ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...


Szekszárdi Vasárnap - 2013. március 17.
Szekszárdi Vasárnap - 2012. november 25.


Szekszárdi Vasárnap - 2012. november 11.


Szekszárdi Vasárnap - 2012. augusztus 5.
Tolna Megyei Extra - 2012. június 28.


Szekszárdi Vasárnap - 2011. január 9.


   
    

   
     
Teljes élet – Nulla Hulladék

A Zöldtárs Alapítvány október 26-án, kedden az ország egyik legnagyobb civil szervezetével, a HuMuSz-szal egész napos hulladék csökkentési napot szervez Szekszárdon a Nulla Hulladék Hálózat országos programsorozat keretein belül.

A Nulla Hulladék Hálózat találkozójára Tolna megyei civil szervezeteket, önkormányzatokat, hulladékos szolgáltatók képviselőit, illetve érdeklődő magánszemélyeket, a Nulla Hulladék hálózat jelenlegi és jövendőbeli tagjait várjuk. A találkozón egyrészt a már működő hulladékcsökkentési jó gyakorlatokat mutatjuk be, másrészt ezek alapján a helyben megvalósítható ötletekről, lehetőségekről beszélgetünk.

Kedvcsinálónak pár már ismert hulladékcsökkentési jó gyakorlatot mutatunk be.

1. Házi komposztálás

A kukába kerülő szemétnek 30-35%-a (kertes házas övezetekben akár 40-45%) komposztálható szerves hulladék. Minden szerves anyagból, ami a konyhában (zöldség-, gyümölcsmaradék, tojáshéj, kávézacc…) és a kertben (fű, ágak, levél…) keletkezik, kis odafigyeléssel tápanyagban gazdag komposztot lehet előállítani. Nemcsak kertes családi házban megoldható, a ma már itthon is egyre több társasház kezdte meg a közös komposztálást.

2. Tudatos Vásárlás

A felesleges csomagolások, így a hulladékok kivédésének egyik legegyszerűbb, és legcélratörőbb módja, ha meg sem vesszük. Pár egyszerű tanács, mellyel akár újabb 30%-kal csökkenthetjük a kukába, majd a lerakóra kerülő hulladék mennyiségét. Alapvető, hogy minden vásárláshoz magunk visszük a vászonszatyrot, kosarat. A műanyag zacskókat utasítsuk vissza. Ma már szinte minden terméket megkaphatunk különböző csomagolás fajtákban. Figyeljünk oda, hogy melyiket választjuk. Mindig részesítsük előnyben a betétdíjas, újrahasználható csomagolásokat. Továbbá figyeljünk oda, hogy a minél kevesebb csomagolású termékek mellett döntsünk.

3. Javíttassuk meg!

A túltermelés és a fogyasztási kényszer miatt lett divat, hogyha valami elromlik, akkor azt kidobjuk. Ezt a pazarlást kerülhetjük el azzal, ha már vásárláskor olyan jó minőségű terméket veszünk, ami javítható, van hozzá alkatrész és szervízhálózat. A Zöldtárs Alapítvány a Humusz Nulla Hulladék programjának keretében több mint 100 Tolna megyei javítóműhelyet gyűjtött össze, és további bővítését tervezi az adatbázisnak, mely a www.zoldtars.hu honlapról elérhető. Hiszen, ha valami elromlik, azt meg is lehet javítani, így továbbra is használatban maradhat, és nem kerül a lerakókra. Ha egy tárgy nem javítható (pl. kiégett villanykörte), akkor próbáljunk új funkciót találni neki (pl. kifestve szép karácsonyfadísz lehet). Az újrahasználatnak csak a kreativitásunk szab határt, mert egy tárgynak rengeteg funkciója lehet azon kívül, amit a gyártók kitaláltak neki.

4. Letiltom a postai levélszemetet


A papírhulladék tetemes részét a postai levélszemét adja. A kéretlen levelek egyre több embert dühítenek, sajnos jogi védelem ma Magyarországon alig van ellene. Mindenesetre társasházban képezzünk ki egy közös gyűjtőhelyet ezeknek, ragasszunk ki elutasító matricát a postaládára. A direkt marketing ellen védekezhetünk úgy is, hogy a Központi Nyilvántartóban és a telefontársaságoknál titkosítjuk adatainkat. A nyereményjátékoknál pedig olvassuk el az apró betűs részt, mert aláírásunkkal ilyenkor hatalmazzuk fel a gyártókat arra, hogy megtöltsék postaládánkat a reklámleveleikkel.

5. Szelektív gyűjtéssel

Alapvetően az a jó hulladék, ami meg sem termelődik. Tehát elsősorban a hulladék megelőzést kell előnyben részesíteni. Azonban ha valamit tényleg nem tudunk már semmire használni, akkor igyekezzünk a megfelelő helyen „ártalmatlanításra” adni. A szelektív gyűjtőrendszerek felé vigyük el a műanyag, papír illetve üveg hulladékainkat. De szelektíven adjuk le elektronikai és gyógyszerhulladékainkat is. Ezek nem kerülhetnek a lerakóra.

6. Keresem az újrahasznosított termékeket.


A szelektív gyűjtésnek kizárólag akkor van értelme, ha az abból készült újrahasznosított termékeket vesszük. Ha tehát az első lépést megtettük, akkor tegyünk azért, hogy az anyagok körforgásban maradjanak és ne a hulladéklerakókon, égetőkben szennyezzék a környezetet.

További részletek, és egyéb ötletek a www.zoldtars.hu honlapon olvashatóak.

Zöldtárs Alapítvány
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap