Az Európai Mobilitási Hét 2002 óta kerül megrendezésre minden évben szeptember 16. és 22. között. Az idei év témája a környezettudatosság, az utazási módok keverése és a nagyközönség aktív életmód folytatására történő ösztönzése.

Az esemény hosszú távú célja, hogy arra ösztönözze az európai helyi hatóságokat, hogy vezessék be és támogassák a fenntartható közlekedési intézkedéseket, és felszólítsa az embereket arra, hogy próbálják ki a gépkocsival történő közlekedés alternatíváit.

Ezt szem előtt tartva Szekszárd valamennyi korosztályát megszólítva rendeznek eseménysorozatot szeptember 16. és 22. között, melynek csúcspontja – mint 2010 óta minden évben – a szekszárdi autómentes nap lesz, melyet idén egy különleges kihívással is kiegészítenek a szervezők.

Szeptember 19-én a Szekszárdi Szüreti Napok szombatján – immár negyedik alkalommal – kerül megrendezésre a szüreti napi Lösz-szurdik tanösvény túra, melybe a szervezők idén a Bati kereszt kilátót is beillesztették az útvonalba. Részletek a plakáton.

A hét csúcspontja az “Autómentes nap Szekszárdon” rendezvény, ahol az elmúlt öt évhez hasonlóan két távon, két tempóban kerekezhetnek az indulók. Részletek a plakáton.

Az Autómentes naphoz kapcsolódóan idén egy versenykiírást is közzétettek, melyben a legtekerősebb osztályt keresik. Az az osztály, aki a legnagyobb létszámban érkezik, elnyeri az Autómentes napi Vándorserleget. A szervezők bíznak benne, hogy legtekerősebb osztálynak lenni igazi presztízskérdés lesz. Részletek a plakáton.