Földhangoló tábor

Kedves Zöldtársak!
 
Nagy szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a Földhangoló tábort
 
A Földhangoló egy felnőtteknek szóló, egyhetes nyári tábor, amelyet idén már 8. alkalommal szerveznek meg.A tábor célja az ökotudatos, közösségi létezés útjainak bemutatása. A tábor fizikai, szellemi és lelki kaland is egyben.
 
A fizikai kalandot a gyakorlati programok jelentik (pl. kézműveskedés, kertészkedés), a szellemi részt az előadások/beszélgetések biztosítják (amelyeken kifejezett szándék a vita generálása, az eltérő vélemények kulturált ütköztetése, így az álláspontok közös alakítása), a lelki kalandot pedig a közösségi együttlét tevékenységei adhatják meg (kirándulás, tábortűz-zenélés, játék, filmnézés)
 
 
„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”
  

HÚSVÉTI NAGYTAKARÍTÁS SZEKSZÁRDON, 4 HELYSZÍNEN

2022 ÁPRILIS 9-ÉN 9:00 ÓRÁTÓL
 
NEM BÁNTJA A SZEMÉT A SZEMÉT?
 
Ha igen, akkor csatlakozzon a Szekszárdi Hulladékkommandó* 2022. április 9-i Húsvéti nagytakarításához. Az alábbi lehetőségeket kínáljuk:
 
1. A Szőlő-Szem Egyesület nevében várunk minden jóérzésű környezetvédőt, aki velünk együtt megtisztítaná (most éppen) Csötönyi-völgyben az utak mentét.
 
Találkozás a Csötönyi-völgy Déli bejáratánál április 9-én 9:00 órakor.
 
Eszközökről (zsák, kesztyű) mi gondoskodunk, a jókedvet, lelkesedést mindenki hozza magával. Láthatósági mellényt hozzatok! Várunk Szeretettel, ha Neked is fontos a természet, a környezetünk tisztasága! Szervező: Bartók Julianna, Mobil: 06-30/257-4470 
 
2. Ha a „Fősővároshoz” laksz közelebb, akkor csatlakozhatsz a Szekszárdi Fősővárosi Kör szemétszedő csapatához.
 
Gyülekező a Kápolna téren 2022. április 9-én, 9:00 órakor.
 
Szemétszedő zsákot és kesztyűt adunk, láthatósági mellényt hozzál magaddal. Szervező: Szollár Zoltán, Mobil: 06-20/247-4822
 
3. A Szekszárdi Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület, Zöldtárs Alapítvány és a Zölden Szekszárdon és Környékén Facebook csoport a Szekszárd Déli üzletközpont (Mc. Donald’s, Park Center, Tesco áruház, XXL Bevásárló központ, Diegó Szőnyeg, OBI, SZ+C) környékén elszórt szemét összegyűjtését tervezi.
 
Április 9-én 9:00 órakor az XXL bevásárló központ parkolójába várjuk az önkénteseket. 
 
Szemétszedő zsákot és kesztyűt adunk, láthatósági mellényt hozzál magaddal. Szervező: Baltavári István, mobil: 06-30/9466-977
 
4. Ha Újvároshoz laksz közelebb, akkor gyere Újvárosba, ahol a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör koordinálja Damjanich utcától az Újvárosi Temetőig az utcák és a terek (Bukovinai Székelyek tere, Pázmány tér, Újvárosi Templom környéke stb.) megtisztítását.
 
Ha jönnél és még nem hívtak, akkor csatlakozz a Társaskör szemétszedő csapatához! Szemétszedő zsákot és kesztyűt adunk. Gyülekező a Szent István Ház udvarán (Szekszárd, Rákóczi u. 69-71.)
 
2022. április 9-én, 9:00 órakor. Szervező: Horváth Jánosné, Edit, Mobil: 06-20/524-6820 
 
További információ:
 
Zöldtárs Alapítvány
Baka György
E-mail: info@zoldtars.hu
Mobil: 06-30/9574-835
  
Eső esetén a HÚSVÉTI NAGYTAKARÍTÁST 2022. ÁPRILIS 10-ÉN (Vasárnap) 10:00 ÓRÁTÓL tartjuk meg.
 
*A Szekszárdi Hulladékkommandót az alábbi 6 civilszervezet hozta létre 2020-ban:
- Szekszárdi Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület,
- Szekszárd-újvárosi Római Katolikus Társaskör
- Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület,
- Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány,
- Szekszárdi Fősővárosi Kör,
- Zölden Szekszárdon és Környékén Facebook csoport

Autómentes nap 2021

 

Szüreti napi lösz szurdik túra

Éghajlati sérülékenység és alkalmazkodási kihívások a Szekszárdi Borvidéken

Az éghajlat változása olyan kihívások elé állítja a bortermelőket, ami az ágazat jelenére és jövőjére is kihat - olvasható Dr. Buzási Attila a Budapesti Műszaki Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszékének tanszékvezető helyettesének publikált kutatásában. 
 
 Sajtóközlemény
 
A tanulmány (eredeti angol nyelven) alábbi címen érhető el: https://www.mdpi.com/2225-1154/9/2/25. A tanulmány magyar nyelven (köszönjük Heimann Zoltánnak a fordítást és dr. Buzási Attila lektorálását) innen letölthető.

Szemétszüret Szekszárdon

Bognár Cecil népművelő, tárogató művész „Honfoglalás” című zeneszámára gyülekeztek április 24-én délelőtt 9 órára a Szekszárdi Hulladékkomandó által a Föld Napja alkalmából meghirdetett szemétgyűjtésre a lelkes szekszárdi önkéntesek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
A Föld Napja rendezvények (Magyarországon 31 éve, a világon 51 éve) arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlszaporodott emberiség (24 óránként egy teljes Tolna megyével, 210.000 fővel nő az emberiség létszáma) a fogyasztási őrületével tönkreteszi a környezetünket és az éghajlatunkat, szemétlerakóvá változtatja a Földet. Ezen a napon a szekszárdiak egy kicsi, de annál lelkesebb csapata, mindösszesen 54 önkéntes, védőkesztyűvel, szemeteszsákkal és szemétszúró bottal felfegyverkezve arra tett kísérletet, hogy a Csatári-körforgalomtól kiindulva, a Tesco- XXL parkolón-OBI parkolón és azok tágabb környezetén keresztül, egészen az ÖMV benzinkútig leszüretelje a mások által szétdobált szemetet. A „szemétszüret” sikeres volt! A közel két óra alatt az Önkéntesek több mint 60 db 50 literes zsák szemetet, rozsdás mosógépet, kiszuperált matracot és számtalan elhagyott-eldobált tárgyat gyűjtöttek be, három köbméter fölötti mennyiségben. Az Önkéntesek hosszú sorából is ki kell emelni az SZ+C Stúdió Kft-t, akik 10 fővel, és a Spurkerék Modellező Sportegyesület csapatát, akik 12 fővel vettek részt a mások szemétének összegyűjtésében.
 
A megtisztított terület most „szeméttől csendes”, nem kiabálnak az üzletekből kisétáló vásárlók, az autósok által szétdobált szemetek. Tegyük szóvá mindannyian, ha legközelebb a bevásárlóközpontok környékén, vagy máshol szemetelőt látunk. A szemetes hely előbb-utóbb szemét egy hely lesz Mindannyiunknak.
 
 

Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi...

Az emberiséget egy éve sújtó koronavírus pandémiából mi Magyarországon valószínűleg ez év nyárára-őszére kilábalunk, de a globális éghajlatváltozásba egészen biztosan továbbra is befelé megyünk. Ha bárkinek ezzel kapcsolatosan még kétségei lennének, a kétségek eloszlatására kiváló lehetőséget kínált az Áder János Köztársasági elnök fővédnöksége és Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztérium Minisztere védnökségével 2021. április 12 – 15 között, a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett négynapos Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia.
 
A konferencia az alábbi 11 szekcióban, közel 300 előadás, majd szekciónként kerekasztal megbeszélések keretében, a hazai tudományos élet és az éghajlatváltozásban érintett szakterületek jeles képviselőinek részvételével tárgyalta meg az éghajlatváltozás ügyét. A jelenlegi helyzetet, a leginkább valószínű jövőbeli történéseket és a legsúlyosabb következmények csökkentésének lehetőségeit.
 

Szőlővenyige és ágnyesedék aprítási lehetőség

Az avar és kerti hulladékok égetésének 2021. január 1-től történő betiltása (a Kormány a veszélyhelyzet végéig még engedélyezte az égetést) miatt sok szekszárdi telektulajdonos részéről felmerült a szőlővenyige és ágnyesedék aprításának igénye. Sokféle elektromos és benzinmotoros aprítógépet kínál a kereskedelem, de az is megfontolandó, hogy aprításra szakosodott vállalkozót bízzunk meg az aprítással.
 
Az Alapítvány igyekszik segíteni az aprítás elterjedését, ezért elkezdte összegyűjteni a környéken elérhető lehetőségeket. Szívesen fogadjuk további vállalkozók, önkéntesek jelentkezését, akik aprítást vállalnak.
 

Avar és kertihulladékok égetésének betiltása: bosszúság és lehetőség?

A Parlament 2020-ban a környezet védelméről szóló törvény (1995. évi LIII., Kt.) 48. §-nak 4/b. pontját (Kt.48. § (4) A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik: b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása) törölte, és ezzel 2021. január 1-től megszüntette a települési önkormányzatok avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályozási lehetőségét.
 
2021. január 1-től a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 27. (2) bekezdése szerint: „Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad.”

Egyszerűen fogalmazva: tilos bármilyen eredetű kerti hulladék égetése!
 
Mit tehetünk?
 
A, Bosszankodunk. B, Tájékozódunk. C, Cselekszünk. D, Magaságyást építünk. E, Dombágyást építünk.
 
A tájékozódást és cselekvést elősegítve részletes szakmai összefoglalót és gyakorlati útmutatót készített Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke.
(kattintásra letölthető)
 
Olvassuk, terjesszük, népszerűsítsük!

Törvény a klímavédelemről

Az Országgyűlés a 2020. június 3-i ülésnapján fogadta el a 2020. évi XLIV. törvényt a klímavédelemről.
 
A törvény innen letölthető.