ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...

Sikeresen zárult a Zöldtárs Alapítvány „Klímabarát mintaprogram Szekszárd térségében” elnevezésű programsorozatának Indítófóruma, mely 2013-01-19-én került megrendezésre Szekszárd központjában. Közel 50 érdeklődő, köztük polgármesterek, civil szervezetek vezetői és városunk lakói képviseltették magukat. Sikerült országos elismerésnek örvendő előadókat elhívni, akik beszédükben nem csak országos, hanem helyi szintű megoldásokat is megemlítettek a klímavédelem ellen.

Kővári László (Szekszárd MJ Város Önkormányzatának Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának elnöke) a megnyitóbeszédében elmondta, hogy az ilyen klímaprogramokkal az a célja Szekszárd városának, hogy megmutassuk a térségben lévő településeknek, milyen folyamatok és programok valósultak már meg nálunk a klímavédelem jegyében, és ezzel ötleteket nyújtsunk nekik. Továbbá, ha már elindultak a jó irányba, akkor segítsünk nekik és támogassuk őket.

Ezt követően Baka György (Zöldtárs Alapítvány elnöke) a Szekszárdi klímakör tevékenységét mutatta be és elmondta, hogy ideje lenne a klímaváltozást nem kívülről nézni csak és szimplán beszélni róla, hanem tenni is kellene ellene és igenis fészkelje be magát a gondolat a fejünkbe, hogy egyre súlyosabb következményei lehetnek és lesznek is a klímaváltozásnak.

Az előadásokat Dr. Hajnal Klára (PTE-TTK Földrajzi Intézet, Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék adjunktusa) nyitotta meg. A tanárnő felhívta előadásában a figyelmet arra, hogy a mai fiatalok nem értik miért is beszélünk mi bármilyen problémáról, globális problémákról, nem értik mi fenntarthatatlan, hiszen szerintünk nincsen semmilyen probléma, a pláza nyitva van, a vízcsapból folyik a víz és lassan már fülbevaló méretű pendrive-okat is lehet venni. Hangsúlyozta, hogy a fejlődés egy relatív fogalom. A fejlődésre azt mondjuk, hogy tulajdonképpen növekedést jelent, többet, gyorsabban, messzire, de közben nem gondolunk magunkra, ugyanis nem arra vagyunk büszkék, hogy 163 kg-k vagyunk és 83-as a lábunk, de mégis beszélünk a fejlődésről. De nem vagyunk vele tisztában, hogy mi is a fejlődés valójában. Majd bemutatott egy fotót, melyen egy folyami kagyló követte az apadó víz mozgását. Kereste, jobbra, balra, előre, hátra, majd rájött arra, hogy apad a víz, és befúrta magát a homokba. Mindeközben tökéletes logaritmikus spirál görbét rajzolt, a természet formai, rendező motívumát. Neki több agya van, és mi vagyunk hozzá képest az unintelligensek, mert tökéletes választ tudott adni arra a jelenségre, hogy apad a víz, és neki a víz az élet feltétele. Pedig agya sincs egyébként, hiszen puhatestű állat. Fontos, hogy tudunk-e alkalmazkodni ahhoz a változáshoz, amit időben felismerünk. Példát kellene vennünk erről a folyami kagylóról. A természetet azért kell megőrizni, mert tökéletesebb tanító mester a professzoroknál.

A sorban Gaál Zoltánné (Népegészségügyi Szakigazgatósági Szervezet Környezet egészségügyi és kémiai biztonsági felügyelő) következett, aki az ivóvíz fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve hangsúlyozta az ivóvíz jelentőségét az elő szervezetre.

A szünet előtti utolsó előadást Dr. Tam Beatrix (Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának belgyógyász szakorvosa) tartotta, aki a klímaváltozás következtében országunkat is veszélyeztető betegségekre hívta fel a figyelmet. A jelenlegi melegedő éghajlat következtében az eddig csak a tőlünk délebbre megtalálható élőlények hazánkban is már megtalálhatóak és vannak olyan kórokozók is, melyek ellen mi még nem tudnánk védekezni, ha esetlegesen megjelennének nálunk is. A legnagyobb ellenségeink még mindig láthatatlanok, ugyanis a fertőzéses betegségek azok, amik még mindig a legnagyobb számban szedik áldozataikat. Több százmillió, majdnem milliárdnyi ember hal meg évente a világon fertőtő betegségek miatt. A szervezetünk nem alkalmazkodik a betegségekhez, ugyanis minél fejlettebbek vagyunk, annál lassabban tudunk alkalmazkodni. Az csak egy álca, hogy kabátot veszünk fel, ha fázunk, az nem alkalmazkodás. A legjobban a rovarok, illetve az egysejtűek és vírusok képesek alkalmazkodni. Azzal, hogy képes egy életforma alkalmazkodni, az élettere is megnő. Így az általuk hordott kórokozók földrajzi elterjedése is megnő. Az újonnan érintett populáció fogékonysága pedig sokkal nagyobb, ez pedig azt vonja maga után, hogy nagyon is reális járványveszély van.  

A szünetet követően Kővári László tartott egy előadást Szekszárd időjárásának változásáról, ugyanis hobby meteorológusként már évtizedek óta követi figyelemmel városunk éghajlatának változásait. A mellékelt előadásban megtekinthetőek az elmúlt 30 év mért adatai.

A jövő reménységei is bemutatkoztak a konferencián, ugyanis két I. Béla Gimnáziumos diák (Domonkos Bence és Misli Bence), akik az OTDK versenyen indultak, előadták prezentációjukat. Egyikőjük előadásával OTDK 3. helyezést ért el. Reméljük, hogy találkozunk velük még más konferencián is és sikeresek lesznek ezen a területen is.

Az előadások elérhetők az előadók nevére kattintva! Egyes előadóktól elnézést kérünk, de le kellett csökkenteni a fájlok méretét, így 1-2 fotót kiszedtünk az anyagukból.

A konferencián készült képek megtekinthetők ITT!

 

Kővári László további hátom ppt anyaga elérhető ITT és ITT! "Nevezetes napok" című anyaga mérete miatt nem tölthető fel, viszont, ha szeretné megnézni valaki, írjon egy e-mailt nekünk és óriás fájlban átküldjük!

2013-01-22

Bangó Viktória

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap