ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Október

A múltban...

Az októberi középhőmérséklet Szekszárd térségében +12,6 °C. A hónap eleji + 16 °C-os átlag, a hó végére +8,5 °C-ra csökken. A 2010-es hideg októberben ez az érték mindössze +9,6 °C volt. Viszont 2001-ben +15,7 °C-os átlagot mértek ugyanebben az időszakban.

Jellemzően 2-3 fagyos nap és 3 nyári nap fordul elő októberben. A legkorábbi fagyos nap október 5-e táján érkezhet el, és 10-e után már bármelyik reggel lehet fagyos, azaz 0 °C alatti hőmérsékletű. A 2010-es hideg október 4 fagyos napot hozott, míg 2001-ben 2 fagyos nap mellett 11 nyári nap is volt.

Általában a száraz évszakok közé tartozik az október. Tolnában a havi csapadékátlag 39,9 mm. Ám a csapadékeloszlásban nagy a szórás. Az 1987-es 3,5 mm mellett, 1992-ben 124,6 mm-t mértek. A 70 százalékos gyakoriságú mennyiségek 15,5 és 60,8 mm közöttiek. Itt a két érték közötti különbség: négyszeres.

A nagy, őszi betakarítási munkák zöme erre a hónapra esik (szőlő, kukorica). De a talajelőkészítés és az őszi kalászosok vetése is megkezdhető, ha az idő engedi.

...és most (2015 október)

Hűvös és rendkvül csapadékos időjárás jellemezte az idei októbert. A havi középhőmérséklet 11,1 °C–os értéke másfél fokkal alacsonyabb volt a sok évi, 12,6 °C –os átlagnál.

Fagyos nap ugyan nem fordult elő, de nyári nap sem, amelyek átlagosan 3-3 nap gyakorisággal jellemzik a hónapot.

Az általában száraz októberi időjárás idén sok csapadékot hozott. A 39,9 mm-es átlaggal szemben 117,3 mm eső hullott, amely háromszorosa az átlagnak. A 2014-es rekord (138 mm) után az idei mennyiség harmadik az elmúlt 30 év adatsorában. Mindez a mennyiség október 4 .és 19. közötti időintervallumban esett, majd a hónap végéig nem esett semmi. A tíz csapadékos nap közül három esetben haladta meg a napi 20 mm-es mennyiséget a lehullott csapadék mennyisége.

Ez a hűvös, csapadékos időjárás sok hátrányt jelentett a szőlő szüret során, továbbá a kukorica betakarításban. Késleltette a gabona vetések időbeni elkezdését és az őszi talajmunkákat is. Helyenként már belvizes területek is megjelentek.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap