ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Ezzel a címmel rendezett konferenciát a Klímabarát Települések Szövetsége Budapesten, a XII. kerületi MOM Kulturális Központban. A tanácskozás témáit sajtótájékoztatón ismertette Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, Bencsik János országgyűlési képviselő, a Gazdasági Bizottság Energetikai Albizottságának elnöke, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója.

„Szervezetük településeket, helyi közösségeket fog össze, közös erővel próbálunk tenni az éghajlatváltozást előidéző káros hatások csökkentése érdekében, s közösen szeretnének megfelelő megoldásokat találni az alkalmazkodás kérdéseire” – foglalta össze röviden Kovács Lajos a Klímabarát Települések Szövetségének tevékenységét. A szövetség elnöke a konferencia sajtótájékoztatóján bejelentette: munkájukhoz mostantól a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központja ad tudományos hátteret, amellyel együttműködési megállapodást kötnek.

„Magyarországon az elmúlt húsz évben mintegy 40%-kal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, miközben globálisan tovább növekedett a kibocsátás” – mondta el Bencsik János. Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke és a Gazdasági Bizottság Energetikai Albizottságának elnöke kiemelte: a sikeres éghajlat-politika a kibocsátás csökkentéséből, másrészt az alkalmazkodási keretrendszer kialakításából áll.

A szakpolitikus szerint hozhatunk erőfeszítéseket lokálisan vagy nemzetállami szinten, de mi, kis országként nem tudjuk érdemben befolyásolni a globális éghajlat-változási folyamatokat, melyek kedvezőtlen hatásai bennünket is érintenek. Úgy vélte: „bután viselkednénk”, ha ebben a helyzetben az alkalmazkodási feltételeket nem teremtenénk meg. Bencsik János megjegyezte: a 2014-2020-as uniós költségvetés is alkalmazkodási kényszerhelyzetet fog teremteni, hiszen a most megnyíló források 25-30%-a az éghajlatváltozással kapcsolatos kibocsátás csökkentésre és az alkalmazkodási feltételek javítására fordítandó.

Az alkalmazkodás, ahogy Bencsik János fogalmazott, létfeltételeink biztosítását jelenti a változó körülmények között: azt, hogy „télen ne fagyjunk meg, nyáron elviselhető legyen a hőmérséklet a lakásunkban, legyen villamos-energia ellátás, legyen megfelelő minőségű és megfizethető élelmiszer mindenkinek az asztalán, ivóvíz-ellátási problémák ne merüljenek fel, a közlekedési rendszerek működőképesek maradjanak.”

A politikus elmondta: a Klímabarát Települések Szövetsége által rendezett konferencia rámutat arra, hogy Magyarország, és az országon belül a különböző tájak, térségek, települések, illetve a gazdasági ágazatok, nagy közszolgáltatások milyen mértékben vannak kitéve az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak, mennyiben van meg a gazdasági vagy tudásbeli alkalmazkodóképesség, s ennek következtében mennyire sérülékeny az adott terület.

„A klímaváltozással kapcsolatban a településeknek is van dolguk” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint kettős teendőről van szó: vizsgálni szükséges, hogyan alkalmazkodjunk ehhez a folyamathoz, valamint tenni kell a klímaváltozás lassítása érdekében. Az alkalmazkodás lehetőségei kapcsán a XII. kerület polgármestere példaként hozta fel, hogy az önkormányzat építésigazgatási eszközökkel ösztönözheti az új épületek tervezőit, igazodjanak a változó körülményekhez – az egyre melegebb nyarak miatt legyenek nagyobb figyelemmel az árnyékolási igényekre, vagy alakítsanak ki zöldtetőt, amely természetes módon védi az épületet a felforrósodástól.

Pokorni Zoltán polgármester tájékoztatása szerint az általa vezetett önkormányzat, amely az elsők között csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, több intézkedésével is lépéseket tett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, s igyekszik jó példát mutatni a polgároknak. Megemlítette a kerületi intézmények hőszigetelését, fűtési rendszereinek korszerűsítését, a napelemes rendszerek kiépítését, a városüzemeltetési célú elektromos autó használatát, az avarégetés tiltását és a komposztálás támogatását, illetve azt is, hogy a polgármesteri hivatalból és az önkormányzat által fenntartott intézményekből kitiltották a PET-palackos ásványvizeket, üdítőket. A kerület vezetője a konferencia védnökeként úgy vélte: a Klímabarát Települések Szövetségének rendezvénye hozzájárulhat ahhoz, hogy a települések a jó gyakorlatokat átadhassák egymásnak.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, dr. Feldman Zsolt elmondta: a mezőgazdaság a klímaváltozás minden apró mozzanatát megérzi, ezért ezen a területen már számos alkalmazkodási gyakorlatot kifejlesztettek. Ezek alapján – tette hozzá – az önkormányzatok, települések számára is fel tudnak mutatni jó példákat, akár a zöldterület-gazdálkodás kapcsán, amely komoly agrárszakmai ismereteket igényel, így ezen a területen különösen hasznos lehet az alkalmazkodással kapcsolatos szakmai tudás átadása.

Dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója közölte: intézményükben két évvel ezelőtt létrejött a Nemzeti Alkalmazkodási Központ, amely szakmai hátteret biztosít a klíma- és alkalmazkodási politika számára, annak érdekében, hogy a döntéshozók megfelelő felkészültséggel hozhassák meg döntéseiket. A központ hozzájárult az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elkészítéséhez, jelenleg pedig kiemelt feladatuk a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer felépítése, amely komplex tudásbázist tesz elérhetővé a településvezetők, a politikai döntés-előkészítők, szakpolitikusok vagy akár a tudományos kutatók számára.

A sajtótájékoztatót követő konferencia megnyitóján Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a gyakorlati teendők a településeken jelentkeznek, ezért meg kell ismerni a jó példákat – ehhez nyújthat segítséget a szövetség által szervezett szakmai találkozó. Mint mondta: szervezetük célja „egy olyan ember- és közösségközpontú, de fenntartható településrendszer kialakítása, amely biztosítja az ország minden polgárának, hogy békés, nyugodt jövő elé nézhessen.”

Az elnök megemlítette, hogy idén augusztus 19-e volt az a dátum, amikorra a Föld lakossága felélte azokat az erőforrásokat, amelyeket bolygónk egy év alatt biztosítani képes – december végéig tehát „hitelből fogyasztunk”, gyermekeink, unokáink tartalékait éljük fel. Ez a dátum évről évre előrébb tolódik, ami kapcsán Kovács Lajos hangsúlyozta: „nem szabad tétlenül szemlélnünk ezt a folyamatot, hiszen ha így teszünk, már lehet, hogy túl késő lesz”.

A konferencia első előadójaként dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a mezőgazdaság példaértékű alkalmazkodási gyakorlatairól. Dr. Pálvölgyi Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője a települések éghajlati sebezhetőségéről és az alkalmazkodás lehetőségeiről beszélt, majd Bessenyei Mónika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Tudásszervező Központjának megbízott vezetője a képzés és a fenntartható működés megteremtésének összefüggéseiről szólt. Moskovics Krisztina, az Energia-hatékony Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető titkára a panelházak energiahatékony felújítását népszerűsítő Staccato Projekt tapasztalatait ismertette, őt követően pedig dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere az innovatív település-menedzsmentre mutatott példát.

Az előadások után a települések éghajlati alkalmazkodásának felméréséről folytattak műhelyvitát, melynek keretében bemutatatták a Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia, valamint az úgynevezett önkormányzati alkalmazkodási barométert (gyors tesztet). A konferencia zárásaként együttműködési megállapodást írt alá a Klímabarát Települések Szövetsége és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központja.

"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap