Aszaljunk - Érdemes nekilátni!

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét. Őseink leggyakrabban napon illetve tűzön aszaltak. Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja, hiszen míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig felhasználhatjuk az ízletes végeredményt. Az aszalás további előnye, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének.

1, Mit aszaljunk?
Gyümölcsöt, zöldséget, gombát, gyógynövényt, stb., amit megtermeltünk, vagy olcsóbban megvásároltunk.

2, Hogyan készítsük elő a gyümölcsöt, zöldséget?
Mossuk tisztára, szedjük ki a magot, daraboljuk 1-2 cm vastag szeletekre. A barnulásra hajlamos gyümölcsöt félórára tegyük citromsavas (borkősavas) vízbe ( 10 liter vízbe egy csapott evőkanál kristályos citromsav, vagy borkősav). Az aszalás és tárolás alatti penészesedés megelőzése érdekében 10 liter vízbe tegyünk egy csapott kávéskanál borkén port. Csepegtessük le alaposan az előbbi módon előkészített gyümölcsöt.

3, Hogyan aszaljunk?
Főszabály: minél több száraz és meleg levegővel érintkezik az aszalandó gyümölcs, annál gyorsabban aszalódik. ( Akkor kész, amikor kézzel nedvességet már nem tudunk kipréselni, „gumis” állapotú.) Aszalni lehet a napra kitett közönséges műanyag tálcán is ( a rovarok ellen szúnyoghálóval takarjuk le), 1-2 naponta forgassuk meg a gyümölcsöt. Hatékonyabb az aszalás, ha fakeretre kifeszített szúnyoghálóra tesszük a gyümölcsöt, mert alulról is kap levegőt. Ennél is hatékonyabb az aszalás, ha a fakeretet fekete felületre (pl. fóliára) tesszük, mert a felfelé áramló melegebb levegő gyorsabban szárítja a gyümölcsöt. A napelemes gyümölcsaszaló az előbbi szempontoknak megfelelően készült szerkezet. Figyeljünk az aszaló csapadék elleni védelmére.

4, Az aszalványok tárolása
A kész és kihűlt aszalványt zárható befőttes üvegekben célszerű tárolni, a gombás és rovarfertőzések megelőzése érdekében.

5, Mire figyeljünk az aszalás során?
Meleg, napos és levegős (légmozgásos) hely biztosítása. A nap nemcsak szárít, de fertőtlenít is! Rovarok elleni védelem: muslincák, hangyák kizárása az aszalótérből (szúnyogháló alúl-felül). Eső elleni védelem ( fólia, átlátszó műanyag, lexán-lemez tető). Rendszeres napi ellenőrzés, az aszalás folyamatának nyomon követése, a penészes gyümölcsök eltávolítása. Az aszaló tisztántartása.

6, Mennyi nyersanyagból mennyi aszalvány keletkezik?
Alapvetően a gyümölcs (zöldség) szárazanyag tartalmától függ. 1 kg kékszilvából kb. 20%-os a kihozatal (20 dkg), 1 kg paradicsomból vagy nyári almából ennél kevesebb.

7, Figyelmeztetés!
Magyar aszalványt egyetek, hogy ne nyikorogjon a beletek!


Készítette: Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány
74/414-217
2012-08-13