Március

Március

A múltban...

A tavasz első hónapja során a napi középhőmérsékletek, a hó eleji 4,5 °C-ról felkúsznak +10 °C-ig. A havi átlag, sokéves viszonylatban +7,1 °C. Az eddig előfordult legalacsonyabb havi érték +1 °C volt, 1987-ben. A legmagasabb márciusi átlaghőmérsékletet 1990-ben mérhettük: +10,8 °C-ot. A szélső értékeket tekintve, előfordult már -19 °C és +27 °C is, márciusban. Leggyakrabban, az esetek 70 százalékában +5,9 és +9,0 °C közötti az e havi középhőmérséklet.

A hónap során általában 10 fagyos nap és 1 téli nap szokott előfordulni. Az 1987-es hideg márciusban 19 fagyos, 9 téli és 7 zord napot jegyeztek fel. Az igen meleg, 1990-es esztendő ugyanezen szakaszában pedig két fagyos nap mellett egy nyári nap is volt.

Csapadék szempontjából ez az év legszárazabb hónapja, átlag 35,3 mm-es mennyiséggel. Az eddigi legkevesebb csapadék 2012-ben hullott: 1,1 mm. A legtöbb pedig 2013 márciusában: 131,1 mm. A 70 százalékos gyakoriságot tekintve, a csapadékmennyiség 16,9 és 48,0 mm közötti.

Tapasztalati tény, hogy a tavasz szélsőséges módon köszönt be. A mezőgazdasági munkákat tehát ehhez alkalmazkodva kell elvégezni. A metszéseket, növényvédelmi tennivalókat, talaj-előkészítéseket az időjárásnak megfelelően ütemezzük!

...és most

2015. március


A havi középhőmérséklet 0,5 C fokkal haladta meg az átlagot. Ez a plusz hőmérséklet abban is megnyilvánult, hogy a fagyos napok száma mindössze nyolc volt, téli nap pedig egyáltalán nem volt ebben a hónapban. A legmagasabb hőmérséklet 26-án volt, ekkor 21 C fokot mértünk, a leghidegebb nap március 8-án volt, ekkor mínusz 4 C fokot mértünk. Az átlagos napi értékhez képest a hőingadozás mértéke is alacsony volt.

A jellemzően legszárazabb hónapunk csapadéka kevéssel maradt el ettől az átlagtól. A 28,5 mm csapadék fele március 2-án, még a másik fele a hónap végén, 29-31-én hullott le, a csapadékos napok száma összesen 7 volt ebben a hónapban. Összességében az mondható el az idei márciusról, hogy kicsivel melegebb és szárazabb volt az átlagosnál.

2016. március

Átlagos közép hőmérsékletű és közel átlagos csapadékú volt idén a március. A hűvös reggelek ellenére a hónap havi közép hőmérséklete mindössze 0,4 C fokkal haladta meg az átlagos 7,2 C fokos értéket, fagyos nap is mindössze három volt a hónapban. A meleg februárt követő átlagos mácius is gyorsította a tavasz beköszöntét. A természet legalább két héttel előbbre hozta a fás növények és tavaszi virágok virágzását.

Az átlag körüli csapadék és a szeles időjárás hatására a hónap végén el lehetett kezdeni a talajmunkákat és a belvizes területek nagysága is csökkent. Az idei év csapadékmennyisége és eloszlása nagy hasonlatosságot mutatott a 2015. évivel. Tavalyi évebn azt követően száraz áőrilis következett, egyébként 2011. óta nagyon száraz áprilisi időjárás volt. Érdeklődve várjuk, hogy folytatódik-e vagy megszakad-e ez a sorozat.