A Szekszárdi Hulladékudvar működésével kapcsolatos ismeretek 2023. július 1-től

A 2023. július 1-től bevezetett új hulladékgazdálkodási rendszer szerint a szekszárdi hulladékudvar (Damjanich utca 48., a vasúti felüljáró után 100 m-re balra, a város felöl jőve) működésében is változások tapasztalhatóak.
 
A Zöldtárs Alapítvány részletesen utánajárt, hogy miből, mennyit és hogyan lehet a hulladékudvaron elhelyezni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:
 
Nagyon fontos változás, hogy a hulladékot külön kell válogatni fajtánként. A különválogatott hulladékok átadása kizárólag mérhető egységben (zsák, köteg, vödör, láda, stb.) történhet, ömlesztve nem.
 
Minden átadásnál kötelező a súlymérés, ez biztosan növeli a várakozási időt. Továbbá fontos, hogy a hulladékok mérlegre pakolása és onnan a konténerbe pakolása a beszállítást végző feladata. 
 
Huladékudvar nyitvatartása:
 

Autómentes nap 2023 - ELMARAD!!!

A szombatra tervezett autómentes napi bringa túra a várható záporok, zivatarok, illetve erős széllökések miatt elmarad! 
 
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szekszárdi Klímakör és a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány „Családi Autómentes napot” szervez Szekszárdon:
 
 2023. szeptember 23-án (szombaton) 10:00 órától
 
Az akció célja, hogy ezen a napokon a városban érzékelhetően csökkenjen a gépjárműforgalom.
 
Hívunk és várunk Mindenkit, aki mozogni, bringázni szeretne!
 
 - Szeptember 23-án (szombat) délelőtt 10:00 órától, a Garay térről induló kerékpártúra útvonalai: 

Szüreti túra

Pünkösdi túra

Nincs még programod pünkösdhétfőre? Van egy jó ötletünk, gyere velünk túrázni.
 
Részletek a plakáton.
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
A túrával kapcsolatos további részletek és szabályok:
 
 • A túrán való részvétel ingyenes.
 • 14 éven aluliak csak nagykorú kíséretével teljesíthetik a túrát
 • A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt: a szervezők és túravezetők a túrán bekövetkező balesetért, bármilyen sérülésért nem felelnek, a túrával összefüggésben bekövetkezett káresemény miatt kártérítésre nem kötelezhetők.
 • Frissítőpontok nem lesznek, a résztvevők ellátásban nem részesülnek.
 • A túrán vízvételi lehetőség nincs, kérjük mindenki gondoskodjon a megfelelő folyadék utánpótlásról.
 • Vízöblítéses mosdó nem esik útba a túra során.
 • Kérjük, kutyáját csak akkor hozza magával, ha más kutyákra barátságosan reagál! 
 • Kérjük ne szemeteljen, hálásan köszönjük, ha útközben összegyűjti a közös jövőnk iránt felelőtlen embertársaink által hátrahagyott szemetet!
 • Kérjük, ne fogyasszon az utunkba eső gyümölcsfákról és szőlőtőkékről (attól, hogy sok helyen nincs kerítés ezek többsége magánterületen fekszik, tehát magántulajdon)
 • Kérjük, segítsen megőrizni ennek a csodálatos tájnak a szépségét: tilos a hegyről lehozni mindent amit nem Ön vitt oda (így például: kőzet, löszbaba, növény, állat stb.)
 • Kedvezőtlen időjárás esetén a túra lemondásra kerülhet, melyet a Zöldtárs Alapítvány facebook oldalán jelzünk.
 • Kérjük a túrán ne fogyasszanak alkoholt!
 • Időnként be fogjuk várni egymást, tehát a lassabban haladókhoz fogunk igazodni, kérjük a rutinos túrázók türelmét
 • Útba fog esni a Remete-Csurgó, de a csurgóból kifolyó víz fogyasztása a környék beépítettsége miatt nem ajánlott.
 • A túra során a résztvevőkről képfelvétel készülhet.

Klímakonferencia Szekszárdon

Nagyszabású előadásra hív meg minden kedves érdeklődőt a Szekszárdi Klímakör, a Zöldtárs Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (PTE KPVK) , a Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Tolna Megyei Önkormányzat összefogásban, a konferencia témája  "Meddig tartható a fenntarthatatlan?" .

Fő előadó, az igen neves Dr . Gelencsér András, a Pannon egyetem rekrora, vegyészmérnök-légkörkutató, 2003-ban az Év Kutatója, 2014-ben Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett, 2016- Veszprém  Megyei Prima Primmissima Díjazott.


Részletek a meghívóban!

 

 

Húsvéti lösz-szurdik túra

Itt a jó idő, a tavasz, a húsvét. Mi mást is csinálhatnánk, mint hogy túrázunk egy nagyot a szekszárdi tájakon.
 
