ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Cserélje le lakása, családi háza összes régi izzóját energiatakarékos izzóra a Szekszárdi Klímakör segítségével. Nyerjen 10 db 100 W-os energiatakarékos izzót, és spórolja meg a világítási költségének 80%-át. Ezt most ingyen megteheti, ha jól válaszol a következő 3 héten megjelenő kvízünk kérdéseire.

Két éve megalakult a Szekszárdi Klímakör, amely programjaival terjeszti a klímatudatos gondolkodást és gyakorlatot. Szekszárd csatlakozott a Klímabarát Települések Országos Szövetségéhez, ahol hamar elismerést váltott ki programjával. A Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány koordinálja és saját szervezésű rendezvényeivel kiegészíti ezt a tevékenységet.

A Szekszárdi Klímakör vetélkedőt hirdet annak érdekében, hogy bővítse a lakosság ismereteit a mindennapokban követendő környezetkímélő magatartásformák bemutatásával. A vetélkedőben bárki részt vehet, tehát fiataloktól éppúgy várjuk a válaszokat, mint szüleiktől, nagyszüleiktől, iskoláktól és civil szervezetektől.

A harmadik forduló után a legtöbb helyes választ adók közül 20 beküldő nevét kisorsoljuk, ők egy átlagos háztartás izzószükségletének megfelelően 10-10 db 100 W-os energiatakarékos izzót nyernek. Az energiatakarékos izzókkal a Tesco szekszárdi áruháza támogatta a programot.

A válaszokat e-mailben várjuk a szdklimakor@gmail.com internetes címre (a kérdések a www.zoldtars.hu címen folyamatosan fent lesznek), illetve a kérdéseket papíron is megválaszolhatják, és a Polgármesteri Hivatal portáján elhelyezett Szekszárdi Vasárnap ládába dobhatják be legkésőbb július 10-ig. A borítékra kérjük írják rá, hogy „Szekszárdi Klímakör”, továbbá a nevüket és elérhetőségüket. Eredményhirdetés: a Szekszárdi Vasárnap augusztusi első számában. A nyertesek a 10-10 db energiatakarékos izzót a Zöldtárs Alapítvány Szekszárd, Béri B. Á. u. 91. földszint 1. alatti irodájában vehetik át.


1. forduló
a Szekszárdi Vasárnapban
2. forduló a Szekszárdi Vasárnapban3. forduló a Szekszárdi Vasárnapban1. forduló

Az első forduló témája a globális klímaváltozás

1. Melyik gáz légkörbe kerülése felelős elsősorban a klímaváltozásért? (klór, metán, nitrogén, széndioxid, vízgőz)

2. Miben mérjük az ökológiai lábnyomot? (nap, km, hektár)

3. Milyen szélsőséges időjárási jelenségeket idéz elő a globális éghajlatváltozás?

4. Ön szerint 1850 óta hány Celsius fokkal emelkedett a globális átlaghőmérséklet? (1°C, 3°C, 0,8°C,)

5. A klímát kutató tudósok szerint hány Celsius fok az a globális hőmérséklet-emelkedés, amely esetén a veszélyes és kiszámíthatatlan éghajlatváltozás kockázata jelentősen fokozódik, és az alkalmazkodás költségei drámai mértékben megnőnek? (1°C, 2°C, 3°C,)

6. Milyen megújuló energiaforrásokat ismer?

7. Tudja-e, hányszor fordult elő 1901 és 1949 között, hogy az átlaghőmérséklet három, vagy több napon keresztül meghaladta a 27 Celsius fokot (hőségriadó)? ( 3, 5, 12)

8. Tudja-e, hogy az elmúlt 22 évben hányszor fordult elő, hogy az átlaghőmérséklet három, vagy több napon keresztül meghaladta a 27 Celsius fokot (hőségriadó)? (12, 20, 31)

2. forduló

A második forduló témája a klímaváltozás és Szekszárd

1. Tudja-e, hogy hány mm Szekszárdon az elmúlt 100 év mérései alapján az átlagos csapadékmennyiség éves szinten? (300, 600, 900)

2. Tudja-e, hogy 2010-ben hány mm csapadék esett Szekszárdon? (700, 800, 1000)

3. A Klímabarát Települések Országos Szövetségének 2010-es konferenciáján Szekszárdot a legagilisabb új tagként minősítették. Mikor csatlakozott városunk a Szövetséghez? (2008, 2009, 2010)

4. Milyen összeggel hozott létre Szekszárd városa klímaalapot, amellyel a települési klímastratégiában meghatározott környezetvédelmi programokat támogatja? ( 2 millió Ft, 4 millió Ft, 6 millió Ft)

5. Mi annak a filmnek a címe, melyet a Szekszárdi Klímakör több mint 1000 embernek vetített már a városban a klímaváltozásra való figyelemfelkeltés céljából? ( Tárgyaink története, A hülyeség kora, A külvárosok végnapjai)

6. Milyen nemzetközi napot szokott a klímakör megrendezni szeptember 22-én? (Föld Napja, Víz Napja, Autómentes Nap)

3. forduló

A harmadik forduló kérdései: Amit Ön is megtehet

1. Hány százalék energiát takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzókat energiatakarékos izzókra cseréljük? (80, 100, 110)

2. Körülbelül hány százalék fűtésre fordítandó energiát takaríthatunk meg szigetelt ablakok alkalmazásával, ha korábban az ablak szárnya alatt befújt a szél? ( 5 alatt, 10-20 között, 20 fölött)

3. Nagyjából hány százalékkal csökkenthetjük a fűtésre használt energia mennyiségét, ha a szoba hőmérsékletét 1 °C-kal csökkentjük? (3,4,5)

4. Hogyan szellőztetünk helyesen: - ha ritkán és sokáig nyitva tartjuk az ablakot, vagy akkor, - ha naponta többször, rövid ideig tesszük?

5. A kánikulában gyakran a kevés vízivás miatt is fájhat a fejünk, amire tévesen gyógyszert szedünk. Naponta hány liter folyadékot ajánlott fogyasztani, hogy szervezetünk igényeit kielégítsük? ( 1 liter alatt, 2-3 liter között, 4 liter fölött)

6. A Zöldtárs Alapítvány több, mint 1000 komposztládát bocsátott a lakosság rendelkezésére. A háztartási hulladék kb. hány százaléka komposztálható? (10, 20,30)

7. Mikor jár el környezettudatosan: ha műanyag, papír- vagy vászonszatyorral jár vásárolni?
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap