SajtóközleménySzekszárdi Vasárnap - 2013. március 17.
Szekszárdi Vasárnap - 2012. november 25.


Szekszárdi Vasárnap - 2012. november 11.


Szekszárdi Vasárnap - 2012. augusztus 5.
Tolna Megyei Extra - 2012. június 28.


Szekszárdi Vasárnap - 2011. január 9.


   
    

   
     
Teljes élet – Nulla Hulladék

A Zöldtárs Alapítvány október 26-án, kedden az ország egyik legnagyobb civil szervezetével, a HuMuSz-szal egész napos hulladék csökkentési napot szervez Szekszárdon a Nulla Hulladék Hálózat országos programsorozat keretein belül.

A Nulla Hulladék Hálózat találkozójára Tolna megyei civil szervezeteket, önkormányzatokat, hulladékos szolgáltatók képviselőit, illetve érdeklődő magánszemélyeket, a Nulla Hulladék hálózat jelenlegi és jövendőbeli tagjait várjuk. A találkozón egyrészt a már működő hulladékcsökkentési jó gyakorlatokat mutatjuk be, másrészt ezek alapján a helyben megvalósítható ötletekről, lehetőségekről beszélgetünk.

Kedvcsinálónak pár már ismert hulladékcsökkentési jó gyakorlatot mutatunk be.

1. Házi komposztálás

A kukába kerülő szemétnek 30-35%-a (kertes házas övezetekben akár 40-45%) komposztálható szerves hulladék. Minden szerves anyagból, ami a konyhában (zöldség-, gyümölcsmaradék, tojáshéj, kávézacc…) és a kertben (fű, ágak, levél…) keletkezik, kis odafigyeléssel tápanyagban gazdag komposztot lehet előállítani. Nemcsak kertes családi házban megoldható, a ma már itthon is egyre több társasház kezdte meg a közös komposztálást.

2. Tudatos Vásárlás

A felesleges csomagolások, így a hulladékok kivédésének egyik legegyszerűbb, és legcélratörőbb módja, ha meg sem vesszük. Pár egyszerű tanács, mellyel akár újabb 30%-kal csökkenthetjük a kukába, majd a lerakóra kerülő hulladék mennyiségét. Alapvető, hogy minden vásárláshoz magunk visszük a vászonszatyrot, kosarat. A műanyag zacskókat utasítsuk vissza. Ma már szinte minden terméket megkaphatunk különböző csomagolás fajtákban. Figyeljünk oda, hogy melyiket választjuk. Mindig részesítsük előnyben a betétdíjas, újrahasználható csomagolásokat. Továbbá figyeljünk oda, hogy a minél kevesebb csomagolású termékek mellett döntsünk.

3. Javíttassuk meg!

A túltermelés és a fogyasztási kényszer miatt lett divat, hogyha valami elromlik, akkor azt kidobjuk. Ezt a pazarlást kerülhetjük el azzal, ha már vásárláskor olyan jó minőségű terméket veszünk, ami javítható, van hozzá alkatrész és szervízhálózat. A Zöldtárs Alapítvány a Humusz Nulla Hulladék programjának keretében több mint 100 Tolna megyei javítóműhelyet gyűjtött össze, és további bővítését tervezi az adatbázisnak, mely a www.zoldtars.hu honlapról elérhető. Hiszen, ha valami elromlik, azt meg is lehet javítani, így továbbra is használatban maradhat, és nem kerül a lerakókra. Ha egy tárgy nem javítható (pl. kiégett villanykörte), akkor próbáljunk új funkciót találni neki (pl. kifestve szép karácsonyfadísz lehet). Az újrahasználatnak csak a kreativitásunk szab határt, mert egy tárgynak rengeteg funkciója lehet azon kívül, amit a gyártók kitaláltak neki.

4. Letiltom a postai levélszemetet


A papírhulladék tetemes részét a postai levélszemét adja. A kéretlen levelek egyre több embert dühítenek, sajnos jogi védelem ma Magyarországon alig van ellene. Mindenesetre társasházban képezzünk ki egy közös gyűjtőhelyet ezeknek, ragasszunk ki elutasító matricát a postaládára. A direkt marketing ellen védekezhetünk úgy is, hogy a Központi Nyilvántartóban és a telefontársaságoknál titkosítjuk adatainkat. A nyereményjátékoknál pedig olvassuk el az apró betűs részt, mert aláírásunkkal ilyenkor hatalmazzuk fel a gyártókat arra, hogy megtöltsék postaládánkat a reklámleveleikkel.

5. Szelektív gyűjtéssel

Alapvetően az a jó hulladék, ami meg sem termelődik. Tehát elsősorban a hulladék megelőzést kell előnyben részesíteni. Azonban ha valamit tényleg nem tudunk már semmire használni, akkor igyekezzünk a megfelelő helyen „ártalmatlanításra” adni. A szelektív gyűjtőrendszerek felé vigyük el a műanyag, papír illetve üveg hulladékainkat. De szelektíven adjuk le elektronikai és gyógyszerhulladékainkat is. Ezek nem kerülhetnek a lerakóra.

6. Keresem az újrahasznosított termékeket.


A szelektív gyűjtésnek kizárólag akkor van értelme, ha az abból készült újrahasznosított termékeket vesszük. Ha tehát az első lépést megtettük, akkor tegyünk azért, hogy az anyagok körforgásban maradjanak és ne a hulladéklerakókon, égetőkben szennyezzék a környezetet.

További részletek, és egyéb ötletek a www.zoldtars.hu honlapon olvashatóak.

Zöldtárs Alapítvány