ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-a (kertes házas övezetekben akár 40-45%) komposztálható szerves hulladék. Minden szerves anyagból, ami a konyhában (zöldség-, gyümölcsmaradék, tojáshéj, kávézacc…) és a kertben (fű, ágak, levél…) keletkezik, kis odafigyeléssel tápanyagban gazdag komposztot lehet előállítani. Nemcsak kertes családi házban megoldható, ma már itthon is egyre több társasház kezdte meg a közös komposztálást.


Komposztálással kapcsolatos programjaink:
"A paksi programmal együtt a Zöldtárs Alapítvány az elmúlt hat évben megközelítőleg 2 millió liter térfogatú komposztládát helyezett ki Tolna megyében, és közel 2000 embernek tartott előadást a hulladékgazdálkodásról. Terveik szerint tovább folytatják népszerű programjukat, mert folyamatosan érkeznek a megkeresések a komposztálni vágyóktól. Jelenleg újabb forrásokat keresnek, és az 1%-os felajánlásokat is a komposztálás népszerűsítésére fordítják."

A komposztálásról

A komposztálási útmutató letöltése


A Zöldtárs Alapítvány 2005 óta foglalkozik a házi komposztálás népszerűsítésével. Az elmúlt 10 évben közel 1000 ládát osztottunk ki ingyenesen Tolna megyében, és közel 20 előadást tartottunk a komposztálás létjogosultságáról. Továbbra is egyik kiemelt programunk a Tolna megyei lakosság környezettudatosságra nevelésén belül a tudatosabb egyéni hulladékgazdálkodás elősegítése. Ennek pedig egyik legfőbb eleme, hogy a háztartásokban keletkező szerves hulladékok komposztálásra kerüljenek, ne pedig égetésre, vagy hulladéklerakóra.

 
Ennek érdekében 2010 első felében Szekszárd és a szekszárdi kistérség északi felének komposztálási programja címmel Európai Uniós pályázatot nyújtottunk be, melynek keretében 500 ládát oszthattunk ki. A program a végéhez ért, beszámoló a lap alján olvasható! 2010 második felében pedig a szekszárdi kistérség déli részére irányuló komposztálási programunkat valósítottuk meg, melynek keretében 380 db komposztáló ládát helyeztünk ki a következő településeken: Őcsény, Decs, Sárpilis, Szálka, Alsónána, Várdomb, Alsónyék, Bátaszék, Pörböly, Báta. Komposztáljunk 2009 programunk keretében készült egy videó, melyből a házi komposztálás minden trükkjét megismerheti.
A 2010. évi programunk keretében Kölesden zajlott előadás videófelvétele. Ezúton is köszönjük a Kölesdi Közéleti Egyesületnek.Kapcsolódó bejegyzéseink:

A lombkomposztáló készítésének lépései
A komposztládák nyomában
Történet egy komposztládáról
Felhívás a komposztálóknak - Tolna Megyei Extra - 2012. június 28.

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap