ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Meglepő ötlettel állt elő három szervezet a szekszárdi bor ünnepén. Csapvizeket és ásványvizeket kóstoltatott a Szekszárdi Szüreti Napokon a Szekszárdi Klímakör, a Zöldtárs Alapítvány és a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. Az eredmény a szervezőket is meglepte, ugyanis az első két helyezett a bátaszéki és a tolnai csapvíz lett. Az ajánlott napi 2-3 literes vízfogyasztással számolva egyébként évente nagyjából 1000 liter vizet kellene meginnunk, de nem mindegy, hogy milyen áron!          

A szervezők szeptember 19-én (vasárnap) délelőtt féltizenegyre hirdették meg „Vízakadémia” címmel a vízkóstoló versenyt a Garay-téri színpadon. A 9 tagú zsűriben voltak előre felkért kóstolók (Módos Ernő borász, Horváth István a város polgármestere, Pék Györgyi, az Ifjúsági Unió Szekszárd Egyesület elnöke, Zsebők Lajos a Magyar Vízközmű Szövetség képviselője, Szepesi László a Kossuth rádió tudósítója), és a nézők közül jelentkezők.   Megosztás

                   A kóstolásra felszolgált vízmintákat (5 db csapvíz és 5 db buborékmentes ásványvíz) három nappal korábban palackozták, 1-től 10-ig számozott üvegekbe. A vízminták titkosítását, hogy melyik üvegben milyen víz van, egy szekszárdi ügyvédi iroda végezte el, amiről egy lezárt borítékban tanúsítványt állított ki. A zsűri tagjai egyenként pontozták a vizeket, tisztaság, illat és íz alapján, valamint tippelték, hogy csapvíz, vagy ásványvíz az adott minta. A 10. vízminta értékelését követően került sor a lezárt boríték felbontására és az egyes mintaszámok mögött rejtőző vízfajták, illetve az eredmény kihirdetésére.

Az eredmény nemcsak a nézőket, hanem a zsűri tagjait is alaposan meglepte, ugyanis a 10 vízmintából átlagosan négyről tudták helyesen megtippelni, hogy csapvizet, vagy ásványvizet kóstoltak, míg hat esetben tévedtek. A Radenska ásványvizet például nyolc zsűritag csapvíznek ítélte, a tolnai csapvizet pedig a kilencből heten is ásványvíznek gondolták.


Ennél is nagyobb meglepetést okozott a pontszámok összesítése. Táblázat itt.

Az első két helyezett holtversenyben - a maximálisan adható 135 pontból - 120 ponttal a bátaszéki és a tolnai csapvizek lett. A harmadik és a negyedik helyezett szintén holtversenyben 118 ponttal a Radenska és az Evian ásványvizek lett.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy amikor a Radenska ásványvizet például nyolc zsűritag csapvíznek ítélte, akkor a jóízű csapvizet, vagy a finom ásványvizet jutalmazták a magas pontokkal?

Végül mit is fizetünk meg akkor, amikor a bátaszéki és a tolnai csapvíz 1000 literenkénti (1m³) alig 300 forintos árához képest megvásárolunk 1000 liter Radenska ásványvizet 124.000 forintért, illetve 1000 liter Evián ásványvizet 286.000 forintért? (Esetleg megfizetjük a szép, de vissza nem váltható csomagolást, a figyelemfelkeltő reklámot, a kiterjedt marketing munkát?)
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap