Klímaprogramok

Autómentes Nap 2011

Az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva 2011-ben is megrendeztük az Autómentes napot Szekszárdon. Az idő jó volt, a biciklisek lelkesen gyülekeztek a Garay téren fél 3-kor.

Bár induláskor kicsit kevesebben voltunk mint tavaly, azért idén is jelentős sikernek könyveljük el az autómentes napot.

Szervezett Lösz szurdik tanösvény túra

A szomorú idő ellenére sokan gyűltünk össze a Béla téren, hogy nekivágjunk a vadonatúj tanösvények egyikének, a  Benedek szurdik elnevezésűnek. Épphogy elindultunk az első állomás, a Babits ház felé, az eső elkezdett cseperegni. Először mindenki kicsit megrettent, de 5 perc után az ég meggondolta magát, és utána egy csepp esőt nem kaptunk az egész túra alatt.

Klímatudatos kisokos vetélkedő

Cserélje le lakása, családi háza összes régi izzóját energiatakarékos izzóra a Szekszárdi Klímakör segítségével. Nyerjen 10 db 100 W-os energiatakarékos izzót, és spórolja meg a világítási költségének 80%-át.
Ezt most ingyen megteheti, ha jól válaszol a következő 3 héten megjelenő kvízünk kérdéseire.


Kirándulás egy bio-gazdaságban

Pintér Sándornak, a Pilisi KlímaBarát Kör vezetőjének meghívására a Szekszárdi Klímakör tevékenységét koordináló Zöldtárs Alapítvány képviselői is részt vettek az Újlengyel határában levő Győrfi Bio-Tanyán május 28-án (szombaton) szervezett nyárköszöntő programon. A programra a közeli falvakból biciklivel, távolabbról összehangolt „telekocsival” jöttek az érdeklödők.

Víz Világnapja 2011


A Víz Világnapja alkalmából kérdőívet töltettünk ki Tolna megye vízfelhasználási szokásairól. A kérdőívet több mint 200-an töltötték ki. A kérdőívet és annak kiértékelését Benkő Dóra végezte, aki a Szekszárdi Klímakör vízgazdálkodási munkacsoportjának tagja.

A kérdőívről és más vízzel kapcsolatos környezetvédelmi ügyekről előadásokat is tartottunk több helyen.

Föld órája 2011


A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

Vezesse fogyasztását


A Zöldtárs Alapítvány nyereményjátékot hirdet.

Az alábbi adatlap kitöltésével, és folyamatos vezetésével értékes Zöldtárs ajándékokat nyerhet. Ráadásul, ha ismeri valós fogyasztását, és annak költségeit, akkor a spórolás is könnyebben megy. Így energiát és pénzt is megtakarít a játékunkkal.

Autómentes Nap 2010

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendeztük az autómentes napot Szekszárdon. Idén is közel 200-an vettek részt. Sajnos a célt, hogy szeptember 22-én érzékelhetően is csökkenjen a gépjárműforgalom, nem sikerült elérni. Azonban délután egy jót kerekeztünk. A biciklitúráról képek, és egy rádió riport is készült.


Vízakadémia


Meglepő ötlettel állt elő három szervezet a szekszárdi bor ünnepén. Csapvizeket és ásványvizeket kóstoltatott a Szekszárdi Szüreti Napokon a Szekszárdi Klímakör, a Zöldtárs Alapítvány és a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. Az eredmény a szervezőket is meglepte, ugyanis az első két helyezett a bátaszéki és a tolnai csapvíz lett. Az ajánlott napi 2-3 literes vízfogyasztással számolva egyébként évente nagyjából 1000 liter vizet kellene meginnunk, de nem mindegy, hogy milyen áron!

Tapossa laposra!

Sok szekszárdinak feltűnhetett, hogy a város szelektív szigeteinek műanyag palack gyűjtői sokszor csurig tele vannak a lapítatlan italos flakonokkal; sokan már csak a tároló mellé dobálják az üres PET-palackokat, mert azok nem férnek bele. Pedig milyen egyszerű lenne a megoldás.


Klímaébresztő Filmhét

2009. november 23. és 27. között összesen 16 Klímafilmvetítést szerveztünk. A programa a Védegylet Nyílt Tér Hét programsorozatán belül valósulhatott meg. Vetítettünk iskolásoknak, a lakosságnak és a Polgármesteri Hivatalban a dolgozóknak és a képviselőtestületnek. Összesen 971 fő tekintette meg a filmeket. A vetítések célja a klímaváltozás iránti érzékenyítés előremozdítása volt.