ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
A Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztálya egy új ökológiai fórumot indított el 2015-ben„Változó világ” címmel az MTA Könyvtár és Információs Központban.


A fórumsorozat részeként a Szekszárdi Klímakör is bemutatkozik 2016. április 25-én Kükedi Zsolt Városi öko közösségek című előadása után.

Az fórumok helyszíne:
MTA Könyvtár és Információs Központ
Budapest, V. ker. Arany János u. 1.

A fórum háttere

Néhány évvel ezelőtt azért alakítottuk meg a Magyar Szociológiai Társaság kereti között a Holisztikus Ökológiai Szakosztályt, hogy a természet és a társadalom kapcsolatával foglalkozó kérdéseket holisztikus szemléletben, azaz a tudományos megközelítések mellett a művészeti és a vallási szempontokat is figyelembe véve vitassuk meg.

Az elmúlt néhány évben mind a természetben, mind a társadalomban egyre jelentősebb változásokat figyelhettünk meg, és egyre gyakrabban fordulnak elő a rendkívüli időjárási és társadalmi jelenségek. Ezért határoztuk el 2015 tavaszán, hogy megszervezünk egy olyan fórumot, ahol a körülöttünk és velünk együtt gyorsan „változó világról” – amely egyaránt magában foglalja a természetben és a társadalomban történő változásokat – előadások hangozzanak el a változások lehetséges okairól, az átélt események tapasztalatiról, és a változások várható következményeiről.

Ez a fórum nyitott a felmerülő kérdések iránt érdeklődő emberek számára is, ezért minden alkalommal lehetőség nyílik a hozzászólásokra, a vitára és a személyes beszélgetésekre is.

Ez a fórum lehetőséget nyújt arra, hogy közösen keressük a választ a természet és a társadalmak jövőjét meghatározó kérdésekre.

Az előadások előtt elhangzó versek, az előadások után hallható zeneművek, és a falakra kitett képek a művészetek segítségével mutatják be a természet és a társadalom közötti harmonikus együttélés lehetőségeit.

Az elmúlt évben az előadásoknak a Párizsban 2015. november 30. és december 11. közötti „Klímacsúcs” volt a fő témája. Ezért ennek az előadássorozatnak a „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” alcímet adtuk. Az előadássorozatról felvételek is készültek, amelyek mindenki számára elérhetőek: http://infocracy.hu/).

Az ez évi program alcíme: Kertész leszek, mert ennek célja helyi és közösségiszintű ökológiai szellemiségű programok bemutatása, ezek eredményeik és kudarcaik elemzése, és a jövőbeli lehetőségeik megvitatása. Ezek azért különösen fontos programok napjainkban, mert egy lehetséges társadalmi választ adnak az ökológia válságra. Azért József Attila versét választottuk alcímnek, mert ez vers arra is utal, hogy a jelenlegi helyzetben - amikor a párizsi klímacsúcs után, ahol az érdemi nemzetközi megállapodások esélye minimálásra csökkent -,az időjárás változásai miattvárható társadalmi változásokra fel kell készülni. Ennek a felkészülésnek az egyik Magyarországon megvalósítható lehetőségét mutatják be azok a helyi és közösségi szintű programok, amelyek célja, a „kertész leszek” hangulatához hasonlóan az, hogy az emberek újból közelebb kerüljenek természethez.
Budapest, 2016. február 10.
Antal Z. László
a Szakosztály elnöke
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap