Komposztáljunk


A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-a (kertes házas övezetekben akár 40-45%) komposztálható szerves hulladék. Minden szerves anyagból, ami a konyhában (zöldség-, gyümölcsmaradék, tojáshéj, kávézacc…) és a kertben (fű, ágak, levél…) keletkezik, kis odafigyeléssel tápanyagban gazdag komposztot lehet előállítani. Nemcsak kertes családi házban megoldható, ma már itthon is egyre több társasház kezdte meg a közös komposztálást.


Komposztálással kapcsolatos programjaink:
"A paksi programmal együtt a Zöldtárs Alapítvány az elmúlt hat évben megközelítőleg 2 millió liter térfogatú komposztládát helyezett ki Tolna megyében, és közel 2000 embernek tartott előadást a hulladékgazdálkodásról. Terveik szerint tovább folytatják népszerű programjukat, mert folyamatosan érkeznek a megkeresések a komposztálni vágyóktól. Jelenleg újabb forrásokat keresnek, és az 1%-os felajánlásokat is a komposztálás népszerűsítésére fordítják."

A komposztálásról

A komposztálási útmutató letöltése


A Zöldtárs Alapítvány 2005 óta foglalkozik a házi komposztálás népszerűsítésével. Az elmúlt 10 évben közel 1000 ládát osztottunk ki ingyenesen Tolna megyében, és közel 20 előadást tartottunk a komposztálás létjogosultságáról. Továbbra is egyik kiemelt programunk a Tolna megyei lakosság környezettudatosságra nevelésén belül a tudatosabb egyéni hulladékgazdálkodás elősegítése. Ennek pedig egyik legfőbb eleme, hogy a háztartásokban keletkező szerves hulladékok komposztálásra kerüljenek, ne pedig égetésre, vagy hulladéklerakóra.

 
Ennek érdekében 2010 első felében Szekszárd és a szekszárdi kistérség északi felének komposztálási programja címmel Európai Uniós pályázatot nyújtottunk be, melynek keretében 500 ládát oszthattunk ki. A program a végéhez ért, beszámoló a lap alján olvasható! 2010 második felében pedig a szekszárdi kistérség déli részére irányuló komposztálási programunkat valósítottuk meg, melynek keretében 380 db komposztáló ládát helyeztünk ki a következő településeken: Őcsény, Decs, Sárpilis, Szálka, Alsónána, Várdomb, Alsónyék, Bátaszék, Pörböly, Báta. Komposztáljunk 2009 programunk keretében készült egy videó, melyből a házi komposztálás minden trükkjét megismerheti.
A 2010. évi programunk keretében Kölesden zajlott előadás videófelvétele. Ezúton is köszönjük a Kölesdi Közéleti Egyesületnek.Kapcsolódó bejegyzéseink:

A lombkomposztáló készítésének lépései
A komposztládák nyomában
Történet egy komposztládáról
Felhívás a komposztálóknak - Tolna Megyei Extra - 2012. június 28.