ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Május

A múltban...

A hónap átlagos középhőmérséklete +17,8 °C. De mértek már Szekszárdon ennél jóval hűvösebb, +13,7 °C-os, és nyáriasan meleg, 21,2 °C-os átlagot is. A legjellemzőbb, 70 százalékos gyakorisággal előforduló értékek +16,9 és +19,0 °C közé esnek. A legalacsonyabb napi minimum +1 °C volt, míg a maximum többször elérte a +35,5 °C-ot.

Jellemzően 13 nyári nap és 4 hőségnap szokott előfordulni ebben a hónapban. A leghidegebb májusban, 1991-ben egy nyári nap sem volt, míg a legmelegebb, 2003-ban 25 nyári, azon belül 16 hőségnapot hozott. Tehát a májusnak is megvan a maga szeszélyessége.

A tavaszi hónapok közül ez a legcsapadékosabb. A havi átlag 63,4 mm. De rendkívül nagy az ingadozás: 1993 májusában mindössze 8,5 mm, míg 2010 azonos időszakában 208,7 mm csapadék hullott. A 70 százalékos gyakoriságot tekintve, 27,6 és 88,2 mm közötti értékek a jellemzők.

A csapadékosabb, hűvösebb májusok kedveznek a kalászos gabonának. A melegebb napok a korai gyümölcsök érését serkentik. A szántóföldi növénytermesztésben a gyomirtó- és gombaölő permetezések fő időszaka a május. Az ültetvényeken, kiskertekben is ekkor kell fokozottan védekezni, permetezni. A hónap végén megkezdődik a szőlő virágzása is.

...és most (2015 május)

Az idei, a 2015-ös május kissé hűvösebb és csapadékosabb volt az átlagosnál. A havi középhőmérséklet 17,3 °C volt, amely fél fokkal alacsonyabb az átlagnál. A leghűvösebb napon 8 °C volt, a legmelegebb napi maximum hőmérséklet pedig 30,5 °C volt. A nyári napok száma májusban 12, a hőségnapok száma pedig 2 volt. Ezen értékek sem érték el a májusra jellemző átlagot. A hónap során többször volt néhány napos hideg, illetve meleg periódus is. Május 20-án 30 °C, másnap viszont °C volt a napi maximum hőmérséklet.

A havi csapadék összesen 107,3 mm volt, amely május 15-ét követően esett le. A napi csapadék május 22-én 24,8 mm volt. Összességében elmondható, hogy az idei május az elmúlt 40 év negyedik legcsapadékosabb májusa volt. 2000. óta sorozatban, minden május csapadékos volt, abban az évben egyébként 208,7 mm eső esett. A koncentráltan lehulló csapadék újra átnedvesedést és belvízfoltokat eredményezett. Összességében a tavasz (március - április) eddigi száraz, negatív hatása megszűnt, ezzel pedig jelentős növekedés állt be a szántóföldi növények vegetációjában.

...és most (2016 május)

Hűvös, csapadékos idő jellemezte az idei májust. A havi középhőmérséklet 16,5 °C-os értéke 1,3 °C-kal maradt el az átlagtól. A jellemző 13 nyári nappal szemben mindössze 8 alkalommal mértünk 25 °C-ot meghaladó napi maximumot és az átlagos 4 hőségnappal szemben idén csak kettő volt ebben a hónapban.

A hónap első felében, a hónap hűvösebb időszakában 11 csapadékos nap fordult. Annak ellenére, hogy a hónap 15. napjától melegebb és szárazabb volt az időjárás, így is 73,6 mm csapadék hullott a hónapban, amely mennyiséh 11 mm-rel haladta meg az átlagot.

Ez a típusú időjárás nagyon kedvezően hatott a kalászos gabonákra. A száraz, meleg április után a május időjárása kedvezett nagyon a szántóföldi növényeknek. A május végi meleg ellenére a szőlő virágzása júniusra csúszott át. A havi csapadékok 2010 óta minden évben 20-30 mm-rel haladták meg az átlagot. 40 év adatsora alapján elmondható, hogy korábban nem fordult elő, hogy hetedik éve minden május hónap csapadékos legyen.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap