Tapossa laposra!

Sok szekszárdinak feltűnhetett, hogy a város szelektív szigeteinek műanyag palack gyűjtői sokszor csurig tele vannak a lapítatlan italos flakonokkal; sokan már csak a tároló mellé dobálják az üres PET-palackokat, mert azok nem férnek bele. Pedig milyen egyszerű lenne a megoldás.

Nemrég a Zöldtárs Alapítvány munkatársai Cikóra látogattak (Részletes beszámoló a látogatásról a www.zoldtars.hu oldalon olvasható), ahol is arra a szörnyű tényre lettek figyelmesek, hogy a PET flakonok 95%-a összenyomás nélkül kerül kidobásra. Harmadára, vagy akár negyedére csökkentve ezzel a tárolás és a szállítás hatékonyságát, 3-4-szeresre növelve ezek árát a lakosság számára.

 Az Alapítvány munkatársai erre a mérhetetlen pazarlásra, és környezetszennyezésre válaszul két program megszervezését indították el a Szekszárdi Szüreti Napok keretein belül. Közülük a „Vízakadémia” című verseny arra hívta fel a figyelmet, hogy a PET palackok megvásárlása Szekszárdon és környékén teljesen felesleges dolog, hiszen mint a versenyen vasárnap kiderült, élvezeti értékre, ízre öt csapvíz és öt ásványvíz között szinte lehetetlen különbséget tenni (részletek: www.zoldtars.hu).

A Szüreti Napok kezdetén, péntek délelőttre hirdette meg a Szekszárdi Klímakör, az Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. és a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány „Tapossa laposra!” című műanyag PET-palack lapító, taposó versenyét általános és középiskolás diákok számára. A vetélkedőn a diákok bebizonyították, amit eddig is sejtettünk, hogy a szekszárdi szelektív gyűjtőszigetek legalább 3-szor annyi PET palackot tudnának befogadni, és a műanyag palackokat egy helyett nem kellene három teherautónak a cikói válogatóra vinni.

A programra tíz 3 fős csapat jelentkezett Szekszárd 10 iskolájából. Célunk az volt, hogy egy verseny keretében megnézzük, hogy ki tud több összepréselt PET műanyag flakont egy 70 literes szemeteszsákba gyűjteni. Ezzel fel kívántuk hívni a figyelmet arra, hogy mekkora pazarlás lapítatlanul kidobni a palackokat, hiszen sokkal (3-4-szer!) több helyet foglalnak így.

A program indításaként PET palackok érkeztek Cikóról a szelektív válogatócsarnokból, melyeket lapítatlanul 70 literes zsákokba pakoltak a szervezők. Lapítatlanul átlagban egy zsákba 30-32 PET palack fért bele, úgy, hogy a zsákok szája nem volt bekötözve. A regisztrációk és köszöntők után megindult a verseny, ahol is úgy kellett minél több palackot egy zsákba tenni, hogy a végén a zsákok szája bekötözhető legyen.


A taposást nagy erőkkel indították meg a fiatalok, közben pedig a műsorvezető a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kérdéseket tett fel, melyre rendre tökéletes válaszokat kapott. Egyértelműen kiderült, hogy gyerekek sokkal többet tudnak a szelektív gyűjtés helyes módjáról, illetve a környezetvédelemről, mint a felnőttek.

A csapatok mikor úgy érezték, hogy több palackot nem tudnak belepréselni a zsákba, akkor bekötözték a tetejét, és a zsűri elé vitték, akik egyesével leszámolták a zsákban fellelhető palackokat. A végeredmény igen szoros lett, és igen beszédes is egyben. A csapatok átlagban 15 perc alatt végeztek úgy, hogy bekötözött zsákkal a zsűri elé vitték átlagban 90 palackjukat. A palackokat egy telepakolt nagy teherautó hozta, de mikor elment még félig sem volt!

A vetélkedő végeredményét a következő táblázat mutatja.


Önnek mennyi időbe tellene a kiürült PET-palackokat összenyomni?

Képek a rendezvényről