A Tolna Megyei Önkormányzat megbízásából készülő megyei klímastratégiához kapcsolódóan a Zöldtárs Alapítvány a Kadarka.net-tel együttműködve interneten kitölthető klímakérdőívet tett közzé áprilisban. A klímakérdőívet 584 Tolna megyei lakos töltötte ki.

A kérdőívek kiértékelése megtörtént, az alábbiakban bemutatjuk a lefontosabb és legtanulságosabb eredményeket.

Kik töltötték ki a kérdőívet?


A kérdőívet nők töltötték ki nagyobb arányban, a válaszadók közel 77 százaléka volt nő, 23 százaléka férfi. A válaszadók 50 százaléka a 20 és 39 közötti, 35 százaléka pedig a 40 és 59 év közötti korosztályból való. A kitöltők 44 százaléka felsőfokú-, közel 40 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezik.

Állandó lakhely szerinti eloszlás

A legtöbb, 152 válasz Szekszárdról érkezett, de Tolnáról is közel ennyien feleltek a feltett kérdésekre.

A kistelepülések (községek) lakói is meglehetősen aktívak voltak, összesen 193 válasz érkezett ilyen településről.

a kép kattintásra nagyítható


Mennyire tartja valós problémának a klímaváltozást?


Arra a kérdésre, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire tartják valós problémának a klímaváltozást, ahol

1: Egyáltalán nem probléma, nem hiszek a klímaváltozásban

5: Nagyon komoly probléma

A válaszadók 63 százaléka úgy felelt, hogy nagyon komoly azt problémának tartja a klímaváltozást, és mindössze 2 % nyikatkozott úgy, hogy a probléma nem jelentős, nem hisz a klímaváltozásban.

Melyik lesz a klímaváltozással összefüggő legfontosabb probléma Magyarországon?

A kitöltők szerint a klímaváltozás a közeljövőben a leginkább növénytermesztési problémákat, új kártevők és kórokozók megjelenését okozza. A válaszadók emellett a magas UV-sugárzást, a viharkárokat és az aszályt, szárazságot jelölték meg a legnagyobb arányban.

Érdekesség, hogy a villámárvizeket nagyon kevesen említették, pedig a térségben jelentős problémákat okoz.

Mennyire érinti lakóhelyét jelenleg és mennyire fogja érinteni a jövőben a klímaváltozás?

Ahol 1: Nem érinti és 5: Nagyon érinti


Az 1-től 5-ig terjedő skálán a kérdőív kitöltőinek közel fele a hármas értéket jelölte meg azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy lakóhelyét jelenleg mennyire érinti a klímaváltozás. Arra kérdésre, hogy a jövőben mennyire fogja érinteni a saját lakóhelyét a klímaváltozás, a válaszadók 44 százaléka 4-es, 30 százaléka pedig az 5-ös értéket jelölte meg.


Az ember okozta tevékenységek közül Ön szerint, melyeknek van a legsúlyosabb hatása a klímaváltozásra?


A kitöltők közel 79 százaléka az erdőirtást jelölte meg válaszként arra kérdésre, hogy az ember okozta tevékenységek közül Ön szerint, melyeknek van a legsúlyosabb hatása a klímaváltozásra. Szintén nagyon sokan jelölték meg válaszként a szemétégetést és a szemét földbe terítését, valamint a szén- és olajtüzelésű erőművek működtetését.

Milyen konkrét lépéseket tesz jelenleg a klímaváltozás ellen?


A kérdésre, miszerint milyen konkrét lépéseket tesz jelenleg a klímaváltozás ellen, a feleletadók közel 82 százaléka jelezte, szelektíven gyűjti a hulladékot, ugyanennyien energiatakarékos izzót használnak. A kitöltők mintegy 60 százaléka jelölte be válaszként, hogy ha van rá lehetőség, akkor az évszaknak megfelelő, helyben vagy minél közelebb előállított, megtermelt élelmiszert vásárol. További mintegy 45 százalék arról is beszámolt, hogy gyalog vagy kerékpárral közlekedik.

A legtöbb kitöltő szerint a társadalom egészének tennie kell a klímaváltozás ellen, de a szennyező gyáraknak és kormányzatnak is óriási s szerepe a klímaváltozás csökkentésében.