ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
"Szekszárd időjárása: A múltban és most" című rovatunkban arra keressük a választ, hogy hogyan változik az időjárás Szekszárdon.

A szekszárdi időjárási adatokat közel 40 éve gyűjtő-értékelő helyi agrármeteorológus, Kővári László minden hónapban elküldi a Szekszárdi Klímakörnek az elmúlt 40 év alapján készített összefoglalóját („A múltban…” alatt olvasható), majd a hónapot követően értékeli az adott hónapot („…és most” alatt olvasható).

 Lássuk a júniust.

Június

A múltban...

Június a nyár kezdete, a vegetációs növekedés csúcsa a növénytermesztésben. A havi átlagos középhőmérséklet térségünkben +20,9 °C. De még ezzel is a leghűvösebb nyári hónap a június, mindössze az esetek 3 százalékában bizonyult a legmelegebbnek az elmúlt 30 évben. A leghidegebb június középhőmérséklete +17,7 °C volt, 1985-ben. A legmelegebb, +25,4 °C-os átlagot 2003-ban mérték. A legjellemzőbb, 70 százalékos gyakorisággal előforduló havi középhőmérsékletek +19,7 és +22,2 °C közöttiek.

Ebben a hónapban általában 20 nyári nap, azon belül 9 hőségnap szokott előfordulni. Az 1985-ös hűvös június mindössze 6 nyári napot és 2 hőségnapot hozott. Az igen meleg 2003-as esztendő júniusának mind a 30 napja nyári nap volt, benne 22 hőségnappal. Az utóbbi évtizedben ez a meleg, legtöbbször aszályos idővel is párosult.

Egyébként a június az év legcsapadékosabb hónapja, 74,1 mm-es átlaggal. A legszárazabb, 2003-as júniusban mindössze 6 mm csapadék hullott, míg a legtöbb eső 2010-ben esett: 178,9 mm. A 70 százalékos gyakoriságot tekintve 47,1 és 113,6 mm közöttiek a jellemző értékek. Gyakoriak az intenzív záporok. A hónap során az ültetvényekben és a szántóföldön is a gomba- és rovarölő szerek kijuttatása a fő feladat. A szőlőkben emellett a zöldmunkák végzése a legfontosabb teendő.

...és most (2015 június)

Kánikulai meleg jellemezte a hónap első felének hőmérsékletét, míg június második felében jelentősen elmaradtak a napi középhőmérsékletek az átlagtól. A hónap középhőmérséklete 21,1 C fok volt, így az átlagosnak mondható.

A nyári napok száma 19, a hőségnapok száma pedig 9 volt, amelyek átlagosnak tekinthetőek. A hónap csapadékmennyisége 15,3 mm volt összesen, így az idei június az elmúlt negyven év második legszárazabb júniusa volt. A lehullott csapadékból 10 mm a hónap eleji kánikulában esett, így a hónap végére erős aszály jelek jelentkeztek a kapás növény kultúrákban, míg kedvezőbbé tette az aratás kezdetét és jó hatással volt a szőlőültetvényekre is.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap