ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Június

A múltban...

Június a nyár kezdete, a vegetációs növekedés csúcsa a növénytermesztésben. A havi átlagos középhőmérséklet térségünkben +20,9 °C. De még ezzel is a leghűvösebb nyári hónap a június, mindössze az esetek 3 százalékában bizonyult a legmelegebbnek az elmúlt 30 évben. A leghidegebb június középhőmérséklete +17,7 °C volt, 1985-ben. A legmelegebb, +25,4 °C-os átlagot 2003-ban mérték. A legjellemzőbb, 70 százalékos gyakorisággal előforduló havi középhőmérsékletek +19,7 és +22,2 °C közöttiek.

Ebben a hónapban általában 20 nyári nap, azon belül 9 hőségnap szokott előfordulni. Az 1985-ös hűvös június mindössze 6 nyári napot és 2 hőségnapot hozott. Az igen meleg 2003-as esztendő júniusának mind a 30 napja nyári nap volt, benne 22 hőségnappal. Az utóbbi évtizedben ez a meleg, legtöbbször aszályos idővel is párosult.

Egyébként a június az év legcsapadékosabb hónapja, 74,1 mm-es átlaggal. A legszárazabb, 2003-as júniusban mindössze 6 mm csapadék hullott, míg a legtöbb eső 2010-ben esett: 178,9 mm. A 70 százalékos gyakoriságot tekintve 47,1 és 113,6 mm közöttiek a jellemző értékek. Gyakoriak az intenzív záporok.

A hónap során az ültetvényekben és a szántóföldön is a gomba- és rovarölő szerek kijuttatása a fő feladat. A szőlőkben emellett a zöldmunkák végzése a legfontosabb teendő.

...és most (2015 június)

Kánikulai meleg jellemezte a hónap első felének hőmérsékletét, míg június második felében jelentősen elmaradtak a napi középhőmérsékletek az átlagtól. A hónap középhőmérséklete 21,1 °C volt, így az átlagosnak mondható.

A nyári napok száma 19, a hőségnapok száma pedig 9 volt, amelyek átlagosnak tekinthetőek. A hónap csapadékmennyisége 15,3 mm volt összesen, így az idei június az elmúlt negyven év második legszárazabb júniusa volt. A lehullott csapadékból 10 mm a hónap eleji kánikulában esett, így a hónap végére erős aszály jelek jelentkeztek a kapás növény kultúrákban, míg kedvezőbbé tette az aratás kezdetét és jó hatással volt a szőlőültetvényekre is.

...és most (2016 június)

Meleg, kissé száraz időjárás jellemezte az idei júniust. A havi középhőmérséklet 21,8 °C-os értéke egy fokkal haladta meg az átlagos értéket. A nyári napok és a hőségnapok száma átlagos volt: 21 nyári, ezen belül pedig 9 hőségnap volt a hónapban.

A hónap időjárása igen kedvező volt a szántóföldi növényekre és a szőlőre is. A csapadék május után a hónap első tíz napjának viszonylag száraz időszakát követően lehullott csapadék 13 mm-rel maradt el az átlagtól. A hónap utolsó harmadát hőségnapok jellemezték. Érdekesség, hogy az év legcsapadékkosabb hónapjának csapadék mennyisége 2011 óta alatta marad az átlagnak és ilyen hosszú időszak korábban nem fordult elő.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap