inkább többszínűvé tegye.

Amint eljutottunk idáig ki kell gondolni, hogy milyen fűtést fogunk alkalmazni. Akik már régebb óta élnek, mint 20 év, tudják, hogy volt itt már mindenféle fűtéspreferencia a kormányok részéről. Inkább a józan eszünket kell elővenni. Először is célszerű olyan felületet kialakítani a tetőn, amire napkollektor helyezhető fel minimum 20 m2. Ez még jól jöhet. Kell azután olyan helyiség, ahol elfér egy kazánház, lehetőleg külső megközelítési lehetőséggel is. Célszerű egy kb. 4 m3-es melegvíztárolónak helyet biztosítani, mert ez is jól jöhet még. (Gondoljuk meg, egy ekkora tartály meleg víz egy 100 m2-es jól szigetelt lakás hő szükségletét -5 fokos átlaghőmérséklet mellett, ami nagyon hideget jelent, 10 napig képes biztosítani.) Akinek van elég pénze és bátorsága, vagy akinek csak bátorsága van, az is gondolkodjon el azon, hogy a lakáson belül egy kis úszómedencét tervezzen be, vagy ha az a „kis” különbség, ami a bátorság mellett még megvan, akkor építse is meg. Kiváló hőtároló kapacitást lehet így biztosítani, természetesen jó hő szigetelés mellett. Ha a nagyságrendet jól határozzuk meg, a fűtésrendszerünk igazán képes lesz sok lábon megállni.

Nézzük át még egyszer, hogy mikre is kellett gondolnunk?

-          telek kiválasztása védettség, tájolás, kilátás, szomszédok

-          kinek, kiknek tervezzük a lakást, család most, és tíz-tizenöt év múlva.

-          a lakás helyiségeinek alapvető szempontok szerinti elhelyezkedése

-          az ablakok elhelyezése, tájolása, fix és nyíló ablakok aránya

-          tetőforma és cserép kiválasztása, tájolás, környezetbe illeszkedés, szerkezeti rendszere

-          falazat anyagának alapvető meghatározása (tégla, fa szendvics szerkezet stb.)

-          mennyezet meghatározása, vasbeton, fa, könnyű szerkezet

-          fűtés meghatározása, több lábon állás lehetőségének megteremtése

-          az épület hőszigetelés filozófiájának megfogalmazása, szabványos, vagy attól eltérő, (milyen tendenciákra számolunk legalább tíz évre előre.)

-          miután kialakult a maximális program, elő kell venni a pénztárcát és kalkulálni, előre prognosztizálni a bevételeinket és kiadásainkat.

-          A koncepció pénztárcához igazítása. Mindig nagyobbat kell markolni, mint amire képesek vagyunk, mert az élet kisegít, ha nagyon hiszünk benne.

-          Ezt követően el lehet kezdeni a tervezést.

Az előzőekből az látszik, hogy az előkészítő munka rendkívül fontos. Az a tervező, aki ebben nem vesz részt, nagy valószínűséggel, nem lesz képes a megrendelő részére korrekt szolgáltatást nyújtani, testre szabott tervet készíteni, ami nem avul el egy-két év alatt.

A divat változik, a korrekt tervek szerint épült ház kortalan.

 

2013-07-10