Autómentes nap 2021

 

Szüreti napi lösz szurdik túra

Éghajlati sérülékenység és alkalmazkodási kihívások a Szekszárdi Borvidéken

Az éghajlat változása olyan kihívások elé állítja a bortermelőket, ami az ágazat jelenére és jövőjére is kihat - olvasható Dr. Buzási Attila a Budapesti Műszaki Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszékének tanszékvezető helyettesének publikált kutatásában. 
 
 Sajtóközlemény
 
A tanulmány (eredeti angol nyelven) alábbi címen érhető el: https://www.mdpi.com/2225-1154/9/2/25. A tanulmány magyar nyelven (köszönjük Heimann Zoltánnak a fordítást és dr. Buzási Attila lektorálását) innen letölthető.

Szemétszüret Szekszárdon

Bognár Cecil népművelő, tárogató művész „Honfoglalás” című zeneszámára gyülekeztek április 24-én délelőtt 9 órára a Szekszárdi Hulladékkomandó által a Föld Napja alkalmából meghirdetett szemétgyűjtésre a lelkes szekszárdi önkéntesek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
A Föld Napja rendezvények (Magyarországon 31 éve, a világon 51 éve) arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlszaporodott emberiség (24 óránként egy teljes Tolna megyével, 210.000 fővel nő az emberiség létszáma) a fogyasztási őrületével tönkreteszi a környezetünket és az éghajlatunkat, szemétlerakóvá változtatja a Földet. Ezen a napon a szekszárdiak egy kicsi, de annál lelkesebb csapata, mindösszesen 54 önkéntes, védőkesztyűvel, szemeteszsákkal és szemétszúró bottal felfegyverkezve arra tett kísérletet, hogy a Csatári-körforgalomtól kiindulva, a Tesco- XXL parkolón-OBI parkolón és azok tágabb környezetén keresztül, egészen az ÖMV benzinkútig leszüretelje a mások által szétdobált szemetet. A „szemétszüret” sikeres volt! A közel két óra alatt az Önkéntesek több mint 60 db 50 literes zsák szemetet, rozsdás mosógépet, kiszuperált matracot és számtalan elhagyott-eldobált tárgyat gyűjtöttek be, három köbméter fölötti mennyiségben. Az Önkéntesek hosszú sorából is ki kell emelni az SZ+C Stúdió Kft-t, akik 10 fővel, és a Spurkerék Modellező Sportegyesület csapatát, akik 12 fővel vettek részt a mások szemétének összegyűjtésében.
 
A megtisztított terület most „szeméttől csendes”, nem kiabálnak az üzletekből kisétáló vásárlók, az autósok által szétdobált szemetek. Tegyük szóvá mindannyian, ha legközelebb a bevásárlóközpontok környékén, vagy máshol szemetelőt látunk. A szemetes hely előbb-utóbb szemét egy hely lesz Mindannyiunknak.
 
 

Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi...

Az emberiséget egy éve sújtó koronavírus pandémiából mi Magyarországon valószínűleg ez év nyárára-őszére kilábalunk, de a globális éghajlatváltozásba egészen biztosan továbbra is befelé megyünk. Ha bárkinek ezzel kapcsolatosan még kétségei lennének, a kétségek eloszlatására kiváló lehetőséget kínált az Áder János Köztársasági elnök fővédnöksége és Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztérium Minisztere védnökségével 2021. április 12 – 15 között, a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett négynapos Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia.
 
A konferencia az alábbi 11 szekcióban, közel 300 előadás, majd szekciónként kerekasztal megbeszélések keretében, a hazai tudományos élet és az éghajlatváltozásban érintett szakterületek jeles képviselőinek részvételével tárgyalta meg az éghajlatváltozás ügyét. A jelenlegi helyzetet, a leginkább valószínű jövőbeli történéseket és a legsúlyosabb következmények csökkentésének lehetőségeit.
 

Szőlővenyige és ágnyesedék aprítási lehetőség

Az avar és kerti hulladékok égetésének 2021. január 1-től történő betiltása (a Kormány a veszélyhelyzet végéig még engedélyezte az égetést) miatt sok szekszárdi telektulajdonos részéről felmerült a szőlővenyige és ágnyesedék aprításának igénye. Sokféle elektromos és benzinmotoros aprítógépet kínál a kereskedelem, de az is megfontolandó, hogy aprításra szakosodott vállalkozót bízzunk meg az aprítással.
 
Az Alapítvány igyekszik segíteni az aprítás elterjedését, ezért elkezdte összegyűjteni a környéken elérhető lehetőségeket. Szívesen fogadjuk további vállalkozók, önkéntesek jelentkezését, akik aprítást vállalnak.
 

Avar és kertihulladékok égetésének betiltása: bosszúság és lehetőség?

A Parlament 2020-ban a környezet védelméről szóló törvény (1995. évi LIII., Kt.) 48. §-nak 4/b. pontját (Kt.48. § (4) A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik: b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása) törölte, és ezzel 2021. január 1-től megszüntette a települési önkormányzatok avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályozási lehetőségét.
 
2021. január 1-től a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 27. (2) bekezdése szerint: „Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad.”

Egyszerűen fogalmazva: tilos bármilyen eredetű kerti hulladék égetése!
 
Mit tehetünk?
 
A, Bosszankodunk. B, Tájékozódunk. C, Cselekszünk. D, Magaságyást építünk. E, Dombágyást építünk.
 
A tájékozódást és cselekvést elősegítve részletes szakmai összefoglalót és gyakorlati útmutatót készített Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke.
(kattintásra letölthető)
 
Olvassuk, terjesszük, népszerűsítsük!

Törvény a klímavédelemről

Az Országgyűlés a 2020. június 3-i ülésnapján fogadta el a 2020. évi XLIV. törvényt a klímavédelemről.
 
A törvény innen letölthető.

Autómentes nap beszámoló

A Szekszárdi 2020. évi (szeptember 19-i.) Autómentes Nap nagyon jól sikerült, mert:
- az osztályfőnökök közül többen vették a fáradtságot, hogy eljöjjenek a diákokkal kerékpározni, (PTE IGY Gyakorló Iskola, Babits Mihály iskola),
 
- a szülök is fontosnak tartották a gyerekeik közös bringázását, rendszeres mozgásra nevelését,
 
- kellemes napsütéses idő volt,
 
- a Szekszárdi Rendőrkapitányság munkatársai előrelátóan őrködtek a kerékpáros menetoszlop biztonságán,
 
- 187-en voltunk. 
2021-ben jó lenne, ha a többi iskola diákjai is érezhetnék a közös bringázás örömét!
 
TEKERJÜNK TÖBBEN, TEKERJÜNK TÖBBET!
 

Autómentes nap 2020

Szinte hihetetlen, de idén már 10. alkalommal kerül megrendezésre az autómentes nap Szekszárdon.
 
A tavalyi évhez hasonlóan új formában tervezzük a kerékpározás népszerűsítését. Sokak biztatására a közös kerékpározást szombat délelőttre szervezzük, kizárólag a városban kijelölt útvonalon. 
 
Kisebbek és kezdő bringások útvonala: Garay tér - Csatári körforgó - Tartsay utca - Vasúti átjáró - Hunyadi u. kereszteződés – Hunyadi u. – Prométheusz Park (távolság: 5 km, várható visszaérkezés: +1 óra, kb. 11:20 óra)
 
Haladó bringások útvonala: Garay tér - Csatári körforgó - Tartsay utca - Vasúti átjáró - Hunyadi u. kereszteződés – Pollack u. – Tehermentesítő út (56-os főút) – Szatmári Kereskedőház (volt Opel Gemenc), - Rákóczi utca- Széchenyi utca - Prométheusz Park (távolság: 10 km, várható visszaérkezés: +1,5 óra, kb. 11:45 óra)
 
A Prométheusz Parkban ásványvíz és alma várja a bringázókat. 
 
 
 Természetesen idén sem marad el az osztályverseny sem. Szeretettel várjuk a vándorserlegért küzdő csapatokat.