ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Január

A múltban...

Január az évek 46 százalékában a téli évszak leghidegebb hónapja. A havi átlagos középhőmérséklet +1 °C. A Szekszárdon eddig mért leghidegebb havi középhőmérséklet 1985-ben volt: -5,2 °C. A legenyhébb január pedig a 2007-es volt, +7 °C-kal. A szélsőértékek a következőképpen alakultak: leghidegebb reggel -22 °C, legmelegebb napi maximum +21 °C. Az évek 70 százalékában -1 °C-nál hidegebb és +2,1 °C-nál melegebb januári középhőmérsékletet nem mértünk.

A hónapra jellemző átlagosan 21 fagyos nap, azon belül 9 téli nap és azok közül 2 zord nap. A leghidegebb, 1985-ös évben 28 fagyos nap, abból 22 téli nap, és 15 zord nap fordult elő januárban. Míg 2007-ben mindössze 6 fagyos napja volt a januárnak.

A havi csapadék átlagos mennyisége 36,9 mm. Az eddig mért legkevesebb januári csapadék 2,9 mm volt, 1989-ben. A legtöbb pedig 1987-ben: 109,3 mm. Az évek 70 százalékában 16,9 mm-nél több csapadék hullik az első hónapban, ugyanakkor 30 százalék az esély arra, hogy meghaladja ez a mennyiség az 58,1 mm-t.

Mezőgazdasági szempontból az év legeseménytelenebb időszaka a január. A hónap végéig tart a szőlő és a gyümölcsfák rügyeinek nyugalmi állapota. Ezt követően lehet kezdeni a metszést. Jellemzően a 25-ei Pál forduló után ellentétesre változik az addigi időjárás.

...és most

2015 január


2015 január hónapban a havi átlaghőmérséklet 2,7 °C volt, amely 1,7 °C-al magasabb volt a sokévi átlagnál. A fagyos napok száma 16, a téli napok száma 4 volt, zord nap mindössze egy nap fordult elő a hónapban. Mindhárom hőmérsékleti jellemző száma alatta volt az átlagnak. A leghidegebb nap január elején volt, akkor -12 °C fokot mértünk, a legmelegebb pedig január 10-én volt, +14 °C-kal. A hónap első felében nagy hőingadozás volt a jellemző. A sok meleg front rendkívül erős légnyomás ingadozást hozott, néhány nap alatt 40 hgmm nyomáskülönbség is volt. A havi csapadékmennyisége 75,9 mm volt, amely az több mint kétszerese. Különösen a hónap második felében esett, amikor is a meleg frontok hatására 68 mm csapadék hullott, ebből január 23-án 26,8 mm, 30-án pedig 13,4 mm eső-hó esett. A Pál-forduló gyenge lehűlést eredményezett.

2016 január

Hideg és csapadékos volt az év első hónapja, hiszen a havi középhőmérséklet 0,6 C fokkal maradt el az átlagtól. A fagyos napok és téli napok száma is 2-vel volt több az átlagosnál. a zord napok száma átlagos, a jellemző kettő volt ebben a hónapban. Igen hideg nappal kezdődött a hónap, elsején -10 C fok volt.

A hónap első harmada hideg, csapadékos volt, 8-án 10 cm-ért meghaladó hó esett.Ezt követően hideg és enyhe napok váltakozva fordultak elő +8 és -6 fokos értékekkel. A hónap utolsó öt napján 10 és 15 közötti fokos hőmérsékletet is mérni lehetett. A csapadék mennyisége 62,6 mm-es mennyisége 62,6 mm-es értékével közel kétszerese volt az átlagosnak. Ennek nagy része a hónap első 10 napjában eső és hó formájában esett, míg a hónap utolsó napján 17,8 mm-nyi mennyiség eső formájában hullott.

A sok csapadék következtében már belvizes területek is kialakultak. A fagyos, téli és zord napok a kártevők és betegségek gyérítésében kedvezőek voltak.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap