ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
A faddi klímanapon közel 100 résztvevő (alsós-felsős gyermek, illetve civil lakos) vett részt, akik megismerkedhettek az újrahasznosítás különböző lehetőségivel és módszereivel, majd ezt követően gondolatokat láthattak egy film reprezentálásában arról, hogy mi éri meg jobban, ha műanyag vagy, ha papír és/vagy vászontáskával járnak bevásárolni családtagjaikkal, rokonaikkal. Az iskolások az említett két filmet követően megtekinthették, hogy Dr. Bubó miként próbálja felszámolni a környezetszennyezést, illetve milyen problémák jelentkeznek a mindennapi életünk során, melyekkel súlyosan veszélyeztetjük a természetet és saját környezetünket is.

A filmvetítést követően beszélgetésre invitálta őket az Alapítvány munkatársa – Bangó Viktória környezetvédelmi főelőadó -, mikor is kiderült, hogy a jelenlévő gyerekek többsége már nem az első mobiltelefonját „használja” élete során. A legmegdöbbentőbb adat mely szerint az egyik fiú, aki 12 éves, már most az 5. mobiltelefonját használja, mivel a régiek nem voltak „menők”, tönkrementek, nem voltak „okosak”, nem tudott velük sokat játszani, stb.


Érdekes volt hallgatni őket, mikor a számítógépek használatáról kérdeztem őket; sajnos vagy nem sajnos már a 7 éves kisfiúnak is a 2. asztali gépe van, de elmondása szerint 7 fős családban él (2 szülő, 5 testvér) és mindenki külön-külön rendelkezik egy PC-val vagy laptoppal. A számítógéppel való ellátottság 5 év alatt több, mint duplájára emelkedett. Használjuk, használjuk őket, amíg vagy működnek, vagy menők, aztán lecseréljük őket nem törődve a keletkező hulladék mennyiségével, illetve elhelyezésével. Sokan nem tudják, hogy világviszonylatban évente mintegy 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (például 24 milligramm arany). Csak a világon 2011-ig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz "szunnyad". Ezeknek a fémeknek a bányászata óriási természeti terhelést jelent, és belátható időn belül el is fogynak, ezért fontos a hulladékká vált elektronikai berendezések újrahasznosítása, illetve az is, hogy ne évente cseréljük le őket!

A kérdés az, hogy vajon tényleg szükség van ennyi technikai eszközre az otthonukban! Milyen társasági életet élhetnek otthon a gyerekek és szülők, vajon hányszor reggeliznek-ebédelnek közösen az asztalnál, megbeszélik-e, hogy kit milyen hatások értek aznap az iskolában vagy munkahelyen?! Vajon, hogyan kommunikálhatnak a szülők a gyerekekkel, rájuk írnak chaten, hogy „Pisti fiam, kész a vacsora, ha éhes vagy, menj és egyél!”? Tény, hogy szükségünk van a technika fejlődésére, mely rohamos léptekben fejlődik is, de vajon mi az ára ennek? Nem csak a pénzünkkel „kell” fizetni érte, hanem a családmodellünk is sérült. Vajon megéri ez? Tényleg megéri?

További képek megtekinthetők ITT!

Bangó Viktória
2013-02-28




"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/




SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT





Gazdálkodj Ökosan




kezdőlap