Szekszárdon folytatódott júliusban a tizenhat európai ország egyetemeinek részvételével zajló ötéves klímakutatási program, az Impressions, amelynek keretében Magyarországon Szekszárdon és Veszprémben vizsgálják az éghajlatváltozás lehetséges hatásait.

A kétnapos tanácskozáson szekszárdi és veszprémi oktatási, egészségügyi intézmények, civil szervezetek, vízügyi, erdőgazdálkodó szervezetek képviselői vettek részt, a szakmai programot az Oxfordi, a belgiumi Wageningeni és a skót Wdinburghi Egyetem klímakutatói vezették.

A 2013-ban kezdődött európai uniós projekt, amelynek vezetője az Oxfordi Egyetem, három európai területen, az Ibériai-félsziget egy régiójában, Skóciában és a két magyar városban vizsgálja az éghajlatváltozás szélsőséges forgatókönyveinek hatását, amelyek magasabb hőmérséklet-emelkedést, extrém időjárási jelenségeket, gyakoribb és intenzívebb viharokat jeleznek előre.

A kutatói csapat tudományos előrejelzéseket készít, amely az extrém forgatókönyvek társadalmi-gazdasági hatásait is figyelembe veszi. Megnézzük azt, hogy ezeket a hatásokat a jelenlegi intézményrendszer képes lenne-e kezelni, s ha az eredmény szerint nem, akkor milyen további képességekre lehet szükség a jövőben.

Szekszárdon 2015. július 13-14-én került megrendezésre az a kétnapos workshop, mely témájának fő gerincét az éghajlatváltozás szélsőséges forgatókönyveinek hatásvizsgálata alkotta. A szekszárdi Bodri Pincészetben tartott összejövetel célja a helyi tapasztalatok, gondolatok összegyűjtése volt, mellyel a kutató csoport az extrém forgatókönyvek társadalmi-gazdasági hatásait is megfigyeli, illetve azt, hogy a jelenlegi intézményrendszer miképpen tudná kezelni ezeket a jelenségeket. Azt is megnézik, amennyiben cselekedni szükséges, milyen egyéb lépéseket kell eszközölni.