Hírlevelek
Szekszárd MJ Város Közgyűlése 2010. november 25-én a képviselő testület egyhangú támogatásával elfogadta a város Klímastratégiáját.

Továbbá elfogadta a 2011. évi Cselekvési Terv megvalósítására szolgáló 4 millió Ft-os Klímaalapot. Az előterjesztő Kővári László, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke részletesen tájékoztatta a Közgyűlést a Klímastratégia tartalmáról és a Város számára kiemelkedő fontosságáról. Több évtizedes saját meteorológiai mérési eredményeire hivatkozva elmondta, hogy az idei rendkívüli időjárási eseményekhez hasonló időjárásra a Szekszárdiakat fel kell készíteni.

A Közgyűlést vezető Horváth István Polgármester felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a Zöldtárs Alapítvány koordinálásában készült Stratégiában 30-40 személy, szervezet működött közre, ami bizakodással tölti el az eredményes folytatást illetően. Több hozzászóló képviselő (Halmai Gáborné, Dr. Tóth Csaba, Dr. Hadházy Ákos) aláhúzta a Klímastratégia megvalósításának fontosságát, de mindnyájan jelezték, hogy nagy elhatározásra van szükség. Sokszor a rövidtávú gazdasági ellenérdekeltséget vagy saját magunk tudatlanságát kényelmét kell meghaladni.

Az elfogadott Klímastratégiával indul meg a munka neheze. Éppen ezért már jövő héten megkezdődnek a munkacsoportok ülései, ahol is a 4 millió Ft-os Klímaalap felhasználására vonatkozó 2011. évi Cselekvési Tervek véglegesítése kezdődik meg. A tervezet a www.zoldtars.hu honlapról letölthető. Programjavaslatokat emailben, és az üléseken is folyamatosan várjuk.

Az ülések időpontjai és helyszínei előreláthatólag a következők:

December 1. 16.30 Műszaki Tárgyaló - Közlekedési munkacsoport

December 2. 16.30 Házasságkötő terem - Környezeti nevelési munkacsoport

December 6. 16.30 Műszaki Tárgyaló - Energiagazdálkodási munkacsoport

December 7. 16.30 Műszaki Tárgyaló - Hulladékgazdálkodási munkacsoport

December 8. 16.30 Műszaki Tárgyaló - Vízgazdálkodási munkacsoportSzekszárdi Klímakör - 2010/8
Aktuális hírek – 2010. október 14.

Rendkívüli esőzések – rendkívüli következmények Szekszárdon


A Zöldtárs Alapítvány a Klímabarát Települések Szövetségének kérésére a 2010-es év rendkívüli időjárási eseményeiről készített összefoglalót. Két szakembertől érdeklődtünk. Borda Károly, a Polgári Védelem Szekszárdi Kirendeltségének vezetőjétől és Kovács Szilveszter Szekszárd MJ Város Polgármesteri Hivatalának Városüzemeltetési és –fejlesztési Igazgatóságának munkatársától kérdeztük, hogy Szekszárdot idén milyen szélsőséges időjárási események sújtották, és milyen károkat okoztak. Tovább>>>

Célegyenesben Szekszárd Klímastratégiája

Augusztus utolsó hetében véleményeztetésre indítottuk a nyáron elkészített Szekszárd MJ Város Klímastratégia tervezetét. A beérkezett javaslatok beépítése most van folyamatban. A véglegesített Klímastratégiával kapcsolatosan egyeztetést tervezünk tartani. Az egyeztetés időpontja és helyszíne: november 5. (péntek) 14.30-tól a Polgármesteri Hivatal Műszaki tárgyalója. Tovább>>>

Nulla Hulladék jó gyakorlatok bemutatása Szekszárdon

Találkozót szervez a Zöldtárs Alapítvány a helyi hulladékcsökkentési lehetőségek feltérképezéséhez az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi civil szervezetével, a HuMuSz-szal együttműködve. Szeretettel várunk mindenkit a Nulla Hulladék Hálózat találkozójára, melyen egyrészt a már működő hulladékcsökkentési jó gyakorlatokat mutatjuk be, másrészt ezek alapján a helyben megvalósítható ötletekről beszélgetünk. Tovább>>>

Rendkívüli előadás, rendkívüli előadóval

A paksi székhelyű ÖKO Munkacsoport Alapítvány hív és vár minden érdeklődőt 2010. október 20-án, szerdán, 17 órai kezdettel, az ESZI nagyelőadójába "A világválság összefüggésrendszere" (a fenntarthatatlan valóság és a fenntartható fejlődés lehetősége) címmel Dr. Hajnal Klára egyetemi adjunktus, a PTE TTK Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék munkatársának előadására. A Zöldtárs Alapítvány kocsival menni fog az előadásra, és van még szabad hely, de igény esetén összeszervezünk több autót is. Aki jönne velünk, kérjük, jelezze. Tovább>>>

Cselekvési Terv 2011

A Klímastratégia elfogadásával párhuzamosan itt az ideje a jövő évi cselekvési terv elkészítésnek, és véglegesítésének. Ehhez továbbra is várjuk a munkacsoportok javaslatait, hogy milyen programokat valósítsunk meg 2011-ben. A Klímastratégia elfogadása után, újabb munkacsoporti megbeszéléseket fogunk tartani, ahol véglegesítjük a cselekvési tervet, és januártól, remélhetőleg elfogadható költségvetéssel, kész tervekkel kezdhetjük az évet. A Cselekvési Terv tervezet a innen letölthető.

Amennyiben a továbbiakban nem kívánja megkapni a Szekszárdi Klímakör híreit, úgy azt a szdklimakor@gmail.com címen jelezze!

Ne feledkezzen el az adója 1%-ról való rendelkezésről! Támogassa a civil szervezetek munkáját! A Zöldtárs Alapítvány adószáma: 18864810-1-17

Szekszárdi Klímakör - 2010/7

Aktuális hírek – 2010. augusztus 19.

Fél milliárdos kár Szekszárdon a május-júniusi esőzések után!

Elkészült a felmérés Szekszárdon. A 2010. május-júniusi rendkívüli esőzések az önkormányzati fenntartású létesítményekben (utak, vízelvezetők, stb.) 300 milliós kárt okoztak. A lakossági ingatlanokban okozott károkról pontos adat nincs, a Műszaki Iroda szakemberei szerint több százmilliósra becsülik.

Célegyenesben Szekszárd Klímastratégiája

Augusztus utolsó hetében véleményeztetésre indítjuk a nyáron elkészített Szekszárd MJ Város Klímastratégia tervezetét. Kérünk mindenkit, hogy két héten belül javítsa, kritizálja, ha úgy gondolja dicsérje, és rakja hozzá gondolatait, ugyanis szeptember végére a közgyűlés elé kívánjuk terjeszteni a végleges változatot. Továbbá elkészítjük a 2011-es évre vonatkozó cselekvési terv tervezetet is, melynek véleményezését ugyancsak a Klímakör tagjaitól várjuk.

Vizet isznak, de bort prédikálnak!

„Vízakadémia” címmel szervez vízkóstoló versenyt három szekszárdi szervezet, a Szekszárdi Klímakör, a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. és a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány a Szekszárdi Szüreti Fesztiválon. A versennyel azt szeretnék kideríteni, hogy a 9 tagú zsűriből, akik egyébként egymással is versenyeznek az első három helyezésért, ki talál el többet az 5 db szekszárdi és Szekszárd környéki csapvízből, illetve az 5 db buborékmentes ásványvízből. A „vízakadémikus” zsűritagok között három neves szekszárdi borász, három közéleti személyiség és három önként jelentkező néző foglal majd helyet. Tovább>>>

Tapossa laposra!

A Szekszárdi Klímakör, az Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. és a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány „Tapossa laposra!” névvel versenyt hirdet általános és középiskolás diákok számára, mely a Szekszárdi Szüreti Napok keretein belül kerül megrendezésre. Célunk felhívni a figyelmet arra, hogy mekkora pazarlás lapítatlanul kidobni ezeket a palackokat, hiszen sokkal (3-4-szer!) több helyet foglalnak így. Tovább>>>

Segítséget kérnénk a Szekszárdi Szüreti Fesztiválra!

Szekszárdi Szüreti Fesztivál alatt lehetőségünk van „zöld sátorral” kivonulni, és a lakosság figyelmét felhívni mind a klímaváltozásra, mind pedig saját munkánkra. Azonban három napon keresztül délelőtt 10 órától este 8 óráig üzemeltetni a sátrat komoly feladat. Ehhez kérnénk önkéntes jelentkezőket, akik úgy érzik, hogy pár órát szívesen vállalják, hogy a sátornál tartózkodnak, és környezetvédelmi, klímavédelmi tudásukkal a szekszárdi közönséget gyarapítják.

Fenntartható társadalom, fenntartható környezet műhelymunka

Vajon tudjuk-e, hogy mindennapi döntéseinkben hogyan lehet megjeleníteni a fenntarthatóságot? A tapasztalat az, hogy bizony nem egyszerű megtalálni az elmélet és gyakorlat közötti összekötő kapcsot. Az ország egyik legjelentősebb civil szervezete, a HuMusz Nulla Hulladék Programja keretében 2X2 napos műhelymunkára invitálja az érdeklődőket. Az ország több ponton járt rendezvénysorozata szeptemberben Paksra látogat. Augusztus 31-ig lehet jelentkezni az egyébkén ingyenes képzésre. Tovább>>>

Szekszárdi Klímakör - 2010/6

Aktuális hírek – 2010. május 14.

A Szekszárdi Klímakör munkacsoportjainak második ülései

Közlekedési munkacsoport                2010. május 25. 16:30
Környezeti nevelés munkacsoport      2010. május 26. 16:30
Energiagazdálkodási munkacsoport    2010. május 27. 16:30
Hulladékgazdálkodási munkacsoport   2010. május 31. 16:30
Vízgazdálkodási munkacsoport           2010. június 01. 16:30

Az egyes munkacsoport megbeszélésekre a Polgármesteri Hivatal Műszaki Tárgyalójában kerül sor (Szekszárd, Béla király tér 8., II.emelet).
A munkacsoport megbeszélések célja, hogy minél több gondolat kerüljön felszínre, hogy az adott témakörön belül a klímastratégia tervezetbe minden bekerülhessen.

Kerékpározás népszerűsítése programtervezet

A Szekszárdi Szabadidős Kerékpáros Egyesület Európai Uniós pályázatot tervez benyújtani a kerékpározás népszerűsítése érdekében. A pályázat keretében kerékpártárolók kerülhetnek kihelyezésre városszerte, illetve a Gemenc Nagydíj, és a szeptember 22-ei autómentes nap lebonyolításához is segítséget nyújtana. Jelenleg a részletes program kidolgozása folyik. A közlekedési és környezeti nevelési munkacsoport megbeszéléseken a program is napirendre kerül. Kérünk mindenkit, hogy ötleteivel járuljon hozzá a program tökéletesítéséhez, és szolgálja a szekszárdi kerékpározás népszerűsítését.

II. Szekszárdi Klímaébresztő Filmhét

Új Európai Uniós pályázat került kiírásra, melynek keretében klímafilmek vetítésére és ahhoz kapcsolódó interaktív programok szervezésére lehet pályázni. A Zöldtárs Alapítvány, mint a Szekszárdi Klímakör koordinátora, tervezi a pályázat benyújtását. A környezeti nevelés munkacsoport ülésén a pályázat feltételeit és lehetőségeit fogjuk átbeszélni. Mindenféleképpen várjuk az iskolák képviselőit, hogy lássuk a lehetőségeket.

Sólyom László méltatta a Klímabarát Településeket

Beszámoló a Klímabarát Települések Szövetségének negyedik konferenciájáról. Tovább>>
Szekszárdi Klímakör - 2010/5
Aktuális hírek – 2010. április 14.


A Szekszárdi Klímakör Sólyom László Köztársasági elnöknek mutatkozik be!

Április 28-án Tatabányán a Klímabarát Települések Szövetségének 4. konferenciájára látogat Sólyom László Köztársasági elnök. A látogatás oka, hogy az Elnök Úr nagyon érdeklődik a Klímabarát Települések munkája iránt. Minden Klímabarát Település bemutatkozik, illetve ismerteti eddigi tevékenységét az Elnök Úr előtt. Szekszárdot és a Szekszárdi Klímakör eddigi tevékenységét Horváth István polgármester fogja bemutatni.

Készül az internetes fórum


Többször felmerült, hogy két munkacsoport találkozó közben nincs lehetőség a megfelelő folyamatos kommunikációra. Örömmel mondhatjuk, hogy a Zöldtárs Alapítvány honlapja felújítás, és átszervezés alatt áll. Remélhetőleg májusra elkészül az új felület, melyen a Szekszárdi Klímakör külön oldalt, és saját Fórumot kap. Addig is gyűjtse mindenki gondolatait.

Bíró Péter, nemzetközi klímamenedzser felhívása a Szekszárdi Klímakörhöz!

A 2010-es évnyitó klímaköri ülésen felmerült javaslatok realizálásához, mint említettük, a kapacitásunk még nem elegendő Szekszárdon és környékén, ezért tovább ösztönzök mindenkit, hogy területén és a szívéhez közelálló területeken térképezze fel a hiányosságokat, lehetőségeket, tapasztalatokat az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatban (csökkentés, alkalmazkodás). Kérem a munkacsoportokat, Szekszárd és kistérsége lakosait és üzemeit, hogy indokolják meg, miért nem lenne jó egy 6 órás vagy 6 napos áramszünet.

Az előző munkacsoport ülésekről még várjuk az ötleteket!

Az egyes munkacsoport ülésekkel kapcsolatban felmerült gondolatokat, ötleteket továbbra is gyűjtjük. Kérjük, aki még nem tette meg, küldjön pár gondolatot, programjavaslatot, célkitűzést. Gondolatébresztőnek a honlapon továbbra is megtalálhatóak az egyes ülésekről készült feljegyzések.

Felkészülés a hőhullámokra és az erős napsugárzásra

A nyár közeledtével gondolnunk kell arra, hogy az éghajlatváltozás ártalmas hatásai Magyarországon elsősorban a tavaszi és nyári hónapokban jelentkeznek. Ilyenek például a hőhullámok, a szárazság, az erdőtüzek, a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék és az UV sugárzás is. Ezek közül a hőhullámokat és az UV sugárzás kiemelt fontosságú. Szekszárd még nem rendelkezik UV riadó tervvel, ennek elkészítését nyárig meg kell oldani. Csatolmány: Tatabánya hőség- és UV riadó terve

Amennyiben a továbbiakban nem kívánja megkapni a Szekszárdi Klímakör híreit, úgy azt a szdklimakor@gmail.com címen jelezze!

Ne feledkezzen el az adója 1%-ról való rendelkezésről! Támogassa a civil szervezetek munkáját! A Zöldtárs Alapítvány adószáma: 18864810-1-17

Szekszárdi Klímakör - 2010/4
Aktuális hírek – 2010. március 18.

A hulladékgazdálkodási munkacsoport ülésén hadat üzentünk a PET palackoknak


A Szekszárdi Klímakör januári évnyitó fórumán megalakult munkacsoportok közül negyedikként a hulladékgazdálkodási munkacsoport tartotta meg ülését. A kibocsátás csökkentésre való törekvések között még egy Guiness-rekord kísérlet is megfogalmazódott. Tovább>>

A vízgazdálkodási munkacsoport tartotta utolsóként ülését.

Az éghajlatváltozás egyik fontos következménye a Föld vízháztartásának megváltozása. A változásokkal egyes területeken csökkenhet, míg egyes területeken nőhet a csapadék éves összege, változások állhatnak be a lehulló csapadék mennyiségének éves eloszlásában, továbbá megnőhet a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék aránya, és jelentősen növekedhet egyes területek aszályra való hajlama. Az éghajlatváltozás kapcsán a víz kérdése a jelenleginél sokkal több figyelmet kell, hogy kapjon! Tovább>>

Kisöpri a magyar árukat a Tesco?

Szinte minden más terméket külföldről vásárolna jövőre a magyarországi Tesco, a friss élelmiszereken kívül. A multinacionális vállalat elképzelései szerint, 2011-tõl honfitársaink helyett, szlovák beszállítók látják majd el iparcikkekkel, a lánc magyar egységeit.

Kapcsold le egy órára a villanyt!

A Föld Órája a WWF nemzetközi kezdeményezése, aminek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire. A világ legnagyobb klímavédelmi eseményén a csatlakozók vállalják, hogy március utolsó szombatján 20.30-tól egy órára lekapcsolják a világítást.

Amennyiben a továbbiakban nem kívánja megkapni a Szekszárdi Klímakör híreit, úgy azt a szdklimakor@gmail.com címen jelezze!

Ne feledkezzen el az adója 1%-ról való rendelkezésről! Támogassa a civil szervezetek munkáját!A Zöldtárs Alapítvány adószáma: 18864810-1-17

 Szekszárdi Klímakör - 2010/3
Aktuális hírek – 2010. március 3.


Az energiagazdálkodási munkacsoport üléséről

A Szekszárdi Klímakör januári évnyitó fórumán megalakult munkacsoportok közül harmadikként az energiagazdálkodási munkacsoport tartotta meg ülését. A megbeszélésen szakemberek osztották meg véleményüket az energiafelhasználás racionalizálásáról, épületszigetelésekről, passzív házakról. Tovább>>

A hulladékgazdálkodási munkacsoport tartja legközelebb ülését.

Március 9-én, kedden16.30-tól tartja első ülését a hulladékgazdálkodási munkacsoport a Polgármesteri Hivatal Műszaki tárgyalójában. Minden érdeklődőt vár a Szekszárdi Klímakör. A vízgazdálkodási munkacsoport tartja utolsóként ülését. Március 10-én, szerdán 16.30-tól tartja utolsóként ülését a vízgazdálkodási munkacsoport. A megbeszélés helyszíne továbbra is a Polgármesteri Hivatal Műszaki tárgyalójában lesz. Mindenkit sok szeretettel várunk.

Amennyiben a továbbiakban nem kívánja megkapni a Szekszárdi Klímakör híreit, úgy azt a szdklimakor@gmail.com címen jelezze!

Ne feledkezzen el az adója 1%-ról való rendelkezésről! Támogassa a civil szervezetek munkáját! A Zöldtárs Alapítvány adószáma: 18864810-1-17
Szekszárdi Klímakör - 2010/2
Aktuális hírek


A közlekedési munkacsoport ülésével kezdődött meg a munka.

A Szekszárdi Klímakör januári évnyitó fórumán megalakult munkacsoportok közül elsőként a közlekedési munkacsoport tartotta meg ülését. Az ülésen több ötlet is felmerült, elsősorban a kerékpáros közlekedés erősítése érdekében. A közlekedési munkacsoport az M6-os autópálya átadása kapcsán nagyszabású akciót tervez. Tovább>>

A környezeti nevelés munkacsoport ülésén megtelt a műszaki tárgyaló.

A települési klímaprogramok sikerének egyik kulcsa, hogy az adott település lakói minél inkább érzékenyek legyenek az éghajlatváltozás problémájára. Vagyis tisztában kell lenniük azzal, hogy az éghajlatváltozás súlyos probléma, amelynek kapcsán azonnali cselekvésre van szükség az ő részükről is. Tovább>>

Az energiagazdálkodási munkacsoport tartja legközelebb ülését.


Február 25-én, csütörtökön 16.30-tól tartja első ülését az energiagazdálkodási munkacsoport. A Polgármesteri Hivatal műszaki tárgyalójába minden érdeklődőt vár a Szekszárdi Klímakör.

A Klímabarát Települések Szövetségének hírei.

Klímabarát Hírlevél 6. szám (2010. február) A hírlevélben a más klímabarát település programjai között a Szekszárdi Klímakör évnyitó fórumáról történő beszámoló is fellelhető.

Amennyiben a továbbiakban nem kívánja megkapni a Szekszárdi Klímakör híreit, úgy azt a szdklimakor@gmail.com címen jelezze!

Ne feledkezzen el az adója 1%-ról való rendelkezésről! Támogassa a civil szervezetek munkáját! A Zöldtárs Alapítvány adószáma: 18864810-1-17
Szekszárdi Klímakör - 2010/1
Aktuális hírek


A Szekszárdi Klímakör januári évnyitó fórumán a munkacsoportok felálltak.


A munka megkezdéséhez az egyes munkacsoportok üléseinek szervezés folyik. Az első két ülés a közlekedési és a környezeti nevelési munkacsoport lesz.

Közlekedési munkacsoport

Az éghajlatvédelmen belül a közlekedési ágazat az egyetlen, ahol a végső energiafelhasználást tekintve a világtrendekhez hasonlóan Magyarországon is nő az energiafelhasználás és ezzel együtt az éghajlatváltozást fokozó hatása is. A közlekedési szektoron belül 90 százalékos részesedéssel a közúti közlekedés a leg¬számottevőbb kibocsátási forrás. A közúti közlekedésen belül a kibocsátás több mint a feléért a személygépjárművek, egyharmadért a teher- és áruszállító gépjárművek, míg a fennmaradó részért a buszok és az egyéb közlekedési járművek felelősek.

Cél a gépjárműforgalom csökkentése, a gyaloglás és kerékpározás támogatása, a közlekedési igény csökkentése, a tömegközlekedés előnyben részesítése, valamint a klímakímélő autózás.
A közlekedési munkacsoport ülésének

Időpontja: 2010. február 16. (kedd) 16.30
Helyszíne: Polgármesteri Hivatal, Műszaki tárgyaló (II.emelet)

Környezeti nevelési munkacsoport

A települési klímaprogramok sikerének egyik kulcsa, hogy az adott település lakói minél inkább érzékenyek legyenek az éghajlatváltozás problémájára. Vagyis tisztában kell lenniük azzal, hogy az éghajlatváltozás súlyos probléma, amelynek kapcsán azonnali cselekvésre van szükség az ő részükről is.

Cél a szemléletmód váltás. A jelen generációk természeti erőforrásokhoz, természeti- és épített környezetéhez való viszonya alapvetően romboló, eldobó szemléletű. Cél, hogy az elkövetkező generációk számára a környezetünkkel való együttélés alapvetően az egyensúly, a fenntarthatóság felé törekedjen.
A környezeti nevelési munkacsoport ülésének

Időpontja: 2010. február 18. (csütörtök) 16.30
Helyszíne: Polgármesteri Hivatal, Műszaki tárgyaló (II.emelet)

Továbbra is minden érdeklődőt, pártolót szeretettel várunk. A munkacsoportok tevékenységeibe, programjaiba bárki bekapcsolódhat, aki tenni kíván Szekszárd környezetéért és jövőéért.