ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Május

A múltban...

A hónap átlagos középhőmérséklete +17,8 °C. De mértek már Szekszárdon ennél jóval hűvösebb, +13,7 °C-os, és nyáriasan meleg, 21,2 °C-os átlagot is. A legjellemzőbb, 70 százalékos gyakorisággal előforduló értékek +16,9 és +19,0 °C közé esnek. A legalacsonyabb napi minimum +1 °C volt, míg a maximum többször elérte a +35,5 °C-ot.

Jellemzően 13 nyári nap és 4 hőségnap szokott előfordulni ebben a hónapban. A leghidegebb májusban, 1991-ben egy nyári nap sem volt, míg a legmelegebb, 2003-ban 25 nyári, azon belül 16 hőségnapot hozott. Tehát a májusnak is megvan a maga szeszélyessége.

A tavaszi hónapok közül ez a legcsapadékosabb. A havi átlag 63,4 mm. De rendkívül nagy az ingadozás: 1993 májusában mindössze 8,5 mm, míg 2010 azonos időszakában 208,7 mm csapadék hullott. A 70 százalékos gyakoriságot tekintve, 27,6 és 88,2 mm közötti értékek a jellemzők.

A csapadékosabb, hűvösebb májusok kedveznek a kalászos gabonának. A melegebb napok a korai gyümölcsök érését serkentik. A szántóföldi növénytermesztésben a gyomirtó- és gombaölő permetezések fő időszaka a május. Az ültetvényeken, kiskertekben is ekkor kell fokozottan védekezni, permetezni. A hónap végén megkezdődik a szőlő virágzása is.

...és most (2015 május)

Az idei, a 2015-ös május kissé hűvösebb és csapadékosabb volt az átlagosnál. A havi középhőmérséklet 17,3 °C volt, amely fél fokkal alacsonyabb az átlagnál. A leghűvösebb napon 8 °C volt, a legmelegebb napi maximum hőmérséklet pedig 30,5 °C volt. A nyári napok száma májusban 12, a hőségnapok száma pedig 2 volt. Ezen értékek sem érték el a májusra jellemző átlagot. A hónap során többször volt néhány napos hideg, illetve meleg periódus is. Május 20-án 30 °C, másnap viszont °C volt a napi maximum hőmérséklet.

A havi csapadék összesen 107,3 mm volt, amely május 15-ét követően esett le. A napi csapadék május 22-én 24,8 mm volt. Összességében elmondható, hogy az idei május az elmúlt 40 év negyedik legcsapadékosabb májusa volt. 2000. óta sorozatban, minden május csapadékos volt, abban az évben egyébként 208,7 mm eső esett. A koncentráltan lehulló csapadék újra átnedvesedést és belvízfoltokat eredményezett. Összességében a tavasz (március - április) eddigi száraz, negatív hatása megszűnt, ezzel pedig jelentős növekedés állt be a szántóföldi növények vegetációjában.

...és most (2016 május)

Hűvös, csapadékos idő jellemezte az idei májust. A havi középhőmérséklet 16,5 °C-os értéke 1,3 °C-kal maradt el az átlagtól. A jellemző 13 nyári nappal szemben mindössze 8 alkalommal mértünk 25 °C-ot meghaladó napi maximumot és az átlagos 4 hőségnappal szemben idén csak kettő volt ebben a hónapban.

A hónap első felében, a hónap hűvösebb időszakában 11 csapadékos nap fordult. Annak ellenére, hogy a hónap 15. napjától melegebb és szárazabb volt az időjárás, így is 73,6 mm csapadék hullott a hónapban, amely mennyiséh 11 mm-rel haladta meg az átlagot.

Ez a típusú időjárás nagyon kedvezően hatott a kalászos gabonákra. A száraz, meleg április után a május időjárása kedvezett nagyon a szántóföldi növényeknek. A május végi meleg ellenére a szőlő virágzása júniusra csúszott át. A havi csapadékok 2010 óta minden évben 20-30 mm-rel haladták meg az átlagot. 40 év adatsora alapján elmondható, hogy korábban nem fordult elő, hogy hetedik éve minden május hónap csapadékos legyen.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap