"Szekszárd időjárása: A múltban és most" című rovatunkban arra keressük a választ, hogy hogyan változik az időjárás Szekszárdon.

A szekszárdi időjárási adatokat közel 40 éve gyűjtő-értékelő helyi agrármeteorológus, Kővári László minden hónapban elküldi a Szekszárdi Klímakörnek az elmúlt 40 év alapján készített összefoglalóját („A múltban…” alatt olvasható), majd a hónapot követően értékeli az adott hónapot („…és most” alatt olvasható).

 Lássuk a júniust.

Június

A múltban...

Június a nyár kezdete, a vegetációs növekedés csúcsa a növénytermesztésben. A havi átlagos középhőmérséklet térségünkben +20,9 °C. De még ezzel is a leghűvösebb nyári hónap a június, mindössze az esetek 3 százalékában bizonyult a legmelegebbnek az elmúlt 30 évben. A leghidegebb június középhőmérséklete +17,7 °C volt, 1985-ben. A legmelegebb, +25,4 °C-os átlagot 2003-ban mérték. A legjellemzőbb, 70 százalékos gyakorisággal előforduló havi középhőmérsékletek +19,7 és +22,2 °C közöttiek.

Ebben a hónapban általában 20 nyári nap, azon belül 9 hőségnap szokott előfordulni. Az 1985-ös hűvös június mindössze 6 nyári napot és 2 hőségnapot hozott. Az igen meleg 2003-as esztendő júniusának mind a 30 napja nyári nap volt, benne 22 hőségnappal. Az utóbbi évtizedben ez a meleg, legtöbbször aszályos idővel is párosult.

Egyébként a június az év legcsapadékosabb hónapja, 74,1 mm-es átlaggal. A legszárazabb, 2003-as júniusban mindössze 6 mm csapadék hullott, míg a legtöbb eső 2010-ben esett: 178,9 mm. A 70 százalékos gyakoriságot tekintve 47,1 és 113,6 mm közöttiek a jellemző értékek. Gyakoriak az intenzív záporok. A hónap során az ültetvényekben és a szántóföldön is a gomba- és rovarölő szerek kijuttatása a fő feladat. A szőlőkben emellett a zöldmunkák végzése a legfontosabb teendő.

...és most (2015 június)

Kánikulai meleg jellemezte a hónap első felének hőmérsékletét, míg június második felében jelentősen elmaradtak a napi középhőmérsékletek az átlagtól. A hónap középhőmérséklete 21,1 C fok volt, így az átlagosnak mondható.

A nyári napok száma 19, a hőségnapok száma pedig 9 volt, amelyek átlagosnak tekinthetőek. A hónap csapadékmennyisége 15,3 mm volt összesen, így az idei június az elmúlt negyven év második legszárazabb júniusa volt. A lehullott csapadékból 10 mm a hónap eleji kánikulában esett, így a hónap végére erős aszály jelek jelentkeztek a kapás növény kultúrákban, míg kedvezőbbé tette az aratás kezdetét és jó hatással volt a szőlőültetvényekre is.