ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Gazdálkodj Ökosan

Szekszárd külterületén több mint 4000 tanya, szőlő, kiskert található, melyek tulajdonosai mind különböző módon gazdálkodnak. Gazdálkodj Ökosan című programunkat nekik indítottuk. A programsorozatban négy előadást terveztünk és valósítottunk meg gyakorlati bemutatóval egybekötve. A négy téma a dombvidéki vízgazdálkodás-vízmegtartás, zöld hulladék helyben történő hasznosítása-komposztálás, környezettudatos terméktartósítás (gyümölcsaszalás bemutatása), vegyszerhasználat csökkentése a kertben című előadás.

Autómentes Nap 2016

Sokak imája lelt meghallgatásra a bringatúra napján, amikor már reggel is szikrázó napsütés ébresztette a Szekszárdiakat. Noha napközben néha a felhők takarták el a napot, de a Garay térre meghirdetett gyülekező idejére végleg kikerekedett az idő, napos, enyhén szeles kora-ősz fogadta a térre igyekező, pedáltekerésre vágyó kicsiket-nagyokat.

Autómentes nap 2015

Nagy szerencséje volt az autómentes napi bringatúrán résztvevő 160-170 szekszárdi és a csatlakozó zombai, valamint decsi iskolásoknak és felnőtteknek. Szeptember 22-én igazi kellemes, napsütéses, enyhén szeles időben gyülekezhettek a Garay téren, majd Szekszárd polgármesterének, Ács Rezsőnek a vezetésével kis kerülő úton, a Csatári körforgalom-Tarcsay utca irányába tekertek ki a Gemencbe.

Tesco párbeszéd

Az alábbiakban letölthető levelet kaptuk, mely szerint a Tesco párbeszédet kezdeményez Szekszárdon. Nem teljesen értjük, hogy miért azok a szervezetek kapták meg a levelet, akik fel vannak sorolva, de nagyon örültünk, hogy köztük voltunk.

Autómentes Nap 2010


A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendeztük az autómentes napot Szekszárdon. Idén is közel 200-an vettek részt. Sajnos a célt, hogy szeptember 22-én érzékelhetően is csökkenjen a gépjárműforgalom, nem sikerült elérni. Azonban délután egy jót kerekeztünk. A biciklitúráról képek, és egy rádió riport is készült.

Vízakadémia


Meglepő ötlettel állt elő három szervezet a szekszárdi bor ünnepén. Csapvizeket és ásványvizeket kóstoltatott a Szekszárdi Szüreti Napokon a Szekszárdi Klímakör, a Zöldtárs Alapítvány és a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. Az eredmény a szervezőket is meglepte, ugyanis az első két helyezett a bátaszéki és a tolnai csapvíz lett. Az ajánlott napi 2-3 literes vízfogyasztással számolva egyébként évente nagyjából 1000 liter vizet kellene meginnunk, de nem mindegy, hogy milyen áron!

Tapossa laposra!

Sok szekszárdinak feltűnhetett, hogy a város szelektív szigeteinek műanyag palack gyűjtői sokszor csurig tele vannak a lapítatlan italos flakonokkal; sokan már csak a tároló mellé dobálják az üres PET-palackokat, mert azok nem férnek bele. Pedig milyen egyszerű lenne a megoldás.


Szekszárdi Szüreti Napok - Ott voltunk!


A 2010. évi Szekszárdi Szüreti Napok során végig megtalálhatóak voltunk "Zöld Sátrunkkal". Helyileg a Garay téren a szobor színpaddal ellentétes oldalán. Érdekes játékokkal, ajándékokkal, kiadványokkal fogadtunk mindenkit, akit érdekelt környezetének állapota, a környezettudatos életvitel vagy éppen a helyi környezetvédelmi ügyek.


Köszönjük, hogy felajánlotta adója 1%-át.


Önzetlen segítségnyújtásának egyik legszebb módja, ha adóbevallása elkészítésekor nem feledkezik meg adója 1%-ának felajánlásáról.

A Zöldtárs Alapítvány a 2008-as felajánlásokat egy köbméteres keményfa komposztládák gyártására, így a környezettudatos életmódra nevelésre használta fel.

Komposztáljunk 2009
(2009. május - október)

Végéhez ért a Tolna Megyei Önkormányzat által támogatott lakossági házi komposztálást népszerűsítő programunk. Szerencsére sikeressége vitathatatlan. A 250 darab komposztládára 446 jelentkezés érkezett. Érezzük, hogy a lakosság körében egyre népszerűbbé válik a házi komposztálás. Ebből kifolyólag beadtunk egy Uniós pályázatot, melynek keretében 500 komposztládát fogunk kiosztani 2010-ben.

Autószegény nap Szekszárdon

(2009. szeptember 22.)

Sikerrel zárult a Zöldtárs Alapítvány által szervezett Autószegény nap Szekszárdon. Bár a megrögzött autósokat nem lehetett eltántorítani az utaktól szeptember 22-én sem, mégis az a 200 kerekes, többségében kisiskolás, aki részt vett az Alapítvány által szervezett Szekszárd-Őcsény-Szekszárd kerékpár túrán megmutatta, hogy igen is sokan vagyunk, akik szívesen pattanunk biciklire, ezzel kímélve környezetünket és saját egészségünket is.

Tolna Megye környezeti állapotának felmérése

A ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és az Ifjúsági Unió Egyesület Szekszárd a lakosság környezettel kapcsolatos véleményének megismerése érdekében megyei szintű környezetvédelmi felmérést készített. A felmérés főcélja az volt, hogy a lakosság közreműködésével - lehetőleg minél több település lakosságának véleményén keresztül - feltáruljanak a megye fontosabb környezetvédelmi problémái. A felmérés alapján felvázolhatóvá váljon a megye környezeti állapota, amely a különböző intézkedési javaslatok alapját képezi.

Egészséghét
2005. november 14. - 18.

A rendezvény fővédnöke: Dr. Morzsányi Éva, a Magyar Vöröskereszt Főtitkára, színhelye a Babits Mihály művelődési ház volt. Alapítványunk elsősorban a november 16-i programért felelt, ami részben sikerrel is zárult. Sajnálatosan az esti, ivóvízről szóló fórumra igen kevés érdeklődő jött el. A 'mit old a víz' c. előadásunk megtartására azóta több iskolában is felkértek minket.

Ússz a parlagfű-árral szemben
2005. május 27.

Szekszárdon „Ússz a parlagfűárral szemben” elnevezéssel a ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány az ÁNTSZ Tolna Megyei és Szekszárd Városi Intézetével, valamint az ÖKO-MATRIX Környezetvédelmi Alapítvánnyal és Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának környezetvédelmi referensével közösen, a Szekszárdi Vízmű Kft. és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával a város általános iskolái részére (7.-8. osztályosok) parlagfű vetélkedőt szervezett. Közös célunk volt, hogy megismerjük a gyerekek tájékozottságát, illetve, hogy a vetélkedőre való felkészüléssel további ismereteket gyűjtsenek. A vetélkedőn 5 iskola vett részt 8 fős csapatokkal. A vetélkedő a város több pontját érintette, mivel az egyes kijelölt pontokra a 8 fős csapatoknak különböző rejtvények megfejtésével kellett odatalálnia. Az egyik helyszín az ÁNTSZ épülete volt, ahol a versenyzők kiselőadást tartottak a parlagfűről. A Babits háznál saját, a parlagfűről szóló költeményt kellett előadniuk, míg a Prométheusz parkban szelektív hulladékgyűjtés, parlagfű felismerés, és egyéb gyakorlati feladatok várták a résztvevőket. A parlagfű felismerésnél a csapat minden tagjának külön-külön kellett részt vennie, és több növény közül a parlagfüvet kiválasztania. A végcél a városi uszoda volt, ahol totó kitöltése után a csapatok úszóversenyen is összemérték erejüket. Az úszóverseny egy csapattal - a Szivárvány iskola csapatával - is bővült. Az úszóverseny „főbírája” Güttler Károly többszörös magyar bajnok, többszörös olimpiai, világ- és Európa bajnoki érmes volt. A vetélkedő sikerrel zárult, hasznosságához pedig kétség sem férhet.

Szennyvíziszap szakmai nap

A KvVM 2005. évi Zöld Forrás pályázatának, a Tolna Megyei Önkormányzatnak, valamint a Szekszárdi Víz és Csatornamű Kft.-nek a támogatásával a ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Alapítvány "Szennyvíziszap szakmai nap Tolna megye civil szervezetei és a lakosság részére" címmel rendezett országos érdeklődésre számot tartó szakmai konferenciát és gyakorlati bemutatót 2006. május 25.-én Szekszárdon. A ZÖLDTÁRS Alapítvány 2005. tavaszán benyújtott pályázatának Környezetvédelmi Minisztériumi támogatásával lehetővé vált a szervezők által kiemelkedő fontosságúnak tartott témában a szakmai nap megrendezése. A téma a szennyvíztisztító telepeken egyre nagyobb mennyiségben keletkező kommunális szennyvíziszapok engedélyezett, jogszabályi előírásoknak megfelelő és gazdaságos elhelyezése kezelése volt. A rendezvényt hosszas szervezőmunka előzte meg az Alapítvány és a közreműködők részéről egyaránt. A szakmai nap felvezetéseként több városkörnyéki, valamint megyei lapban is megjelentek cikkek a témához kapcsolódóan. Ezenfelül a regionális rádióból is értesülhettek a hallgatók, a megye lakosai, továbbá a Megyei Civil Szolgáltató Központ májusi hírlevelében is megtalálhatták a meghívót az érdeklődők. Az Alapítvány rövid felmérést végzett a megyei civil „zöld” szervezetek vonatkozásában és közel 30 szervezetet hívott meg a szakmai napra. A szervezők összesen mintegy 100 meghívót küldtek szét célzottan a megyében a fent említett média megjelenések mellett. A rendezvény sikeréhez nagymértékben hozzájáruló Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. úgy vélte, hogy bár a program elsősorban a civil társadalom tájékoztatását célozza, a meghívott előadók szakmai felkészültsége és az előadások sokszínűsége okot adhat a szakmabelieknek is a megjelenésre. Ennek megfelelően a Hidrológiai társaság hírlevelében országosan is megjelent a rendezvényre szóló meghívó. Utólag megállapíthatjuk nem eredménytelenül. A rendezvényen összesen több mint félszázan vettek részt a laikusnak tekinthető megyei átlagpolgároktól egészen a szakmai berkekben elismert személyekig bezárólag. A téma fontosságát igazolja a megjelentek számán túlmenően az is, hogy az ország legtávolabbi pontjairól, többek között Zala és Heves megyéből is érkeztek vendégek. A hallgatóság sokszínűségét az elhangzott előadások is igyekezték figyelembe venni, így azok nem csak az egymást követő témájukat tekintve, hanem az egyes előadásokon belül is lefedték a szennyvíziszap témakörét. Az érdeklődök megismerkedhettek Szekszárd város példáján keresztül a szennyvíztisztítás technológiájával és az ebből eredő szennyvíziszap keletkezésével, valamint a keletkezett iszap kezelésének mezőgazdasági lehetőségeivel is. Az előadások során tájékozódhattak a jelenlévők az iránymutató európai uniós tendenciákról, valamint a hazai engedélyeztetésről és a közreműködő hatóságok véleményéről, álláspontjáról is. A teljes szennyvíziszap témát nem lehet ugyan egy napba sűrítve teljes mélységében kitárgyalni, de akik részt vettek a szakmai napon akár civilként, akár szakemberként semmiképpen sem távoztak üres kézzel.

Zöldülő Tolna Megye Civil Fórum


Tisztább környezet, zöldebb megye. Ez is lehetne az alcíme a ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány által megrendezésre kerülő "Zöldülő Tolna Megye" című programsorozatnak, melyre a Nemzeti Civil Alapprogram által kiírt pályázaton csaknem 2 millió 800 ezer forintos támogatást nyert a szervezet. A programsorozat a 2006. december 1.-2.-án megrendezésre kerülő természet- és környezetvédelmi civil szervezeteknek szóló Fórummal indult, melyre a megyéből több mint 25 szervezetet hívtak meg a rendezők. A Fórumon a „Zöldülő Tolna Megye” program elemeinek ismertetése mellett a résztvevő szervezetek hasznos környezetvédelmi és civil információkkal gazdagodhattak a meghívott előadók révén. Mindemellett a Fórum kiemelt célja volt, a megyei "zöld" civil szervezetek összefogása és megismertetése úgy egymással, mint a megye lakosaival. A decemberi Fórum csak indító eleme volt a programok sorának, melyek keretében a szervezetek közötti folyamatos kapcsolattartás mellett egyéb programokat is elindítanak a ZÖLDTÁRS Alapítvány munkatársai. A kellő szakmai tudásbázis és a szükséges civil kurázsi tehát rendelkezésre áll ahhoz, hogy a "Zöldülő Tolna Megye" projekt sikeres legyen. A források megfontolt felhasználásával és az érintettek hathatós közreműködésével megyénk környezete valóban tisztább és ZÖLDEBB lehet.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap