Azt, amit a természet is csinál már évmilliók óta. Komposztáljuk!

Ha valami hiba lenne a természet rendszerében, ennyi idő alatt már rájött volna. A falevelek komposztálása a legolcsóbb, leghasznosabb és leginkább környezetbarát megoldás. Semmi értelme a falevelek zsákolásának, ide-oda szállítgatásának, az égetés pedig kimondottan káros. De hogyan komposztáljuk?

Többféle megoldás lehet, de a legegyszerűbb egy házilag kivitelezett lombkomposztálóban történő komposztálás. Ott, ahol a falevelek hullnak. A következő négy lépést kell átgondolni.

1. Igényfelmérés: várhatóan hány köbméter falevelet szeretnénk komposztálni?

2. A lombkomposztáló készítéséhez szükséges hozzávalók beszerzése.

3. A lombkomposztáló elkészítése.

4. A komposztáló használata, gondozása.

Egy 5 köbméteres lombkomposztáló házilagosan már kb. 4-5.000 Ft hozzávalóból elkészíthető (annak függvényében, hogy mi van otthon a sufniban), de pl. a Szekszárdi Mérey utcai óvoda udvarában látható, lakatos által készített (és igen esztétikus) 5 köbméteres komposztáló ára sem haladja meg a 20.000 Ft-ot.

A vékonyabb leveleket lehet együtt is komposztálni, de a vastagabb leveleket (pl. gesztenye, platán, diófa) javasoljuk külön komposztálni, a hosszabb lebomlási idő miatt. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben még a diófa levelét is lehet komposztálni, mert a kb. másfél év alatt lebomlanak a benne levő csirázásgátló anyagok. Ezt követően a diófalevél komposzt bármilyen célra felhasználható.