ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek bérelhetőek.

Szekszárdon és környékén a következő bérleti szerződésben...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Október

A múltban...

Az októberi középhőmérséklet Szekszárd térségében +12,6 °C. A hónap eleji + 16 °C-os átlag, a hó végére +8,5 °C-ra csökken. A 2010-es hideg októberben ez az érték mindössze +9,6 °C volt. Viszont 2001-ben +15,7 °C-os átlagot mértek ugyanebben az időszakban.

Jellemzően 2-3 fagyos nap és 3 nyári nap fordul elő októberben. A legkorábbi fagyos nap október 5-e táján érkezhet el, és 10-e után már bármelyik reggel lehet fagyos, azaz 0 °C alatti hőmérsékletű. A 2010-es hideg október 4 fagyos napot hozott, míg 2001-ben 2 fagyos nap mellett 11 nyári nap is volt.

Általában a száraz évszakok közé tartozik az október. Tolnában a havi csapadékátlag 39,9 mm. Ám a csapadékeloszlásban nagy a szórás. Az 1987-es 3,5 mm mellett, 1992-ben 124,6 mm-t mértek. A 70 százalékos gyakoriságú mennyiségek 15,5 és 60,8 mm közöttiek. Itt a két érték közötti különbség: négyszeres.

A nagy, őszi betakarítási munkák zöme erre a hónapra esik (szőlő, kukorica). De a talajelőkészítés és az őszi kalászosok vetése is megkezdhető, ha az idő engedi.

...és most (2015 október)

Hűvös és rendkvül csapadékos időjárás jellemezte az idei októbert. A havi középhőmérséklet 11,1 °C–os értéke másfél fokkal alacsonyabb volt a sok évi, 12,6 °C –os átlagnál.

Fagyos nap ugyan nem fordult elő, de nyári nap sem, amelyek átlagosan 3-3 nap gyakorisággal jellemzik a hónapot.

Az általában száraz októberi időjárás idén sok csapadékot hozott. A 39,9 mm-es átlaggal szemben 117,3 mm eső hullott, amely háromszorosa az átlagnak. A 2014-es rekord (138 mm) után az idei mennyiség harmadik az elmúlt 30 év adatsorában. Mindez a mennyiség október 4 .és 19. közötti időintervallumban esett, majd a hónap végéig nem esett semmi. A tíz csapadékos nap közül három esetben haladta meg a napi 20 mm-es mennyiséget a lehullott csapadék mennyisége.

Ez a hűvös, csapadékos időjárás sok hátrányt jelentett a szőlő szüret során, továbbá a kukorica betakarításban. Késleltette a gabona vetések időbeni elkezdését és az őszi talajmunkákat is. Helyenként már belvizes területek is megjelentek.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap