ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Március

A múltban...

A tavasz első hónapja során a napi középhőmérsékletek, a hó eleji 4,5 °C-ról felkúsznak +10 °C-ig. A havi átlag, sokéves viszonylatban +7,1 °C. Az eddig előfordult legalacsonyabb havi érték +1 °C volt, 1987-ben. A legmagasabb márciusi átlaghőmérsékletet 1990-ben mérhettük: +10,8 °C-ot. A szélső értékeket tekintve, előfordult már -19 °C és +27 °C is, márciusban. Leggyakrabban, az esetek 70 százalékában +5,9 és +9,0 °C közötti az e havi középhőmérséklet.

A hónap során általában 10 fagyos nap és 1 téli nap szokott előfordulni. Az 1987-es hideg márciusban 19 fagyos, 9 téli és 7 zord napot jegyeztek fel. Az igen meleg, 1990-es esztendő ugyanezen szakaszában pedig két fagyos nap mellett egy nyári nap is volt.

Csapadék szempontjából ez az év legszárazabb hónapja, átlag 35,3 mm-es mennyiséggel. Az eddigi legkevesebb csapadék 2012-ben hullott: 1,1 mm. A legtöbb pedig 2013 márciusában: 131,1 mm. A 70 százalékos gyakoriságot tekintve, a csapadékmennyiség 16,9 és 48,0 mm közötti.

Tapasztalati tény, hogy a tavasz szélsőséges módon köszönt be. A mezőgazdasági munkákat tehát ehhez alkalmazkodva kell elvégezni. A metszéseket, növényvédelmi tennivalókat, talaj-előkészítéseket az időjárásnak megfelelően ütemezzük!

...és most

2015. március


A havi középhőmérséklet 0,5 C fokkal haladta meg az átlagot. Ez a plusz hőmérséklet abban is megnyilvánult, hogy a fagyos napok száma mindössze nyolc volt, téli nap pedig egyáltalán nem volt ebben a hónapban. A legmagasabb hőmérséklet 26-án volt, ekkor 21 C fokot mértünk, a leghidegebb nap március 8-án volt, ekkor mínusz 4 C fokot mértünk. Az átlagos napi értékhez képest a hőingadozás mértéke is alacsony volt.

A jellemzően legszárazabb hónapunk csapadéka kevéssel maradt el ettől az átlagtól. A 28,5 mm csapadék fele március 2-án, még a másik fele a hónap végén, 29-31-én hullott le, a csapadékos napok száma összesen 7 volt ebben a hónapban. Összességében az mondható el az idei márciusról, hogy kicsivel melegebb és szárazabb volt az átlagosnál.

2016. március

Átlagos közép hőmérsékletű és közel átlagos csapadékú volt idén a március. A hűvös reggelek ellenére a hónap havi közép hőmérséklete mindössze 0,4 C fokkal haladta meg az átlagos 7,2 C fokos értéket, fagyos nap is mindössze három volt a hónapban. A meleg februárt követő átlagos mácius is gyorsította a tavasz beköszöntét. A természet legalább két héttel előbbre hozta a fás növények és tavaszi virágok virágzását.

Az átlag körüli csapadék és a szeles időjárás hatására a hónap végén el lehetett kezdeni a talajmunkákat és a belvizes területek nagysága is csökkent. Az idei év csapadékmennyisége és eloszlása nagy hasonlatosságot mutatott a 2015. évivel. Tavalyi évebn azt követően száraz áőrilis következett, egyébként 2011. óta nagyon száraz áprilisi időjárás volt. Érdeklődve várjuk, hogy folytatódik-e vagy megszakad-e ez a sorozat.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap