ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
"Szekszárd időjárása: A múltban és most" című rovatunkban arra keressük a választ, hogy hogyan változik az időjárás Szekszárdon.

A szekszárdi időjárási adatokat közel 40 éve gyűjtő-értékelő helyi agrármeteorológus, Kővári László minden hónapban elküldi a Szekszárdi Klímakörnek az elmúlt 40 év alapján készített összefoglalóját („A múltban…” alatt olvasható), majd a hónapot követően értékeli az adott hónapot („…és most” alatt olvasható).
 
Lássuk a novembert!
November

A múltban...

Az átlagos havi középhőmérséklet +6 °C. Az ősz utolsó hónapját nagy hőmérsékleti szélsőségek jellemzik. A leghidegebb november 1988-ban volt, +1 °C-os átlaggal, a legmelegebb pedig 2000-ben, +9,8 °C-kal. Előfordult már -20 °C-os minimum és +23 °C-os maximumhőmérséklet is ebben a hónapban. A 70 százalékos gyakoriságú értékek +4,3 és +8,2 °C között alakultak.

A novembert jellemzik a ködös reggelek is. Általában 8 fagyos nap, azon belül 2 téli nap köszönt ránk novemberben. De volt olyan év, például 1988 és 1993, amikor 22 fagyos napot, 6 téli napot, 2 zord napot hozott ez a hónap. A másik véglet a 2000-es esztendő, amikor mindössze 2 fagyos nap fordult elő.

A november a téli félév (október-március) legcsapadékosabb hónapja, 54,3 mm-es átlaggal. A legszárazabb, 2011-es évben mindössze 1,8 mm esett. A legcsapadékosabb november 1980-ban volt, 146,8 mm-rel. A 70 százalékos gyakoriságú mennyiségek 27,5 és 81,6 mm közöttiek. A nagy ingadozás itt is tetten érhető. A csapadék ekkor már hó, esetenként megmaradó hó is lehet.

A változékony és egyre hidegebb idő kedvezőtlen a mezőgazdasági munkák végzésére. A kukorica betakarítását, az őszi kalászosok vetését és a szükséges mélyszántást is célszerű mihamarabb befejezni.

...és most (2015 november)

Meleg, száraz időjárás jellemezte az idei novembert. A havi középhőmérséklet 8,3 °C-os értéke 2,3 °C-al haladta meg a sokévi átlagot. Negyven éves adatsorban a hatodik legmelegebb hónap volt. Bár 10 fagyos nap volt, de téli nap nem fordult elő. A hónap első hét napja és a 21-30 közötti időszak hidegebb volt az átlagosnál, míg 8-20-ig meleg idő köszöntött be.

A csapadék mennyisége 27,9 mm volt, amely kevéssel haladta meg az átlag felét. Jelentős része 20. és 22. között hullott le. Hasonlóan a 2014-es évekhez, az igen csapadékos októbert száraz november követte 2015-ben is. Szükséges is volt ez a melegebb, szárazabb időjárás, mivel a meglehetősen csapadékos október miatt minden őszi munka jelentős késéssel volt csak folytatható. Különösen az őszi kalászosok vetése és a kukorica betakarítása folytatódhatott megkésve.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap