ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata évente kb. 80 Millió forintot költ (a Szekszárdiak pénzéből) a város zöldterületeinek 6-8 alkalommal történő kaszálására, virágok és fák ültetésére. Az évente elültetett 200-300 facsemete nagyobb része azonban siralmas sors elé néz, gondatlanságból elkövetett gyilkosság áldozatává válik! 
 
Szekszárd egy kellemes, szerethető, zöld kisváros. Az Önkormányzat, a civilszervezetek és a lakosok is már régen felismerték, hogy a zöld gyep, a bokrok és fák környezetében jobb élni, mint a betonnal, aszfalttal, kővel burkolt felületek mellett, legyen szó akár a saját kiskertünkről, vagy a városi közterületekről. Ezért gyepesítünk, bokrosítunk és fákat telepítünk. Az utóbbi évtizedekben hozzászoktunk ahhoz, hogy a gyepterületeket rendszeresen kaszáljuk, a 30-40 cm-es fű (esetleg gyom) már zavarja a szemünket és fűnyíró, kaszálógép után kiáltunk. Míg régebben a város közterületein is kézi kaszával vágták a füvet, (ma már kaszálni tudó embert se nagyon találnánk), napjainkra a motoros fűnyírók időszaka érkezett el. Hatalmas a választék: elektromos, benzinmotoros, damilos és vágóasztalos, tolható és önjáró fűnyírók garmadája kacsint ránk a reklámokból.
 
A gyors és (költség) hatékony gépek alkalmasak a kisebb-nagyobb területek rendszeres kaszálására. A rendszeresen kaszált gyep a rendezett városi közterület látszatát kelti, öröm a szemnek, öröm a város vezetőinek (hogy rendben tartják a várost), öröm a lakosnak (hogy szép, rendezett városban lakhat).
 
És egy reggel újra elérkezett a kaszálás ideje, megint megnőtt a fű, kaszáért kiállt. A gyakorlott kaszáló-kommandósok profi csapata felsorakozik a város szélén. Nem sokat beszélnek, már szavak nélkül is tudják, hogy mit kell tenniük.
 
Az önjáró vágóasztalos fűnyírós indul először, gyakorlottan szlalomozik a fák mellett, majd útja végén egy kisebb fa mellett pördül vissza. Mivel profi, ezért óriáslesikló síelő módjára pördíti vissza a fa körül a gépet, ehhez képest elhanyagolható az a tenyérnyi sérülés, amit a facsemete törzsén okozott.
  
Őt követik a damilos terminátorok. Utánuk már álló fű nem maradhat. Amit a vágóasztalos a fák körül meghagyott, azt a damilos brigád takarítja el. Fel-felsíró zümmögésük mögül is kihallatszik a mozgalmi nóta üzenete: Vágd a füvet, ahol éred, az se gond, ha a fát eléred! És elérik a fát, mert ha csak egy-egy fűszál is megmaradna, az sokak szemében a trehány munkavégzést jelentené. A damilos fűnyírós a facsemete másik oldalán (a tenyérnyi sérüléssel szemben) 5-10 cm hosszan vágja át a fácska bőrszövetét.
 
   
 
 
  
  
"A fák kéregében halad a tápanyag a gyökerek felé. A kérget felszakítva a tápanyag utánpótlás megszűnik, a gyökér, majd maga a fa is elhal néhány hónap vagy év alatt. A pengeként a fa húsába vágó damil olyan sebeket ejt, amelyeken keresztül a fa gombákkal fertőződik, így ha csak részleges a sérülés, akkor a gomba öli meg lassan a fát. Ezek a gombák azonban nem csak a fát, hanem onnan spóráikat kiszórva az embert is megbetegíthetik, írja egy akadémiai tanulmány. Egy átlagos utcai fa telepítése 30-50 ezer forintjukba kerül az adófizetőknek, így hatalmas lehet az anyagi kár. A szakértők által vizsgált önkormányzati tulajdonú zöldfelületeken a fiatal fák 80%-a sérült a kaszálás nyomán." (Levegő Munkacsoport Egyesület)
 
És a facsemete élete már az első fűnyírás után megpecsételődött. Vagy ha mégis megúszta, jön majd újabb 5-6 fűnyírás. A következmények: kiszáradó, sínylődő fák, rákos daganattal, gombafertőzésekkel.
 
A kérdés: az évi szekszárdi 80 milliós forintos kaszálásban a fák gyilkolása is benne van? Mert ha igen, akkor talán ennek a „szolgáltatásnak” a lemondásával csökkenteni kellene a vállalkozói díjat! A képek 2020. május 17-én, Szekszárdon a Béri Balogh Ádám utcában és a Csatári-kerékpárút melletti platánsoron készültek.
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap