ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Kővári Ildikónak, az Alisca Terra Kft. kommunikációs vezetőjének meghívására augusztus elején a cikói regionális lerakóra látogattak el a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány munkatársai. Velük tartott Páll Laura, a Szépítsük együtt Szekszárdot program koordinátora is.

Az Alapítvány munkatársait Németh László a Kft. üzemeltetési igazgatója fogadta a telep bejáratánál, a hídmérlegnél.

A hídmérleg az a kritikus pont, ahol minden beszállításra kerülő hulladékot kilógrammra pontosan megmérnek, és jegyzőkönyvbe rögzítenek. Ezek az adatok képezik majd az elszámolás alapját is. Az a település (és annak lakosai), akik több szemetet termelnek, többet is fizetnek.


A tárlatvezetés a lerakóhelyen folytatódott. A jelenlegi tervek szerint a most még csak szigetelt gödörnek látszó lerakóra kerül majd Szekszárd és a környező 100 településeken élő közel 200 ezer lakos következő 20-25 évi szemete. A „gödör” egy kb. 10 hektár alapterületű mélyedés a dombok közt, amelyet 1,2 millió m³ (kb. 1,2 millió tonna) hulladék tárolására terveztek. Ebben egy 35 tonnás kompaktor („körmös úthenger”) is tömöríti a hulladékot, hogy a lehető legkisebb térfogatra zsugorodjon, és kitartson a tervezett ideig. Ezzel a tömörítéssel jön ki a hozzávetőleg 1 m³/tonna arány. Németh László érdekességként elmondta, hogy ha egy zsugorítatlan PET-palack felett 1 méteres szemétréteg van, akkor már ez a 35 tonnás gép sem tudja összepréselni (!) – íme, az egyik ok, hogy miért is kéne a PET –flakonokat összenyomva kidobnunk. Az alulról szigetelt lerakó kazettás felosztása lehetővé teszi, hogy egy-egy részét külön kezeljék gáz- és csurgalékvíz-elvezetés szempontjából. A csurgalékvizet egy szomszédos gyűjtőbe engedik, ahonnan szivattyúk segítségével visszapermetezik a szeméthalmokra.
A lerakót egyébként az üzemeltetők 20-25 év alatt szeretnék megtölteni; kérdés, hogy elég lesz-e a kapacitás ennyi időre a szemét keletkeződésének mai üteme mellett? Baka György, az Alapítvány elnöke egy rövid számolással támasztotta alá a felmerült kérdést. Ha egy lakos éves szinten kb. 300 kg szemetet termel, akkor a 200.000 lakos 20 év alatt kb. 1,2 millió tonnát. És akkor még nem beszéltünk a vállalkozásoknál, intézményeknél keletkező hulladék elhelyezéséről. E rövid számolgatásból is kitűnik, hogy drasztikusan csökkenteni kell a lerakóra kihordott, úgynevezett maradék szemetet, és rendkívüli mértékben fel kell futtatni a szelektív gyűjtést és a komposztálást.

A következő megállónk a válogató volt, ahol a lakosság és a vállalkozások által szelektíven gyűjtött hulladékok (itt már másodnyersanyagok) kerülnek utóválogatásra. Jelenleg a próbaüzem folyik, az átadásra néhány héten belül kerülhet sor. Tóth József, a létesítmény vezetője elmondta, hogy maximálisan fel vannak készülve a jelenleg 41 településről ideszállított szelektív hulladék kezelésére sőt, ha ez a szám bővül, még azt is tudják vállalni, ugyanis próbák során kiderült, hogy az évi 15.500 tonnára tervezett kapacitásnál többet tud a technológia.

A válogatócsarnokban az Alapítvány munkatársai nagyon elcsodálkoztak, amikor a válogatósor elé leborított műanyagpalack halmot meglátták. Ugyanis a flakonok legalább 95 %-a lapítatlanul hevert ott. Így már érthetővé vált az is, hogy Szekszárdon miért telnek meg olyan gyorsan a szelektív szigetek sárga-műanyag edényei, és lesznek mellettük kisebb-nagyobb műanyag hegyek.

A probléma érzékeltetésére azonnal helyszíni kísérletet szerveztünk. A válogató vezetőjétől kértünk 100 db 1,5 literes műanyag palackot, amit elkezdtünk egy 70 literes zsákba beledobálni. Meglepődtünk, amikor megszámoltuk, hogy csak 34 db fért bele. Ezt követően a másik 70 literes zsákba már összegyűrve, taposva, lapítva dobáltuk a PET palackokat. A meglepetésünk most még nagyobb volt, ugyanis könnyedén belefért 92 db!

(A két zsák egymás mellett szerepel a fotón.)  A 4 fős lapítóbrigád megállapította, hogyha egy kicsit alaposabban lapítunk, mind a 100 db belefért volna, tehát kb. háromszor annyi flakont lehetne lapítva elhelyezni ugyanannyi helyen. (Azt már mondani sem kell, hogy a Szekszárd-Cikó közötti oda-vissza 60 km-es szállítási költséget, az egy forduló helyett a hármat a szekszárdiak fizetik meg a szemétdíjban!)

Mindez arra ösztönzött bennünket, hogy ezekre a dolgokra a lakosság figyelmét is felhívjuk. Így született meg a „Tapossa laposra!” névre keresztelt programunk ötlete, melyet a Szekszárdi Szüreti Fesztivál keretein belül fogunk megvalósítani az Alisca Terra Kft. segítségével, és amely a város általános és középiskolásainak játékos vetélkedőjével hivatott demonstrálni a helyzetet.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap