Klímatudatos kisokos vetélkedő

Cserélje le lakása, családi háza összes régi izzóját energiatakarékos izzóra a Szekszárdi Klímakör segítségével. Nyerjen 10 db 100 W-os energiatakarékos izzót, és spórolja meg a világítási költségének 80%-át. Ezt most ingyen megteheti, ha jól válaszol a következő 3 héten megjelenő kvízünk kérdéseire.

Két éve megalakult a Szekszárdi Klímakör, amely programjaival terjeszti a klímatudatos gondolkodást és gyakorlatot. Szekszárd csatlakozott a Klímabarát Települések Országos Szövetségéhez, ahol hamar elismerést váltott ki programjával. A Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány koordinálja és saját szervezésű rendezvényeivel kiegészíti ezt a tevékenységet.

A Szekszárdi Klímakör vetélkedőt hirdet annak érdekében, hogy bővítse a lakosság ismereteit a mindennapokban követendő környezetkímélő magatartásformák bemutatásával. A vetélkedőben bárki részt vehet, tehát fiataloktól éppúgy várjuk a válaszokat, mint szüleiktől, nagyszüleiktől, iskoláktól és civil szervezetektől.

A harmadik forduló után a legtöbb helyes választ adók közül 20 beküldő nevét kisorsoljuk, ők egy átlagos háztartás izzószükségletének megfelelően 10-10 db 100 W-os energiatakarékos izzót nyernek. Az energiatakarékos izzókkal a Tesco szekszárdi áruháza támogatta a programot.

A válaszokat e-mailben várjuk a szdklimakor@gmail.com internetes címre (a kérdések a www.zoldtars.hu címen folyamatosan fent lesznek), illetve a kérdéseket papíron is megválaszolhatják, és a Polgármesteri Hivatal portáján elhelyezett Szekszárdi Vasárnap ládába dobhatják be legkésőbb július 10-ig. A borítékra kérjük írják rá, hogy „Szekszárdi Klímakör”, továbbá a nevüket és elérhetőségüket. Eredményhirdetés: a Szekszárdi Vasárnap augusztusi első számában. A nyertesek a 10-10 db energiatakarékos izzót a Zöldtárs Alapítvány Szekszárd, Béri B. Á. u. 91. földszint 1. alatti irodájában vehetik át.


1. forduló
a Szekszárdi Vasárnapban
2. forduló a Szekszárdi Vasárnapban3. forduló a Szekszárdi Vasárnapban1. forduló

Az első forduló témája a globális klímaváltozás

1. Melyik gáz légkörbe kerülése felelős elsősorban a klímaváltozásért? (klór, metán, nitrogén, széndioxid, vízgőz)

2. Miben mérjük az ökológiai lábnyomot? (nap, km, hektár)

3. Milyen szélsőséges időjárási jelenségeket idéz elő a globális éghajlatváltozás?

4. Ön szerint 1850 óta hány Celsius fokkal emelkedett a globális átlaghőmérséklet? (1°C, 3°C, 0,8°C,)

5. A klímát kutató tudósok szerint hány Celsius fok az a globális hőmérséklet-emelkedés, amely esetén a veszélyes és kiszámíthatatlan éghajlatváltozás kockázata jelentősen fokozódik, és az alkalmazkodás költségei drámai mértékben megnőnek? (1°C, 2°C, 3°C,)

6. Milyen megújuló energiaforrásokat ismer?

7. Tudja-e, hányszor fordult elő 1901 és 1949 között, hogy az átlaghőmérséklet három, vagy több napon keresztül meghaladta a 27 Celsius fokot (hőségriadó)? ( 3, 5, 12)

8. Tudja-e, hogy az elmúlt 22 évben hányszor fordult elő, hogy az átlaghőmérséklet három, vagy több napon keresztül meghaladta a 27 Celsius fokot (hőségriadó)? (12, 20, 31)

2. forduló

A második forduló témája a klímaváltozás és Szekszárd

1. Tudja-e, hogy hány mm Szekszárdon az elmúlt 100 év mérései alapján az átlagos csapadékmennyiség éves szinten? (300, 600, 900)

2. Tudja-e, hogy 2010-ben hány mm csapadék esett Szekszárdon? (700, 800, 1000)

3. A Klímabarát Települések Országos Szövetségének 2010-es konferenciáján Szekszárdot a legagilisabb új tagként minősítették. Mikor csatlakozott városunk a Szövetséghez? (2008, 2009, 2010)

4. Milyen összeggel hozott létre Szekszárd városa klímaalapot, amellyel a települési klímastratégiában meghatározott környezetvédelmi programokat támogatja? ( 2 millió Ft, 4 millió Ft, 6 millió Ft)

5. Mi annak a filmnek a címe, melyet a Szekszárdi Klímakör több mint 1000 embernek vetített már a városban a klímaváltozásra való figyelemfelkeltés céljából? ( Tárgyaink története, A hülyeség kora, A külvárosok végnapjai)

6. Milyen nemzetközi napot szokott a klímakör megrendezni szeptember 22-én? (Föld Napja, Víz Napja, Autómentes Nap)

3. forduló

A harmadik forduló kérdései: Amit Ön is megtehet

1. Hány százalék energiát takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzókat energiatakarékos izzókra cseréljük? (80, 100, 110)

2. Körülbelül hány százalék fűtésre fordítandó energiát takaríthatunk meg szigetelt ablakok alkalmazásával, ha korábban az ablak szárnya alatt befújt a szél? ( 5 alatt, 10-20 között, 20 fölött)

3. Nagyjából hány százalékkal csökkenthetjük a fűtésre használt energia mennyiségét, ha a szoba hőmérsékletét 1 °C-kal csökkentjük? (3,4,5)

4. Hogyan szellőztetünk helyesen: - ha ritkán és sokáig nyitva tartjuk az ablakot, vagy akkor, - ha naponta többször, rövid ideig tesszük?

5. A kánikulában gyakran a kevés vízivás miatt is fájhat a fejünk, amire tévesen gyógyszert szedünk. Naponta hány liter folyadékot ajánlott fogyasztani, hogy szervezetünk igényeit kielégítsük? ( 1 liter alatt, 2-3 liter között, 4 liter fölött)

6. A Zöldtárs Alapítvány több, mint 1000 komposztládát bocsátott a lakosság rendelkezésére. A háztartási hulladék kb. hány százaléka komposztálható? (10, 20,30)

7. Mikor jár el környezettudatosan: ha műanyag, papír- vagy vászonszatyorral jár vásárolni?