Húsvéti lösz-szurdik túra

Itt a jó idő, a tavasz, a húsvét. Mi mást is csinálhatnánk, mint hogy túrázunk egy nagyot a szekszárdi tájakon.
 
Sok szeretettel várunk mindenkit "Nyuszi ül a fűben" elnevezésű lösz-szurdik túránkon.
 
Részletek a plakáton

10 éves az Óévbúcsúztató zsírégető túra

Felhívjuk minden túrázni és a karácsonyi bejglit ledolgozni vágyó figyelmét, hogy a Szekszárdi Klímakör és a Zöldtárs Alapítvány idén újra - immáron tizedik alkalommal - megrendezi az Óévbúcsúztató-zsírégető túrát.

Lösz-szurdik túra a Szüreti napokon

Lösz-szurdik túra a Szüreti napokon

Autómentes nap Szekszárdon 2022

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szekszárdi Klímakör és a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány „Családi Autómentes napot” szervez Szekszárdon
 
2022. szeptember 24-én (szombaton) 10:00 órától
 
Az akció célja, hogy ezen a napokon a városban érzékelhetően csökkenjen a gépjárműforgalom.
 
Hívunk és várunk Mindenkit, aki mozogni, bringázni szeretne:
- Szeptember 24-én (szombat) délelőtt 10:00 órától, a Garay térről induló kerékpártúrára
 
Kezdő bringások útvonala: Garay tér-Csatári körforgó-Tartsay utca-Vasúti átjáró-Hunyadi u. kereszteződés – Hunyadi u. – Prométheusz Park (távolság: 5 km, várható visszaérkezés: +1 óra, kb. 11:20 óra) 
 
Haladó bringások útvonala: Garay tér-Csatári körforgó-Tartsay utca-Vasúti átjáró-Hunyadi u. kereszteződés – Pollack u. – Tehermentesítő út (56-os főút) – Szatmári Kereskedőház (volt Opel Gemenc), - Rákóczi utca- Széchenyi utca- Prométheusz Park (távolság: 10 km, várható visszaérkezés: +1,5 óra, kb. 11:45 óra)
 
Részletek a plakátokon

    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kerékpárok ingyenes műszaki átvizsgálását a Garay téren Csankó Géza 9:30 órától vállalja.
 
A Prométheusz Parkba történő visszaérkezéskor ásványvíz várja a bringázókat.
 
A Városi Rendőrkapitányság támogatja az akciót, napközben a kerékpárosok biztonságérzetét javító fokozott rendőri jelenléttel, majd a kerékpáros túra rendőri biztosításával.
 
A kerékpáros túra műszaki biztosítását a Szőlőszem Egyesület végzi.
 
Az M-Digit Kft. színes plakátnyomtatással támogatja az autómentes napot.
 
A program létrejötte a Szekszárdi Klímakör támogatásának köszönhető.
 

Klímabarát Hosszúhetényi Szabadegyetem

A Klímabarát Települések Szövetsége (ahol Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009-óta tag) 2022. július 8-9-én szervezte meg a 2. Klímabarát Szabadegyetemet.
 
A jelenleg 83 önkormányzati taggal 
rendelkező Klímaszövetség a tavalyi kedvező visszhangra talált Gyenesdiási szabadegyetem után az idei évben a Baranya megyei Hosszúhetény településre hívta a klímaügy iránt kiemelten érdeklődő települések vezetőit, polgármestereket, önkormányzati képviselőket és a települési klímaügy civil résztvevőit. Szekszárdot a Szekszárdi Klímakör csapata, Baka Éva, Bíró Péter és Baka György képviselte a kétnapos szakmai fórumon.
 
A két nap programját a Klímaszövetség-Szabadegyetem csatolmány tartalmazza.
  
Dr. Csörnyei László Hosszúhetény Polgármesterének és Kovács Lajosnak, a Klímaszövetség elnökének megnyitója után Dr. Geresdi István professzor jégképződés, jégelhárítás izgalmas előadása indította el a 2 nap szakmai programját. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
A települést bemutató programok mellett Hosszúhetény helyi értékeinek bemutatására is sor került, pl. üvegmúzeum, faluház, helyi borászat.
  
A szakmai program talán legizgalmasabb része Pandur Zsanett 4 hektáros permakultúra elvei szerint működtetett gazdaságának megtekintése és bejárása volt. Hogyan lehetséges csak csapadékvízből megélnie a 3 fős családnak, tették fel többen a kérdést. A fiatalasszony vállalkoz
ó elmesélte, hogy a felszín alatti tartályba betárolt csapadékvízből fordított ozmózissal állítják elő az ivóvizet, a komposztvécé működtetéséhez nincs szükség vízre, a keletkező fekáliát komposztálják, a lejtős területen lezúduló csapadék vizet a saját területükre terelik, és még sok eredeti megoldást láthattak a résztvevők.
 
És most, amikor aszály és forróság van az ország nagyrészén, tényleg elgondolkodtató, hogy 2 dl pisit tényleg 10 liter ivóvízzel kell-e a szennyvíz telepre elindítani.
 
Baka György
 
 

Földhangoló tábor

Kedves Zöldtársak!
 
Nagy szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a Földhangoló tábort
 
A Földhangoló egy felnőtteknek szóló, egyhetes nyári tábor, amelyet idén már 8. alkalommal szerveznek meg.A tábor célja az ökotudatos, közösségi létezés útjainak bemutatása. A tábor fizikai, szellemi és lelki kaland is egyben.
 
A fizikai kalandot a gyakorlati programok jelentik (pl. kézműveskedés, kertészkedés), a szellemi részt az előadások/beszélgetések biztosítják (amelyeken kifejezett szándék a vita generálása, az eltérő vélemények kulturált ütköztetése, így az álláspontok közös alakítása), a lelki kalandot pedig a közösségi együttlét tevékenységei adhatják meg (kirándulás, tábortűz-zenélés, játék, filmnézés)
 
 
„Az igazi felfedezéshez nem új tájak kellenek, hanem új szemek.”
  

HÚSVÉTI NAGYTAKARÍTÁS SZEKSZÁRDON, 4 HELYSZÍNEN

2022 ÁPRILIS 9-ÉN 9:00 ÓRÁTÓL
 
NEM BÁNTJA A SZEMÉT A SZEMÉT?
 
Ha igen, akkor csatlakozzon a Szekszárdi Hulladékkommandó* 2022. április 9-i Húsvéti nagytakarításához. Az alábbi lehetőségeket kínáljuk:
 
1. A Szőlő-Szem Egyesület nevében várunk minden jóérzésű környezetvédőt, aki velünk együtt megtisztítaná (most éppen) Csötönyi-völgyben az utak mentét.
 
Találkozás a Csötönyi-völgy Déli bejáratánál április 9-én 9:00 órakor.
 
Eszközökről (zsák, kesztyű) mi gondoskodunk, a jókedvet, lelkesedést mindenki hozza magával. Láthatósági mellényt hozzatok! Várunk Szeretettel, ha Neked is fontos a természet, a környezetünk tisztasága! Szervező: Bartók Julianna, Mobil: 06-30/257-4470 
 
2. Ha a „Fősővároshoz” laksz közelebb, akkor csatlakozhatsz a Szekszárdi Fősővárosi Kör szemétszedő csapatához.
 
Gyülekező a Kápolna téren 2022. április 9-én, 9:00 órakor.
 
Szemétszedő zsákot és kesztyűt adunk, láthatósági mellényt hozzál magaddal. Szervező: Szollár Zoltán, Mobil: 06-20/247-4822
 
3. A Szekszárdi Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület, Zöldtárs Alapítvány és a Zölden Szekszárdon és Környékén Facebook csoport a Szekszárd Déli üzletközpont (Mc. Donald’s, Park Center, Tesco áruház, XXL Bevásárló központ, Diegó Szőnyeg, OBI, SZ+C) környékén elszórt szemét összegyűjtését tervezi.
 
Április 9-én 9:00 órakor az XXL bevásárló központ parkolójába várjuk az önkénteseket. 
 
Szemétszedő zsákot és kesztyűt adunk, láthatósági mellényt hozzál magaddal. Szervező: Baltavári István, mobil: 06-30/9466-977
 
4. Ha Újvároshoz laksz közelebb, akkor gyere Újvárosba, ahol a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör koordinálja Damjanich utcától az Újvárosi Temetőig az utcák és a terek (Bukovinai Székelyek tere, Pázmány tér, Újvárosi Templom környéke stb.) megtisztítását.
 
Ha jönnél és még nem hívtak, akkor csatlakozz a Társaskör szemétszedő csapatához! Szemétszedő zsákot és kesztyűt adunk. Gyülekező a Szent István Ház udvarán (Szekszárd, Rákóczi u. 69-71.)
 
2022. április 9-én, 9:00 órakor. Szervező: Horváth Jánosné, Edit, Mobil: 06-20/524-6820 
 
További információ:
 
Zöldtárs Alapítvány
Baka György
E-mail: info@zoldtars.hu
Mobil: 06-30/9574-835
  
Eső esetén a HÚSVÉTI NAGYTAKARÍTÁST 2022. ÁPRILIS 10-ÉN (Vasárnap) 10:00 ÓRÁTÓL tartjuk meg.
 
*A Szekszárdi Hulladékkommandót az alábbi 6 civilszervezet hozta létre 2020-ban:
- Szekszárdi Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület,
- Szekszárd-újvárosi Római Katolikus Társaskör
- Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület,
- Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány,
- Szekszárdi Fősővárosi Kör,
- Zölden Szekszárdon és Környékén Facebook csoport

Autómentes nap 2021

 

Szüreti napi lösz szurdik túra

Éghajlati sérülékenység és alkalmazkodási kihívások a Szekszárdi Borvidéken

Az éghajlat változása olyan kihívások elé állítja a bortermelőket, ami az ágazat jelenére és jövőjére is kihat - olvasható Dr. Buzási Attila a Budapesti Műszaki Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszékének tanszékvezető helyettesének publikált kutatásában. 
 
 Sajtóközlemény
 
A tanulmány (eredeti angol nyelven) alábbi címen érhető el: https://www.mdpi.com/2225-1154/9/2/25. A tanulmány magyar nyelven (köszönjük Heimann Zoltánnak a fordítást és dr. Buzási Attila lektorálását) innen letölthető.