ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Miközben Limában zajlik az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének csúcstalálkozója, csütörtökön nemzetközi klíma szakértők látogattak Szekszárdra, hogy bemutassák az EU egyik legnagyobb klímakutatási projektjét. Az IMPRESSIONS projekt ez év januárjában indult azzal céllal, hogy a következő öt évben segítse a szélsőséges éghajlatváltozás következményeinek megértését és alkalmazkodási tevékenységek kidolgozását a globális klíma célokkal összhangban. Magyarország, azon belül Veszprém és Szekszárd kiemelt partnere az IMPRESSIONS projektnek, melyet Dr. Sen Li, az Oxfordi Egyetem kutatója és Dr. Pintér László, a Közép-európai Egyetem professzora és a hazai kutatás vezetője képviselt a december 11-i találkozón.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének ajánlásával összehangban, az Európai Unió is felzárkózott az úgynevezett 2 Celsius-fokos cél mellé. E szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2°C alatt kellene tartani ahhoz, hogy elkerüljük a klímaváltozás súlyos hatásait, amelynek egyik kulcsa az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentése. Jelentős kibocsátáscsökkentés hiányában azonban az előrejelzések sokkal jelentősebb felmelegedést mutatnak, melynek hatásai a mindennapi életben is érzékelhetőek lesznek, legyen szó élelmiszertermelésről, ivóvíz ellátottságról vagy népegészségügyről.

Szekszárd városa több éve tudatosan foglalkozik a klímaváltozás problémájával. 2009-ben csatlakozott a magyarországi Klímbarát Települések Szövetségéhez. 2010-ben létrejött a Szekszárdi Klímakör, amely többek között vízgazdálkodási, energiagazdálkodási, hulladékgazdálkodási, közlekedési, és környezeti nevelési témákkal foglalkozik. A város képviselőtestülete települési klímastratégiát fogadott el, illetve az Önkormányzat felkérte a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítványt a települési klímaprogramok koordinálására. Az Önkormányzat által létrehozott Klímaalap támogatásával pedig, az elmúlt öt évben közel félszáz klímaprogram valósúlt meg - napelemes rendszerek telepítésétől a komposztálás népszerűsítéséig - amelyek mind hozzájárultak a globális kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez.

Az IMPRESSIONS projekt kutatói, a fenti törekvéseket elősegítendő, a partner városokkal karöltve, modelleket, majd ezek alapján hosszútávú forgatókönyveket dolgoznak ki a várható változásokról, melyek mentén, további, megbízható, tudományos adatokon alapuló alkalmazkodási tevékenységek valósulhatnak meg helyi szinten. Kiemelten fontos tehát a projekt számára az érintettek aktív és folyamatos bevonása, amelynek egyik eleme volt mai szakértői találkozó. A jövő év során további szakértői találkozók és workshopok fognak zajlani mind Szekszárdon és Veszprémben.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap