ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
  • 7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
  • E-mail: info@zoldtars.hu
  • Tel./fax: +36 30 957-4835
Köszönjük, hogy felajánlja jövedelem adója 1%-át szervezetünk részére

Navigáció

Hírek, újdonságok

Gazdálkodj Ökosan
Klímariadó Tolna megyében

...
A ZÖLDTÁRS ALAPÍTVÁNY ELÉRHETŐSÉGE:

BAKA GYÖRGY, ELNÖK
06-30/9574-835
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:
8.00 - 17.00
Napkollektoros aszalógép

...
Hajnal Klára: Itt és most
Adó 1%

Ha a jövőben is szeretnétek részt venni a Zöldtárs...
Óévbúcsúztató, zsírégető túra
Klímaalap

Szekszárd MJ Város Önkormányzata idén is megszavazta a 2012. évre a 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet...
Lösz szurdik tanösvények

A tájékoztató füzet innen letölthető.

...
Javítóműhelyek adatbázisa
Szekszárdi Klímakör a Facebookon

Csatlakozz a Szekszárdi Klímakör online közösségéhez, és értesülj a legfrissebb eseményeinkről! Fújjunk együtt riadót!...
Komposztáljunk

A komposztálás a legősibb hulladék-hasznosító eljárás. A kukába kerülő szemétnek 30-35%-...
Szekszárdi Klímakör

A Szekszárdi Klímakörrel kapcsolatos munkaanyagok, ülések jegyzőkönyvei, beérkezett javaslatok, és egyéb letölthető anyagok egy helyen.

...
Aprítógép

KEOP pályázataink keretében már több mint 10 éve aprítógépek kerültek beszerzésre. Az aprítógépek folyamatosan használatban vannak. A Szőlő-Szem Egyeüsletnél...
Környezettudatos család

Környezettudatos család programunk keretében nagyszabású záró fórum került megrendezésre. A fórum igazán sikeresen zárult. A közel 40 résztvevőtől elégedett...

A 2010-2019. évek közötti 10 év volt az emberiség történetének legforróbb évtizede, a 2019-es év volt Magyarország utóbbi 100 évének legmelegebb éve, és a 2020. első 3 hónapja is melegrekordokat döntött hazánkban. Ha megint nyár lesz, megint meleg lesz! Mit tehetünk Mi itt Szekszárdon? Zöldítsünk és őrizzük meg a már meglevő zöldterületeinket!
 
2009-ben Szekszárd város képviselőtestülete felelősségteljesen úgy döntött, hogy csatlakozik a hazai Klímabarát Települések Szövetségéhez, mert fontos volt a település, a Szekszárdiak jövője. Fontos volt az, hogy az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás érdekében a városlakók és a városvezetők gondolkodása egyaránt változzon. 2009 óta a Zöldtárs Alapítvány – az Önkormányzat klímaalapjának támogatásával – számos programot, lakossági és iskolai akciót szervezett annak érdekében, hogy Szekszárd tisztább, zöldebb, a lakosság pedig környezettudatosabb legyen. Az önkormányzat is zászlajára tűzte a környezetvédelem ügyét, gondoljunk többek között a szelektív hulladékgyűjtési rendszer fejlesztésére, vagy a „Szekszárd Zöld város” programokra.
 
Az éghajlatváltozás Szekszárdot érintő egyik legsúlyosabb hatása a nyári hőhullámos időszakok egyre gyakoribb megjelenése. A hőhullámok, a hőségnapok (amikor a napi maximális hőmérséklet 30 °C fölött van), a forró napok (amikor a napi maximális hőmérséklet 35 °C fölött van) száma rendkívüli mértékben megnőtt az elmúlt 40 évben.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának Szekszárd Keselyűsi úti meteorológiai mérőhelyének elmúlt 40 évi adatai alapján az 1980-1989-es évtized hőség és forró napjainak száma megduplázódott a 2010-2019-es évtizedre. (Az 1980-1989. évek közötti 10 év alatt Szekszárdon május-június-július-augusztus-szeptember hónapokban, éves átlagban összesen 25 nap/év hőség- és forró nap volt, ezzel szemben a 2010-2019. évek közötti 10 év alatt Szekszárdon május-június-július-augusztus-szeptember hónapokban, éves átlagban összesen 51 nap/év hőség- és forró nap volt.)
 
Szekszárdon a hőségnek leginkább kitett városrészek a város lakótelepei. Ezek a többemeletes betonépítmények, a környezetükben levő beton-aszfalt utakkal, parkolókkal a „városi hősziget” jelenség központi helyei. A nyári hőségben egyébként is meleg környezetükhöz képest még 5-10-15 °C-al forróbb hőszigetek a nappal magukba gyűjtött hőmennyiséget éjjel sugározzák ki, ezáltal teszik szinte elviselhetetlenné a nyári lakótelepi életet.
 
A hőség, a hőhullámok elleni védekezésre alapvetően 3 lehetőség van.
 
1. Az emberek jó egészségi állapotuk fenntartásával, megőrzésével, helyes táplálkozással (folyadékpótlással!) és a fizikai aktivitás csökkentésével javítják a hőséggel szembeni tűrőképességüket.
 
2. Második lehetőség a ház, a lakás felmelegedésének csökkentése, hőszigeteléssel (pl. nyílászárók), légkondicionálással, éjszakai szellőztetéssel stb.
 
3. A 3. lehetőség a lakókörnyezet hűtése. Erre kiváló lehetőség a környezetünk (kert, közterület, park) zöldítése, fásítása. Az alábbi táblázat talán érzékelteti a zöldterületek kedvező hatását.
 
 
Szekszárd egy kellemes, szerethető, zöld kisváros, azonban az egyre forróbb nyarak fokozottan igénybe veszik a városlakók (különösen a „hőszigetlakók”) egészségét, ezért is lehet támogatni a városvezetés folyamatos törekvését a város zöldítésére. Az előzőek alapján talán megfontolandó a Szekszárdiak véleményét 2020. áprilisában megosztó, zöld területen megvalósuló orvosi rendelő beruházás létjogosultsága, a Béri Balogh Ádám utca és a Szabó Dezső utca kereszteződésében. Szabad-e a Béri B. Á. utcai és Szabó Dezső utcai érintett lakók nyári-hőhullámos megpróbáltatásait tovább fokozni?
 
Továbbá, mint köztudomású, a COVID-19 nevű vírus a légzőszervet támadja. A város tüdejét, légzőszervét a kisebb-nagyobb foltokban lévő zöldfelületek, parkok alkotják. Ezek károsítása olyan, mint amikor a tüdő hörgőit vírus támadja. Több tanulmány is megjelent, hogy a vírus a nano (milliméter milliomod része) méretű porokhoz tapadva jut le a mélyen a légzőszervbe. A Szekszárdot alkotó löszös területeken a jelenlegi nagy szárazságban különösen megnövekszik a levegő szállópor koncentrációja, időnként a feltámadó tavaszi szélben kisebb porviharoknak lehetünk tanúi. Ez a légszennyezés fokozott kockázatot jelenthet a sűrűn lakott területeken a vírus terjedése szempontjából. A fák levelei megkötik a szállópor nagy részét.
 
A jelenlegi helyzetben - amikor egy olyan lakótelep mellett kívánják a zöldterület harmadát felszámolni, ahol az egyik oldalon főközlekedési út, parkoló, és csupa beton ontja nyáron a meleget, és a házak másik oldalán ez a zöldfelület az egyetlen, ami a lakók számára a koronavírus okozta járvány idején megközelíthető gyalog levegőzés, mozgás céljából – a zöldterület csökkentése tényleg illeszkedik a „Zöldítsük Szekszárdot” közös ügyünkhöz?
"Azokat az embereket kedvelem, akik többet tesznek a világhoz, mint amennyit elvesznek belőle"


/Wessely Gábor: Rozsdaszínű álomvilág/
SZEKSZÁRD IDŐJÁRÁSA
A múltban és most

ÚJ SOROZAT

Gazdálkodj Ökosan
kezdőlap