Klímabarát Hosszúhetényi Szabadegyetem

A Klímabarát Települések Szövetsége (ahol Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009-óta tag) 2022. július 8-9-én szervezte meg a 2. Klímabarát Szabadegyetemet.
 
A jelenleg 83 önkormányzati taggal 
rendelkező Klímaszövetség a tavalyi kedvező visszhangra talált Gyenesdiási szabadegyetem után az idei évben a Baranya megyei Hosszúhetény településre hívta a klímaügy iránt kiemelten érdeklődő települések vezetőit, polgármestereket, önkormányzati képviselőket és a települési klímaügy civil résztvevőit. Szekszárdot a Szekszárdi Klímakör csapata, Baka Éva, Bíró Péter és Baka György képviselte a kétnapos szakmai fórumon.
 
A két nap programját a Klímaszövetség-Szabadegyetem csatolmány tartalmazza.
  
Dr. Csörnyei László Hosszúhetény Polgármesterének és Kovács Lajosnak, a Klímaszövetség elnökének megnyitója után Dr. Geresdi István professzor jégképződés, jégelhárítás izgalmas előadása indította el a 2 nap szakmai programját. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
A települést bemutató programok mellett Hosszúhetény helyi értékeinek bemutatására is sor került, pl. üvegmúzeum, faluház, helyi borászat.
  
A szakmai program talán legizgalmasabb része Pandur Zsanett 4 hektáros permakultúra elvei szerint működtetett gazdaságának megtekintése és bejárása volt. Hogyan lehetséges csak csapadékvízből megélnie a 3 fős családnak, tették fel többen a kérdést. A fiatalasszony vállalkoz
ó elmesélte, hogy a felszín alatti tartályba betárolt csapadékvízből fordított ozmózissal állítják elő az ivóvizet, a komposztvécé működtetéséhez nincs szükség vízre, a keletkező fekáliát komposztálják, a lejtős területen lezúduló csapadék vizet a saját területükre terelik, és még sok eredeti megoldást láthattak a résztvevők.
 
És most, amikor aszály és forróság van az ország nagyrészén, tényleg elgondolkodtató, hogy 2 dl pisit tényleg 10 liter ivóvízzel kell-e a szennyvíz telepre elindítani.
 
Baka György