ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
"Szekszárd időjárása: A múltban és most" című rovatunkban arra keressük a választ, hogy hogyan változik az időjárás Szekszárdon.

A szekszárdi időjárási adatokat közel 40 éve gyűjtő-értékelő helyi agrármeteorológus, Kővári László minden hónapban elküldi a Szekszárdi Klímakörnek az elmúlt 40 év alapján készített összefoglalóját („A múltban…” alatt olvasható), majd a hónapot követően értékeli az adott hónapot („…és most” alatt olvasható).
 
Lássuk a szeptembert!
Szeptember

A múltban...

Az ősz első hónapjának középhőmérséklete + 17,9 °C. A hónap elejétől a végéig 4 °C a csökkenés. A leghűvösebb szeptember 1996-ban volt, +14,2 °C-os átlaggal, a legmelegebb pedig 2011-ben, +21,6 °C-os középhőmérséklettel. Legtöbbször, 70 százalékos gyakorisággal +16,6 és +19,5 °C közötti értékek fordulnak elő. Általában 13 nyári nap és 3 hőségnap van ebben a hónapban. De 1996-ban mindössze 1 nyári nap volt. A 2011-es meleg szeptember 26 nyári napot, benne 12 hőségnapot hozott.

A hónap átlagos csapadékmennyisége 52,9 mm. Az ingadozás itt is nagy. Az eddigi legkevesebb eső 1986 szeptemberében hullott: 3 mm. A legtöbb 1996-ban: 182 mm. A 70 százalékos gyakorisággal előforduló értékek 21,5 és 68,9 mm közöttiek. Megfigyelhető, hogy még az átlag szélső értékei között is háromszoros a különbség.

A szőlő szempontjából döntő fontosságú a szeptemberi hőmérséklet és csapadék alakulása. Ugyanez igaz a kukorica érésére, de még az őszi talaj-előkészítő munkák tervezésére, szervezésére is

...és most (2015 szeptember)

A hónap középhőmérséklete 18,2 °C volt, amely átlagosnak mondható. (17,9 °C a sokéves átlag.) Ezzel együtt a nyári napok száma 11 (az átlag 13) kevesebb volt, a hőségnapok száma viszont 7 (átlag 3), ami jóval több volt az átlagosnál. Jellemzően igen meleg volt a hónap első három napján és 15-19. közötti időszakban. A hűvösebb időszakokban 4-12-ig, a 20 °C is alig haladták meg a napi maximum értékeket, 25-től pedig a 15 °C.

Ezen hűvös időszakokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, összességében 69,5 mm, amely 16,6 mm-el haladta meg az átlagot. Négy napon (4., 5., 19., 24.) 10-15 mm közötti csapadék esett. Összességében a havi 12 csapadékos nap fordult elő a hónapban.

Az időjárás így jelentősen befolyásolta a mezőgazdasági munkákat a napraforgó betakarításban és a szőlő szüretelésében.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap