ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
"Szekszárd időjárása: A múltban és most" című rovatunkban arra keressük a választ, hogy hogyan változik az időjárás Szekszárdon.

A szekszárdi időjárási adatokat közel 40 éve gyűjtő-értékelő helyi agrármeteorológus, Kővári László minden hónapban elküldi a Szekszárdi Klímakörnek az elmúlt 40 év alapján készített összefoglalóját („A múltban…” alatt olvasható), majd a hónapot követően értékeli az adott hónapot („…és most” alatt olvasható).
 
Lássuk a júliust.
Július

A múltban...

Az esetek 56 százalékában a nyár legmelegebb hónapja. Az átlagos középhőmérséklet Szekszárd térségében +23,1 °C. A leghűvösebb júliusi átlagot 1984-ben mérték: +20 °C-ot. A legmelegebbet 2012-ben: +25,9 °C-ot. A 70 százalékos gyakoriságú értékek +22,1 és +24,2 °C közöttiek.

A nyári napok száma átlagosan 26, benne 15 hőségnappal. Ez 1984-ben így alakult: 17 nyári nap és 7 hőségnap. A másik szélső érték 2012 júliusában: 30 nyári nap, s abból 21 hőségnap. Ezek az ingadozások is igazolják időjárásunk egyre szélsőségesebbé válását.

Csapadékmennyiség szempontjából is hasonló a kép. A havi átlagos 62 mm mellet előfordult 1989-ben 16,1 mm, és 1999-ben 180,1 mm is. A 70 százalékos gyakoriságot tekintve 30,6 és 90,8 mm közöttiek a havi értékek. A júliusi csapadék mennyiségétől nagyban függ, hogy egy év belvizes vagy aszályos lesz-e.

Erre a hónapra esik a kalászosok aratása, továbbá a repce betakarítása, melynek mennyisége és minősége erősen időjárásfüggő. Az ültetvényeken végzendő zöldmunkákat és növényvédelmi feladatokat is úgy kell ütemezni, ahogy az időjárás megkívánja.

...és most (2015 július)

A júliusi középhőmérséklet 24,5 °C-os értéke 1,4 °C-al volt magasabb az átlagosnál. A nyári napok száma átlagos értékű (25) volt. A hőségnapok száma viszont 19 volt (az átlag 15), amelynek köszönhetően volt melegebb a július.

A hónap 8. napjáig meleg, 30 °C fok feletti maximumok voltak, majd 9-én 18 °C-al alacsonyabb volt a hőmérséklet a legmelegebb órában. Ezt követően 12-ig melgedett az idő, de 13-án újra több, mint 10 fokos lehűlés következett. Majd 25-ig újabb hőhullám jellemezte az időjárást, amely 27-én ismét 10 °C fokos lehűlés enyhített.

Három, több napos hőséghullám és három néhány napos lehűlés jellemezte a hőmérséklet alakulását júliusban.

A csapadék mennyisége 35,3 mm-es értékével kevéssel haladta meg az átlag felét, így száraznak mondható az idei július. Ez a mennyiség négy csapadékos napon esett, amelyek az erőteljes lehűléseket eredményezték.

A hónap időjárása nagyon kedvezett a kalászosok aratásának, így jó minőségben, kevés veszteséggel és magas átlagtermést sikerült betakarítani. A hónap második felében lehulló csapadék kedvezett a kapás növények fejlődésének is.

Az eddigi két nyári hónap csapadéka 50 mm volt, a sok évi átlag 136 mm-es átlagával szemben. Ezzel együtt az aszálytünetek is megjelentek a szőlőben és a kapás növényeknél is.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap