ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Január

A múltban...

Január az évek 46 százalékában a téli évszak leghidegebb hónapja. A havi átlagos középhőmérséklet +1 °C. A Szekszárdon eddig mért leghidegebb havi középhőmérséklet 1985-ben volt: -5,2 °C. A legenyhébb január pedig a 2007-es volt, +7 °C-kal. A szélsőértékek a következőképpen alakultak: leghidegebb reggel -22 °C, legmelegebb napi maximum +21 °C. Az évek 70 százalékában -1 °C-nál hidegebb és +2,1 °C-nál melegebb januári középhőmérsékletet nem mértünk.

A hónapra jellemző átlagosan 21 fagyos nap, azon belül 9 téli nap és azok közül 2 zord nap. A leghidegebb, 1985-ös évben 28 fagyos nap, abból 22 téli nap, és 15 zord nap fordult elő januárban. Míg 2007-ben mindössze 6 fagyos napja volt a januárnak.

A havi csapadék átlagos mennyisége 36,9 mm. Az eddig mért legkevesebb januári csapadék 2,9 mm volt, 1989-ben. A legtöbb pedig 1987-ben: 109,3 mm. Az évek 70 százalékában 16,9 mm-nél több csapadék hullik az első hónapban, ugyanakkor 30 százalék az esély arra, hogy meghaladja ez a mennyiség az 58,1 mm-t.

Mezőgazdasági szempontból az év legeseménytelenebb időszaka a január. A hónap végéig tart a szőlő és a gyümölcsfák rügyeinek nyugalmi állapota. Ezt követően lehet kezdeni a metszést. Jellemzően a 25-ei Pál forduló után ellentétesre változik az addigi időjárás.

...és most

2015 január


2015 január hónapban a havi átlaghőmérséklet 2,7 °C volt, amely 1,7 °C-al magasabb volt a sokévi átlagnál. A fagyos napok száma 16, a téli napok száma 4 volt, zord nap mindössze egy nap fordult elő a hónapban. Mindhárom hőmérsékleti jellemző száma alatta volt az átlagnak. A leghidegebb nap január elején volt, akkor -12 °C fokot mértünk, a legmelegebb pedig január 10-én volt, +14 °C-kal. A hónap első felében nagy hőingadozás volt a jellemző. A sok meleg front rendkívül erős légnyomás ingadozást hozott, néhány nap alatt 40 hgmm nyomáskülönbség is volt. A havi csapadékmennyisége 75,9 mm volt, amely az több mint kétszerese. Különösen a hónap második felében esett, amikor is a meleg frontok hatására 68 mm csapadék hullott, ebből január 23-án 26,8 mm, 30-án pedig 13,4 mm eső-hó esett. A Pál-forduló gyenge lehűlést eredményezett.

2016 január

Hideg és csapadékos volt az év első hónapja, hiszen a havi középhőmérséklet 0,6 C fokkal maradt el az átlagtól. A fagyos napok és téli napok száma is 2-vel volt több az átlagosnál. a zord napok száma átlagos, a jellemző kettő volt ebben a hónapban. Igen hideg nappal kezdődött a hónap, elsején -10 C fok volt.

A hónap első harmada hideg, csapadékos volt, 8-án 10 cm-ért meghaladó hó esett.Ezt követően hideg és enyhe napok váltakozva fordultak elő +8 és -6 fokos értékekkel. A hónap utolsó öt napján 10 és 15 közötti fokos hőmérsékletet is mérni lehetett. A csapadék mennyisége 62,6 mm-es mennyisége 62,6 mm-es értékével közel kétszerese volt az átlagosnak. Ennek nagy része a hónap első 10 napjában eső és hó formájában esett, míg a hónap utolsó napján 17,8 mm-nyi mennyiség eső formájában hullott.

A sok csapadék következtében már belvizes területek is kialakultak. A fagyos, téli és zord napok a kártevők és betegségek gyérítésében kedvezőek voltak.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap