Nulla hulladék találkozó Szekszárdon

Beszámoló a szekszárdi Nulla Hulladék találkozóról
2011. május 13.

Péntek 13-án a Humusz, a Zöldtárs Alapítvány és a Szekszárdi Klímakör közös szervezésében Nulla hulladék fórumot tartottak Szekszárdon, a Polgármesteri Hivatal műszaki tárgyalótermében. A terem fél tízre megtelt érdeklődőkkel, és később is csatlakoztak néhányan.

A program ismerkedéssel kezdődött, majd egy interaktív játék következett. Négy csapatot hoztak létre, ezek kaptak egy-egy képzeletbeli tavat, amit el kellett nevezniük. Buzgár, Csörge-tó, Halastó és Loch Ness lett a 4 tó neve. A csapatok tagjai nem beszélhettek egymással. A történet szerint mindannyian az adott tó mellett fekvő halászfalu lakói, akik halászatból élnek. A feladat az volt, hogy menjenek el halászni. A halakat mogyorók jelképezték, a tó egy papírlap volt, amivel letakarták a halakat. Mindenki elindult halászni, és saját belátása szerint kifogott valamennyi darab halat, azaz a mogyoróból elvettek bizonyos mennyiséget. Az első halászat után számolás következett. A Loch Ness csapat rögtön újrakezdhette a játékot: ők kihalászták az összes halukat, így hal nélkül maradt a tó, étel nélkül a falu. A megmaradt halak szaporodtak, vagyis újra lehetett menni halászni. A legnagyobb szaporulat a Buzgár tóban jelentkezett, mivel ott keveset halásztak. A túlszaporulat nem jelentett gondot: a falu lakói, látva, hogy már rengeteg hal van, többet kezdtek halászni, de csak a „fölös” halakat fogták ki, hogy fennmaradjon a megélhetést jelentő tó és a halállomány. Az ökológiai szemléltető példa megmutatta, hogy két fontos eleme van a valóságban is előforduló esetnek: az egyik az emberek környezettudatossága, értékrendje, a természetért és a tetteikért vállalt felelőssége, a másik pedig az emberek közötti kommunikáció fontossága. A sok halat begyűjtők végül duplán jól jártak: fenntartható gazdaságuk finom mogyorót termett nekik, amit többen helyben el is fogyasztottak.

A játék után Földesi Dóra előadása következett a Nulla hulladék programról, a Humusz tevékenységéről, a világ és Magyarország hulladék- és szeméthelyzetéről. A cél a nulla hulladék elérése volna, de rövidebb távon elégedettek lennének a 75%-os csökkentéssel is. Ehhez szükséges az emberek tudatának formálása. A hulladék csökkentése a fejekben kezdődik, és a megelőzéssel folytatódik, azaz, ha nem hozol létre hulladékot, akkor nem kell azzal foglalkoznod, miként hasznosítod újra, vagy hogyan szabadulsz meg tőle. Az előadást néha parázs vita szakította meg, ami mutatta, hogy nagy az érdeklődés e téma iránt.

Portik-Bakai Zsuzsa a Nulla Hulladék Hálózatról, az országos információs láncról beszélt, amelynek célja, hogy összehozza, összehangolja a kisebb-nagyobb szervezeteket, akik egy-egy program keretében hajlandók tenni környezetük tisztaságáért, védelméért.

A Humusz előadásai után a helyi hulladékügyekre koncentráltunk. A Rekom Kft. ügyvezetője dr. Sárosi József és az Alisca Terra Kft. ügyvezetője Artim Andrásné ismertette Szekszárd és a régió hulladékgazdálkodási helyzetét. Rengeteg érdekes téma merült fel, és számos megdöbbentő képet hoztak arról, hogy mennyire nem megfelelőek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek használata. Továbbá elő került, hogy a benzinárak növekedését nem követik a szemétdíjak emelkedése, pedig jelentős kiadás mindkét hulladékkezelő cégnek. Artim Andrásné továbbá elmondta, hogy a szekszárdi hulladékudvarok nyitása június végére várható. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy a lakosság 1 köbméter építési-bontási hulladékot most is ingyen elhelyezhet a volt Keselyűsi úti lerakó bejáratánál lévő konténerbe. Tehát ha valaki fürdőszobát felújít, akkor  acsempe ne kerüljön ki az erdőszélra, ingyen elhelyezhető. Ennek jelentősége, hogyza Alisca Terra Kft. évi 10-12 millió forintot költ illegális hulladéklerakók felszámolására.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a régi rendszer, miszerint "ingyenes" volt a szemétszállítás, nagyon elrontotta a lakosság szemléletét. Hiszen nehéz elfogadtatni, hogy annak a töménytelen mennyiségű szemétnek, amit termelünk, a kezelése nem két fillér. A Humusz képviselői is megjegyezték, hogy a legnagyobb gond, hogy a lakosságnak nem kell megfizetni a hulladékszállítás és ártalmatlanítás valódi költségét. Így nincsenek igazán ösztönözve arra, hogy kevesebb szemetet termeljenek.

Témaként előkerültek a betétdíjas üvegek is. Többen megjegyezték, hogy szinte már keresve se találni olyan üdítőt, amit visszaváltható üvegben forgalmaznak. Példaként itt is Németország került elő, ahol szinte csak betétdíjas üvegeket, és dobozokat találni, ráadásul jelentős betétdíjjal.

A tervek szerint folyamatosan érzékelhető lesz a fejlődés; a hulladékudvarok megnyitásával, a lakossággal való kommunikációval, az igények, elképzelések egyeztetésével közelebb kerülhetünk városunk és környezetünk tisztaságához. A beszámolókat ismét vita és kérdések sora követte, a lomtalanítástól a kuka méretén át a szemétszállítási díjig minden előkerült. Végül a Zöldtárs Alapítvány részéről Gaál Zsófi vázolt fel egy kommunikációs tervet, mely az összefogásra épül, és remélhetőleg meg is valósul. Fél négyig, az előre kijelölt idő végéig a feltett kérdéseket megválaszolták az illetékesek, a vita alábbhagyott, és mindenki jó kedvvel vághatott neki a péntek 13-a fennmaradó részének és a hétvégének.

Összességében egy kellemes napot tölthettek együtt a részvevők, sok információhoz juthattak, személyes kapcsolatokat alakíthattak ki. A hasznos napot remélhetőleg a nulla hulladék eléréséért tett további erőfeszítések követik.

A Tolnai népújság cikke a találkozóról.
Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?
Nulla Hulladék találkozó Szekszárdon

Mikor? 2011. május 13. (péntek) 09:30 – 15:30

Hol? Szekszárd, Béla király tér 8. Polgármesteri Hivatal Műszaki Tárgyaló (II.emelet)

Kiket várunk? A Nulla Hulladék Hálózat jelenlegi és jövendőbeli tagjait, tehát akik elkötelezettek a nulla hulladék szemlélet terjesztésében saját környezetükben. Szeretettel látjuk továbbá a témára nyitott önkormányzatok, oktatási intézmények és hulladékos szolgáltatók képviselőit is.

A napi program tartalmából
  • Teljes élet – Nulla Hulladék: Földesi Dóra, a Humusz Szövetség elnökének interaktív előadása.
  • A Nulla Hulladék Hálózat aktuális tevékenységei, bekapcsolódási lehetőségek
  • Előadás és beszélgetés a helyi hulladékgazdálkodási gyakorlatról és a hulladékudvarokról, amelyek megnyitása a közeljövőben várható Szekszárdon
  • Fórum a jelen lévők hulladékcsökkentő tevékenységének segítéséért: Mi az, ami már helyben megvalósult? Mi szükséges a sikerhez és mi akadályozza az ötletek kibontakozását? Ki milyen szerepet tud vállalni?
Részletes programtervezet

09:30 Gyülekező
09:45 Bevezető, bemutatkozások (Zöldtárs Alapítvány, Szekszárdi Klímakör, Humusz)
10:15 NuHu interaktív előadás (Földesi Dóra, Humusz elnöke)
11:15 Hálózat és Humusz NuHu, bekapcsolódási lehetőségek (Portik-Bakai Zsuzsanna,
         NuHu program koordinátor)
12:00 Ebédszünet (szendvicsek, pogácsák, stb)
13:00 Interaktív Játék (Földesi Dóra, Humusz elnöke)
13:30 Helyi hulladékügyek, hulladékudvarok megnyitásával történő lehetőségek
14:30 Fórum (moderátor: Portik-Bakai Zsuzsanna)
15:15 Kiértékelés, Zárás

Jelentkezés: A találkozón való részvétel (támogatóinknak köszönhetően) ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az online jelentkezési lap ide kattintva található. Kérjük, minden egyes résztvevő maga regisztráljon a megadott űrlapon!

Jelentkezési határidő: május 10.

Megosztás// ]]>