Sok szeretettel várunk mindenkit "Nyuszi ül a fűben" elnevezésű lösz-szurdik túránkon.
 
Részletek a plakáton

10 éves az Óévbúcsúztató zsírégető túra

Felhívjuk minden túrázni és a karácsonyi bejglit ledolgozni vágyó figyelmét, hogy a Szekszárdi Klímakör és a Zöldtárs Alapítvány idén újra - immáron tizedik alkalommal - megrendezi az Óévbúcsúztató-zsírégető túrát.

Lösz-szurdik túra a Szüreti napokon

Lösz-szurdik túra a Szüreti napokon

Autómentes nap Szekszárdon 2022

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szekszárdi Klímakör és a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány „Családi Autómentes napot” szervez Szekszárdon
 
2022. szeptember 24-én (szombaton) 10:00 órától
 
Az akció célja, hogy ezen a napokon a városban érzékelhetően csökkenjen a gépjárműforgalom.
 
Hívunk és várunk Mindenkit, aki mozogni, bringázni szeretne:
- Szeptember 24-én (szombat) délelőtt 10:00 órától, a Garay térről induló kerékpártúrára
 
Kezdő bringások útvonala: Garay tér-Csatári körforgó-Tartsay utca-Vasúti átjáró-Hunyadi u. kereszteződés – Hunyadi u. – Prométheusz Park (távolság: 5 km, várható visszaérkezés: +1 óra, kb. 11:20 óra) 
 
Haladó bringások útvonala: Garay tér-Csatári körforgó-Tartsay utca-Vasúti átjáró-Hunyadi u. kereszteződés – Pollack u. – Tehermentesítő út (56-os főút) – Szatmári Kereskedőház (volt Opel Gemenc), - Rákóczi utca- Széchenyi utca- Prométheusz Park (távolság: 10 km, várható visszaérkezés: +1,5 óra, kb. 11:45 óra)
 
Részletek a plakátokon

    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kerékpárok ingyenes műszaki átvizsgálását a Garay téren Csankó Géza 9:30 órától vállalja.
 
A Prométheusz Parkba történő visszaérkezéskor ásványvíz várja a bringázókat.
 
A Városi Rendőrkapitányság támogatja az akciót, napközben a kerékpárosok biztonságérzetét javító fokozott rendőri jelenléttel, majd a kerékpáros túra rendőri biztosításával.
 
A kerékpáros túra műszaki biztosítását a Szőlőszem Egyesület végzi.
 
Az M-Digit Kft. színes plakátnyomtatással támogatja az autómentes napot.
 
A program létrejötte a Szekszárdi Klímakör támogatásának köszönhető.
 

Klímabarát Hosszúhetényi Szabadegyetem

A Klímabarát Települések Szövetsége (ahol Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009-óta tag) 2022. július 8-9-én szervezte meg a 2. Klímabarát Szabadegyetemet.
 
A jelenleg 83 önkormányzati taggal 
rendelkező Klímaszövetség a tavalyi kedvező visszhangra talált Gyenesdiási szabadegyetem után az idei évben a Baranya megyei Hosszúhetény településre hívta a klímaügy iránt kiemelten érdeklődő települések vezetőit, polgármestereket, önkormányzati képviselőket és a települési klímaügy civil résztvevőit. Szekszárdot a Szekszárdi Klímakör csapata, Baka Éva, Bíró Péter és Baka György képviselte a kétnapos szakmai fórumon.
 
A két nap programját a Klímaszövetség-Szabadegyetem csatolmány tartalmazza.
  
Dr. Csörnyei László Hosszúhetény Polgármesterének és Kovács Lajosnak, a Klímaszövetség elnökének megnyitója után Dr. Geresdi István professzor jégképződés, jégelhárítás izgalmas előadása indította el a 2 nap szakmai programját. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
A települést bemutató programok mellett Hosszúhetény helyi értékeinek bemutatására is sor került, pl. üvegmúzeum, faluház, helyi borászat.
  
A szakmai program talán legizgalmasabb része Pandur Zsanett 4 hektáros permakultúra elvei szerint működtetett gazdaságának megtekintése és bejárása volt. Hogyan lehetséges csak csapadékvízből megélnie a 3 fős családnak, tették fel többen a kérdést. A fiatalasszony vállalkoz
ó elmesélte, hogy a felszín alatti tartályba betárolt csapadékvízből fordított ozmózissal állítják elő az ivóvizet, a komposztvécé működtetéséhez nincs szükség vízre, a keletkező fekáliát komposztálják, a lejtős területen lezúduló csapadék vizet a saját területükre terelik, és még sok eredeti megoldást láthattak a résztvevők.
 
És most, amikor aszály és forróság van az ország nagyrészén, tényleg elgondolkodtató, hogy 2 dl pisit tényleg 10 liter ivóvízzel kell-e a szennyvíz telepre elindítani.
 
Baka György