ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-a (kertes házas övezetekben akár 40-45%) komposztálható szerves hulladék. Minden szerves anyagból, ami a konyhában (zöldség-, gyümölcsmaradék, tojáshéj, kávézacc…) és a kertben (fű, ágak, levél…) keletkezik, kis odafigyeléssel tápanyagban gazdag komposztot lehet előállítani. Nemcsak kertes családi házban megoldható, ma már itthon is egyre több társasház kezdte meg a közös komposztálást.


Komposztálással kapcsolatos programjaink:
"A paksi programmal együtt a Zöldtárs Alapítvány az elmúlt hat évben megközelítőleg 2 millió liter térfogatú komposztládát helyezett ki Tolna megyében, és közel 2000 embernek tartott előadást a hulladékgazdálkodásról. Terveik szerint tovább folytatják népszerű programjukat, mert folyamatosan érkeznek a megkeresések a komposztálni vágyóktól. Jelenleg újabb forrásokat keresnek, és az 1%-os felajánlásokat is a komposztálás népszerűsítésére fordítják."

A komposztálásról

A komposztálási útmutató letöltése


A Zöldtárs Alapítvány 2005 óta foglalkozik a házi komposztálás népszerűsítésével. Az elmúlt 10 évben közel 1000 ládát osztottunk ki ingyenesen Tolna megyében, és közel 20 előadást tartottunk a komposztálás létjogosultságáról. Továbbra is egyik kiemelt programunk a Tolna megyei lakosság környezettudatosságra nevelésén belül a tudatosabb egyéni hulladékgazdálkodás elősegítése. Ennek pedig egyik legfőbb eleme, hogy a háztartásokban keletkező szerves hulladékok komposztálásra kerüljenek, ne pedig égetésre, vagy hulladéklerakóra.

 
Ennek érdekében 2010 első felében Szekszárd és a szekszárdi kistérség északi felének komposztálási programja címmel Európai Uniós pályázatot nyújtottunk be, melynek keretében 500 ládát oszthattunk ki. A program a végéhez ért, beszámoló a lap alján olvasható! 2010 második felében pedig a szekszárdi kistérség déli részére irányuló komposztálási programunkat valósítottuk meg, melynek keretében 380 db komposztáló ládát helyeztünk ki a következő településeken: Őcsény, Decs, Sárpilis, Szálka, Alsónána, Várdomb, Alsónyék, Bátaszék, Pörböly, Báta. Komposztáljunk 2009 programunk keretében készült egy videó, melyből a házi komposztálás minden trükkjét megismerheti.
A 2010. évi programunk keretében Kölesden zajlott előadás videófelvétele. Ezúton is köszönjük a Kölesdi Közéleti Egyesületnek.Kapcsolódó bejegyzéseink:

A lombkomposztáló készítésének lépései
A komposztládák nyomában
Történet egy komposztládáról
Felhívás a komposztálóknak - Tolna Megyei Extra - 2012. június 28.

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap